Θανάσιμη μάχη μεταξύ άγριων αιλουροειδών: Ιαγουάρος εναντίον οσελότου σε σπάνιο βίντεο

Επιστήμονες κατέγραψαν βίντεο όπου ένας ιαγουάρος φαίνεται να επιτίθεται και να σκοτώνει έναν οσελότο (ένα είδος αγριόγατας) σε νερόλακκο στη Γουατεμάλα, σε κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να ερμηνευτεί ως ένδειξη νέων συγκρούσεων, που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Στο βίντεο φαίνεται ένας αρσενικός ιαγουάρος να καταφθάνει στον νερόλακκο και να στήνει καρτέρι για περίπου μία ώρα. Αφήνει να περάσει ένας μεγάλος τάπιρος- ένα πιθανώς επικίνδυνο θήραμα- μα όταν σταματά ο οσελότος για να πιει νερό, του επιτίθεται, μετατρέποντας τον μικρόσωμο θηρευτή σε

θήραμα.

Το συμβάν παρουσιάζεται στο πλαίσιο μελέτης η οποία δημοσιεύτηκε στο Biotropica και κατεγράφη στο Maya Biosphere Reserve τον Μάρτιο του 2019, έναν ξηρό μήνα σε μια χρονιά ξηρασίας για το τροπικό δάσος, από ερευνητές του Washington State University και τη Wildlife Conservation Society. Τέτοιου είδους αλληλεπιδράσεις μεταξύ θηρευτών είναι σπάνιος κανονικά, ωστόσο υπό συνθήκες μπορούν να γίνουν συχνότερες- όπως πχ σε περίπτωση διαφιλονικούμενων πηγών νερού, όπως σημείωσε ο Ντάνιελ Θόρντον, επίκουρος καθηγητής του WSU και ένας εκ των ερευνητών. Αν και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ξηρασία σε ένα τροπικό σύστημα, σε πολλά μέρη του κόσμου οι τροπικές βροχές είναι εποχικές, και η κλιματική αλλαγή αναμένεται να τις κάνει ακόμα πιο εποχικές σε κάποια από αυτά τα οικοσυστήματα. «Όσο πιο απομονωμένοι και σπάνιοι γίνονται οι υδάτινοι πόροι, τόσο περισσότερο θα γίνονται εστίες δραστηριότητας».

Οι ιαγουάροι κατά κανόνα κυνηγούν μικρότερα ζώα, όπως τα αρμαντίλο ή χοιροειδή. Οι οσελότοι είναι επίσης σαρκοφάγα, αλλά μικρότεροι από τους ιαγουάρους, και οι ώρες δραστηριότητάς τους συμπίπτουν με αυτές των ιαγουάρων κατά κυρίως κατά την περίοδο του λυκόφωτος.

Αν και κάποιες έρευνες είχαν δείξει υπολείμματα/ ίχνη οσελότου σε κόπρανα ιαγουάρων, ως τώρα δεν είχαν καταγραφεί εικόνες ιαγουάρων να σκοτώνουν οσελότους. «Οι δραματικές αυτές εικόνες...δείχνουν ξεκάθαρα τον αδυσώπητο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν τα άγρια ζώα για πολύτιμους πόρους όπως το νερό» είπε ο Ρόνι Γκαρσία- Ανλέ, άλλος ένας εκ των ερευνητών. «Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή και οι σχετιζόμενες ξηρασίες προβλέπεται να χειροτερέψουν, κάτι που σημαίνει ότι έρχονται δύσκολοι καιροί για τα άγρια ζώα που βασίζονται σε νερόλακκους για την επιβίωσή τους».

Οι ερευνητές είχαν βάλει κάμερες σε 42 λάκκους στην περιοχή το 2018 και το 2019. Κατά την περίοδο ξηρασίας του 2019 μόνο 21 είχαν νερό, και ουδείς εξ αυτών ήταν εντός 10 χλμ από τον συγκεκριμένο νερόλακκο. Στο ίδιο αυτό σημείο επιστήμονες κατέγραψαν επίσης μια μάχη μεταξύ δύο ιαγουάρων και μια επίθεση ιαγουάρου εναντίον ενός νεαρού ταπίρου, ενώ διαπίστωσαν πως επτά διαφορετικοί ιαγουάροι σύχναζαν στον ίδιο νερόλακκο- κάτι ασυνήθιστο για ένα είδος τα μέλη του οποίου προτιμούν να αποφεύγουν το ένα το άλλο και να παραμένουν στις περιοχές τους.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Ινδονησία, η μόνη χώρα που δεν εμβολιάζει πρώτα τους ηλικιωμένους αλλά νέους και μεσήλικες Εύβοια: Νεαρός βούτηξε για τον Σταυρό και τραυματίστηκε σοβαρά Ο ήλιος της Ευρώπης
Keywords
Τυχαία Θέματα