Θεοδωράκης: Ο Τσίπρας να συγκροτήσει κυβέρνηση που θα ξεπερνάει το κομματικό του περιβάλλον

«Στη συζήτησή μου με τον κ. Τσίπρα την επομένη των εκλογών, του είπα πως είναι η μεγάλη του ευκαιρία. Του πρότεινα να πάρει ανθρώπους από την ευρύτερη κεντροαριστερά -δεν εννοώ από το Ποτάμι, δεν εννοώ βουλευτές- προσωπικότητες με κύρος, ανθρώπους που έχουν διοικήσει. Του πρότεινα να συγκροτήσει μια κυβέρνηση που θα ξεπερνάει το κομματικό του περιβάλλον. Αυτή είναι η κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος. Μια κυβέρνηση με ευρύτερες συμμαχίες. Και αυτή είναι η πρόταση που κάνω και σήμερα, εάν ο κύριος Τσίπρας
νιώθει μια αδυναμία στη σημερινή κυβερνητική πραγματικότητα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στο Star το βράδυ της Δευτέρας.

Για το αν θα συμμετείχε ο ίδιος σε μια κυβέρνηση οικουμενικού χαρακτήρα: «Εγώ έχω πει ότι δε θα γίνω υπουργός. Για έναν και μόνο λόγο, γιατί θέλω να αποδείξω ότι μπορεί να είναι κάποιος στην πολιτική και να μη θέλει να γίνει υπουργός. Γιατί συνήθως όλοι που μπαίνουν στην πολιτική λένε “υπουργός, υπουργός, υπουργός”. Εγώ λοιπόν λέω ότι δε θέλω να γίνω υπουργός, δε θέλω να γίνω αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ή οποιασδήποτε κυβέρνησης. Αυτό που λέω όμως είναι ότι αυτή η κυβέρνηση αν θέλει να μας βγάλει από την κρίση, πρέπει να είναι μια κυβέρνηση που να εκπροσωπούνται πλατύτερες δυνάμεις από αυτές που φαίνεται ότι εκπροσωπούνται σήμερα».

Για τα σενάρια συνεργασίας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ: «Δεν είμαστε ίδιο μαγαζί με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Όλοι κατά καιρούς μας θέλουν μαζί τους αλλά εμείς έχουμε αποφασίσει να έχουμε μια αυτόνομη πορεία. Εμείς εμφανιστήκαμε στην πολιτική σκηνή γιατί πιστεύουμε ότι οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος τα έχουν κάνει χάλια. Το Ποτάμι δεν θα συνυπάρξει ούτε με τη Νέα Δημοκρατία, ούτε με το ΠΑΣΟΚ σε ένα κόμμα ή σε ένα μέτωπο. Δεν υπάρχει Ευρωπαϊκό μέτωπο εάν δεν είναι συμμέτοχος σε αυτό και ο Τσίπρας. Εάν θέλουμε να συνυπάρξουμε όλοι μαζί, και ο Τσίπρας φυσικά, σε ένα ενιαίο Ευρωπαϊκό μέτωπο για να σώσουμε τη χώρα, τότε ναι, είμαστε μέσα».

Για τους ΑΝ.ΕΛ και τον Πάνο Καμμένο, ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε πως «όλοι δηλώνουν “πατριωτικό κέντρο”, αλλά καθένας έχει την ιστορία του και ξέρουμε τι έχει υποστηρίξει ο κύριος Καμμένος στο παρελθόν σε όλα τα επίπεδα, στην κοινωνική πολιτική, στις σχέσεις των ανθρώπων. Ο κύριος Καμμένος σε κάθε ευκαιρία εκφράζει εθνικιστικές, ρατσιστικές σε πολλές περιπτώσεις, ακροδεξιές απόψεις. Και η Ευρώπη, αντιτίθεται σ’ αυτές τις απόψεις κι αυτό είναι το πρόβλημα».

«Δεν έχω προσωπική αντιπάθεια. Λέω όμως, ότι ο κ. Καμένος ακολουθεί επικίνδυνες πολιτικές για την Ελλάδα» πρόσθεσε.

