Θέμα επιτάχυνσης των επιστροφών σε συνεργασία με τρίτες χώρες θέτει στην ΕΕ ο Μητσοτάκης

Φωτογραφία αρχείου Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Την ανάγκη εφαρμογής του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, όπως και την στήριξη και ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής για την προστασία και φύλαξη των συνόρων, αλλά και τη σημασία της επιτάχυνσης των επιστροφών σε συνεργασία με τρίτες χώρες αναμένεται να τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που θα διεξαχθεί στις 17

και 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει από σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της πρώτης Συνόδου Κορυφής EE - Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Όπως έχει γίνει γνωστό ο Πρωθυπουργός πριν την έναρξη των εργασιών, θα συναντηθεί στις 14.00 (τοπική ώρα) με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Ομάν, Σεΐχη Σαγίντ Άσαντ μπιν Ταρίκ (Sayyid Asaad bin Tarik) και στις 14.30 με τον Εμίρη του Κατάρ, Σεϊχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι (Tamim bin Hamad Al Thani).

H Σύνοδος φιλοδοξεί να εκπέμψει το μήνυμα στενότερη συνεργασίας με τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Ομάν, Κατάρ, Κουβέιτ) σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή, ενώ είναι μια ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τη συμμετοχή  χωρών της περιοχής.

Ο Πρωθυπουργός θα έχει πριν την έναρξη της Συνόδου διμερείς συναντήσεις με ηγέτες που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου. 

Όσον αφορά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17 και 18 Οκτωβρίου) η ατζέντα είναι βαριά και θα περιλαμβάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου αναμένεται να παραβρεθεί και ο Ζελένσκι ο οποίος θα παρουσιάσει το «σχέδιο της νίκης», αλλά όπως είναι αναμενόμενο θα συζητηθεί και η κρίση στη Μέση Ανατολή, ο ανταγωνισμός της ΕΕ, το μεταναστευτικό, η ενταξιακή πορεία Μολδαβίας και Γεωργίας, η κατάσταση στη Βενεζουέλα, οι υβριδικές απειλές και η καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων.

Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο της νέας σεζόν και η συζήτηση για το Μεταναστευτικό πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που κράτη-μέλη έχουν επιβάλει ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε., ενώ η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δημιουργεί ανησυχίες για νέα αύξηση των ροών από τον Λίβανο.

Στο θέμα της ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ περισσότερων επενδύσεων για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι ευρωπαϊκοί στόχοι, την ώρα που ο Πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει ότι η έκθεση Ντράγκι είναι ένα τολμηρό και σημαντικό κείμενο που οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να συζητήσουν ουσιαστικά, Εξίσου, ο Πρωθυπουργός τονίζει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να πετύχει ταυτόχρονα όλους τους φιλόδοξους στόχος που έχει θέσει χωρίς επιπλέον κοινή χρηματοδότηση στόχων όπως η άμυνα, η πράσινη μετάβαση, κλπ.

Στο Μεταναστευτικό, ο Πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η προτεραιότητα τώρα είναι η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και η στήριξη και ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής για την προστασία και φύλαξη των συνόρων. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε, η οποία αποτελεί βασικό και πρώτο πυλώνα του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και ενίσχυσης των χωρών πρώτης υποδοχής με όλα τα μέσα – και με περαιτέρω κοινοτική χρηματοδότηση. Αναμένεται ακόμη να υπογραμμίσει τη σημασία επιτάχυνσης των επιστροφών και συνεργασίας με τρίτες χώρες γι΄αυτό τον σκοπό.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε επιστολή της προς τους 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο θέσπισης νομοθεσίας για τη δημιουργία «κόμβων επιστροφής» σε τρίτες χώρες στο πλαίσιο των προσπαθειών για επιτάχυνση των απελάσεων μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.

Επίσης στις 8 Οκτωβρίου 17 κράτη μέλη της ΕΕ που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα ετοίμασαν ένα έγγραφο συζήτησης «Non-Paper»με το οποίο ζητούν την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου για πιο «αποτελεσματικές» επιστροφές όσων δεν δικαιούνται να παραμείνουν στην ΕΕ.

Μεταξύ άλλων ζητούν μια νέα νομική βάση που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές προκλήσεις και εξελίξεις και να αντικατοπτρίζει τις ανάγκες των κρατών μελών και των συνδεδεμένων κρατών, «λαμβάνοντας πλήρως υπόψη την ευελιξία των χωρών για την εξασφάλιση αποτελεσματικών επιστροφών. Για παράδειγμα, μέσω της περαιτέρω υποστήριξης της ψηφιοποίησης και της απλούστευσης των διαδικασιών».

Αυτό είναι το κλίμα που θα επικρατήσει και στην επερχόμενη σύνοδο των 27 Ευρωπαίων ηγετών καθώς βάσει του σχεδίου συμπερασμάτων το οποίο είδε η HuffPost Greece οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν μεταξύ άλλων «αποφασιστική δράση σε όλα τα επίπεδα για την αύξηση και την επιτάχυνση των επιστροφών από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Παράλληλα αναμένεται να καλέσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο να υποβάλουν «ταχέως» μια νέα κοινή προσέγγιση για τις επιστροφές.

Related...Μειώσεις και αυξήσεις των μεταναστευτικών ροών όπως τις καταγράφει η Frontex - Σύγχυση στην ΕΕΑνοιχτό το ενδεχόμενο για «Κόμβους επιστροφής» μεταναστών σε τρίτες χώρες από τη φον ντερ ΛάιενΠροσδοκίες εν μέσω πολέμου στη Μέση Ανατολή στην πρώτη Σύνοδο της Ε.Ε. με τις χώρες του Κόλπου
Keywords
Τυχαία Θέματα
Θέμα, Μητσοτάκης,thema, mitsotakis