Θεοδωρικάκος: Η Ελληνική Αστυνομία δεν θα γίνει βαρκάρης λαθρεμπόρων που διακινούν μετανάστες

Η Ελλάδα ενισχύει τα ελληνοτουρκικά σύνορα με προσωπικό, κάμερες, drones, βαρέα οχήματα, αξιωματικούς της FRONTEX αλλά και με φράχτη ύψους 5 μέτρων. Ο φράκτης είναι στην πραγματικότητα ένα τσιμεντένιο γέμισμα, μια κατασκευή για τουλάχιστον 40 KM, μια μακρά κάλυψη στους υγροτόπους του ποταμού Έβρου (Meric στα Τουρκικά), στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Η ΕΕ υποστηρίζει οικονομικά την οχύρωση
των συνόρων. Αιτούντες άσυλο, μετανάστες και πρόσφυγες χρησιμοποιούσαν τον Έβρο ως σημείο εισόδου στην Ευρώπη, ενώ τον Μάρτιο του 2020 ένα τεράστιο κύμα χιλιάδων ανθρώπων προσπάθησε να περάσει τα σύνορα. Χωριό Πόρος, περιοχή Έβρου, Ελλάδα στις 18 Ιουνίου 2021 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images)

«Μόνο μέσα στον μήνα Αύγουστο, που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, έχουν επιχειρήσει να μπουν παρανόμως από τα ελληνοτουρκικά σύνορα 25.000 παράτυποι μετανάστες. Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο αριθμό. Καθημερινά, οι δυνάμεις των ελληνικών αρχών ασφαλείας, κατά πρώτο λόγο η Ελληνική Αστυνομία μαζί με τον Ελληνικό Στρατό, έχουν ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο το οποίο δυσκολεύει ακόμη περισσότερο διότι είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά προχωρά σε συστηματική, μεθοδική και σύνθετη εργαλειοποίηση αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων, οι οποίοι έχουν φύγει από τις χώρες τους. Ένας μεγάλος αριθμός πλέον που επιχειρεί να έρθει στην Ελλάδα είναι κυρίως από την Συρία και οι άνθρωποι υποχρεώνονται, καθώς τους τίθενται διλήμματα απ’ ότι φαίνεται από την πλευρά των τουρκικών αρχών, είτε να επιστρέψουν στη Συρία είτε να προωθηθούν προς την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Ελευθέριο Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, επισκέφτηκε αστυνομικές μονάδες στη συνοριογραμμή του Έβρου. (ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ/EUROKINISSI)

Η πρόσβαση διευκολύνεται από την στάθμη του ποταμού Έβρου

Ο ίδιος προσθέτει ότι «το καλοκαίρι το βάθος του ποταμού Έβρου σε πάρα πολλά σημεία, σε μήκος δεκάδων χιλιομέτρων, είναι πάρα πολύ χαμηλό, δεν είναι ούτε μισό μέτρο. Μπορεί κανείς να περάσει εύκολα και να βρεθεί στις νησίδες που βρίσκονται στο μέσον συνήθως του ποταμού Έβρο. Πηγαίνουν εκεί, δηλώνουν ότι κινδυνεύουν και προσπαθούν οι Ευρωπαϊκές Αρχές να πάρουν αποφάσεις, συνήθως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για να γίνει διαδικασία έρευνας διάσωσης. Οι άνθρωποι αυτοί δεν βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο, η ζωή τους δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο. Τους αφήνουν τα οργανωμένα συμφέροντα και καλούν στη συνέχεια να τους πάρει η Ελληνική Αστυνομία. Θα επαναλάβω λοιπόν με κατηγορηματικό τρόπο: Η Ελληνική Αστυνομία βαρκάρης λαθρεμπόρων των ψεύτικων ελπίδων προς τους παράτυπους μετανάστες δεν πρόκειται να γίνει».

Εργασίες σε εξέλιξη, κατασκευή του νέου φράχτη. Η Ελλάδα ενισχύει τα ελληνοτουρκικά σύνορα με προσωπικό, κάμερες, drones, βαρέα οχήματα, αξιωματικούς της FRONTEX αλλά και με φράχτη ύψους 5 μέτρων. Ο φράχτης είναι στην πραγματικότητα ένα τσιμεντένιο γέμισμα, μια κατασκευή για τουλάχιστον 40 KM, μια μακρά κάλυψη στους υγροτόπους του ποταμού Έβρου (Meric στα Τουρκικά), στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Η ΕΕ υποστηρίζει οικονομικά την οχύρωση των συνόρων. Αιτούντες άσυλο, μετανάστες και πρόσφυγες χρησιμοποιούσαν τον Έβρο ως σημείο εισόδου στην Ευρώπη, ενώ τον Μάρτιο του 2020 ένα τεράστιο κύμα χιλιάδων ανθρώπων προσπάθησε να περάσει τα σύνορα. Χωριό Πόρος, περιοχή Έβρου, Ελλάδα στις 18 Ιουνίου 2021. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images)

Βολές κατά Τσίπρα

Απαντώντας στο δημοσιογραφικό ερώτημα, εάν είναι ή όχι χαρτογραφημένες οι νησίδες στον ποταμό Έβρο - σε μία από τις οποίες φέρονται να βρήκαν προσωρινά καταφύγιο οι 38 μετανάστες που πέρασαν τελικά στην χώρα μας προερχόμενοι από την Τουρκία στις αρχές Αυγούστου - ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε:

«Υπάρχουν οι συμφωνίες του 1923 και του 1926 οι οποίες ορίζουν που είναι η γραμμή ανάμεσα στις δύο χώρες. Αντιλαμβάνεστε ότι στο πέρασμα του χρόνου οι γεωγραφικές μεταβολές του ποταμού και του πόσο βαθιά πηγαίνει στη στεριά από τη μια απ’ την άλλη πλευρά έχει υποστεί αλλαγές, αλλά αυτή η γραμμή δεν έχει αλλάξει. Η αρμόδια Γεωγραφική Υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού είναι αρμόδια να μας πει που είναι η γραμμή των συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και  της Τουρκίας στον ποταμό Έβρο. Για αυτόν το λόγο πριν από λίγες ημέρες κάλεσα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει συγνώμη από αυτούς τους ανθρώπους, να ζητήσει συγνώμη από τους αστυνομικούς και στρατιωτικούς μας, οι οποίοι δίνουν τον εαυτό τους κυριολεκτικά με αυτοθυσία μαζί με τους ακρίτες μας στον Έβρο για να φυλάσσονται  τα σύνορά μας, διότι η συγκεκριμένη νησίδα στην οποία η Ελλάδα κατηγορήθηκε ότι δεν επενέβη, οι συντεταγμένες δείχνουν ότι είναι μέσα στην τουρκική επικράτεια. Αν υπάρχει κάποιος να το αμφισβητήσει αυτό θα έπρεπε να το κάνει με στοιχεία, αλλά βλέπετε ότι τέσσερις μέρες τώρα έχουν σωπάσει. Ας συμπεριφέρονται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε ένα τέτοιο κρίσιμο και σοβαρό θέμα που άπτεται των εθνικών συμφερόντων και ας ενώνουμε  όλοι τις δυνάμεις μας στην αντιμετώπιση αυτής της απειλής, γιατί ζούμε σε μία πολύ δύσκολη εποχή και σε μια πολύ δύσκολη περιοχή.»

Άμεσα διαδικασίες για επέκταση του φράχτη

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρέθεσε στοιχεία σχετικά με την επέκταση του φράχτη στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, στον Έβρο, που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ: «Το ποτάμι διαμορφώνει ένα μήκος συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας γύρω στα 200 χιλιόμετρα. Τεχνητό εμπόδιο- φράχτης – υπάρχει στα 37.5  χιλιόμετρα, είναι 12 στο βόρειο μέρος, εκεί που τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι στεριά και στο νότιο τμήμα κλιμακωτά  περίπου 25 χιλιόμετρα τα  οποία κατασκευάστηκαν σε χρόνο ρεκόρ αμέσως μετά το 2020. Η εμπειρία απέδειξε και η  δουλειά των αρχών ασφαλείας της πατρίδας μας, της αστυνομίας και του στρατού μας ότι στα σημεία που έχει φτιάξει ο φράχτης τα πράγματα είναι εξαιρετικά πιο απλά. Είναι απλούστερο και πιο εύκολο το έργο των Δυνάμεων Ασφαλείας. Αυτό το βασικό γεγονός και η επίμονη πίεση που υπάρχει στα σύνορά μας και η κλιμάκωση της απειλής, οδήγησε το ΚΥΣΕΑ  υπό τον Πρωθυπουργό να πάρει την απόφαση στο να φτιάξουμε το τεχνητό φράγμα στο σύνολό του ποταμού Έβρου. Φυσικά σταδιακά, κλιμακωτά, γιατί είναι αδύνατον αυτό να γίνει από την μία μέρα στην άλλη, γιατί χρειάζονται πολύ σημαντικές χρηματοδοτήσεις. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες για να προχωρήσει το έργο, που είναι ευθύνη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα ξεκινήσουν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.»

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΕπεκτείνεται ο φράχτης του ΈβρουΚΥΣΕΑ: Ελληνική απάντηση στην απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την ΤουρκίαΤο προσφυγικό ζήτημα μεταξύ εργαλειοποίησης και υποκριτικού ανθρωπισμού
Keywords
Τυχαία Θέματα