«Ευρώ πάση θυσία»

Για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ο κ. Θεοδωράκης είπε χαρακτηριστικά: «Ευρώ πάση θυσία γιατί ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος της κόλασης. Κακώς η κυβέρνηση δεν εξηγεί ποιος είναι ο άλλος δρόμος, την ώρα που ολοένα και περισσότερα στελέχη της φλερτάρουν με τη δραχμή».

Αναφερόμενος στην κυβερνητική παρουσία μέχρι σήμερα, δήλωσε πως «ό,τι απόφαση έχουν πάρει στο εσωτερικό μέτωπο, βρίσκει την κοινωνία απέναντί τους. Είδατε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όλος ο κόσμος δυσανασχετεί με αυτές τις αποφάσεις, με κορυφαίο ζήτημα το κομματικό κράτος. Μια από τις πιο τραγικές στιγμές αυτής της κυβέρνησης, που δεν έχει προβληθεί όσο πρέπει από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι ο διορισμός 13 περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης. Διόρισαν 13 περιφερειακούς διευθυντές- έναν σε κάθε περιφέρεια. Τι κάναμε λοιπόν εμείς- πήραμε κάποια ονόματα και είπαμε να τα ψάξουμε. Βάζουμε το πρώτο όνομα και μας βγαίνει υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Βάζουμε το δεύτερο όνομα τοπικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, περιφερειακό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Και ανακαλύψαμε ότι από τα 13 πρόσωπα που μπήκαν περιφερειακοί διευθυντές τα 11 είναι κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ένας δεν ξέρουμε τι είναι και ο άλλος είναι στέλεχος των ΑΝΕΛ. Και βέβαια το στέλεχος των ΑΝΕΛ μπήκε στην περιοχή της Θράκης, σε μια περιφέρεια που χρειάζεται ψυχραιμία».

Σχετικά με τα περί «τρόικας εσωτερικού», έκανε λόγο για «κατασκεύασμα επικοινωνιακών εγκεφάλων του ΣΥΡΙΖΑ».

«Η κυβέρνηση πήγε απροετοίμαστη»

Για τη διαπραγμάτευση, ο κ. Θεοδωράκης είπε τα εξής: «Να πει ο κ. Τσίπρας στον ελληνικό λαό τι ακριβώς ζητούν οι Ευρωπαίοι. Η κυβέρνηση, πήγε απροετοίμαστη στη διαπραγμάτευση – και το δέχτηκε και ο κ. Τσίπρας λέγοντας πως τα λάθη είναι ανθρώπινα. Δεν είναι ανθρώπινα. Εμείς τα είχαμε υποδείξει, αλλά ο κ. Τσίπρας δεν μας άκουσε. Από την επομένη των εκλογών, είπαμε στηρίζουμε την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση. Και το κάναμε πράξη. Στηρίξαμε τη διαπραγμάτευση. Τι σημαίνει όμως σκληρή διαπραγμάτευση; Σημαίνει να μην έχω στόχο, να μην αναγνωρίζω τα προβλήματα της χώρας, να αλλάζω τους διαπραγματευτές κάθε εβδομάδα;. Η μόνη λύση είναι να φανούμε σοβαροί. Να πούμε ότι κάνουμε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και παράλληλα ζητάμε συγκεκριμένα πράγματα. Μπορούσε από την αρχή να προχωρήσει σε κάποιες μεταρρυθμίσεις. Δεν το έκανε γιατί έχει συνέχεια το αυτί του στις συνιστώσες».

«Η Ευρώπη ήθελε τον Τσίπρα, τους είχαν κουράσει Σαμαράς και Βενιζέλος»

«Νομίζω ότι η κυβέρνηση έχασε πολλά. Η Ευρώπη ήθελε τον Τσίπρα καθώς τους είχαν κουράσει ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος. Υπήρχαν συζητήσεις για τη διαφθορά και για τα συμφέροντα και είχε πει και ήθελαν οι Έλληνες να πάνε σε έναν νέο ηγέτη. Είχε λοιπόν όλο το πεδίο μπροστά του ο κ Τσίπρας να παίξει καλή μπάλα με του ευρωπαίους και αντί γι’ αυτό μπήκε στο γήπεδο και έκανε φάουλ, έκανε καθυστέρηση και δεν έκανε ούτε μια σωστή επίθεση, ενώ μπορούσε να το κάνει» υποστήριξε ο κ. Θεοδωράκης.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα