«Θολό τοπίο» η επόμενη ημέρα του προγράμματος

Σήμερα ψηφίζεται από την Βουλή η παράταση του υφιστάμενου μνημονίου έως και το τέλος Φεβρουαρίου, μετά από το αίτημα που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup.

H Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με την οποία παρατείνεται το μνημόνιο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015 και κυρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, θα κατατεθεί ως τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας
για το Παρατηρητήριο Άνοιας και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, μια ημέρα πριν από τη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πλέον μετά και την ψήφιση των παράτασης του μνημονίου, κυβέρνηση και δανειστές θα περιμένουν την κατάληξη των πολιτικών εξελίξεων για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης.

Στην περίπτωση που η Βουλή τελικά εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Ιανουαρίου, με στόχο να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας, πριν το τέλος Φεβρουαρίου.

Τα πράματα περιπλέκονται στην περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή και η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Θεωρητικά, κατά τη δίμηνη παράταση του μνημονίου υπάρχει χρονικό περιθώριο για να διεξαχθούν οι εκλογές να ορκιστεί νέα κυβέρνηση και να ψηφιστεί από τη Βουλή νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, αυτό θα σημαίνει ότι εντός 10, το πολύ 15 ημερών, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με την τρόικα, να ψηφίσει τα μέτρα που έχουν ζητήσει οι δανειστές και να συμφωνήσει τις τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με την ενεργοποίηση της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης (ECCL).

Τα στενά χρονικά περιθώρια σημαίνουν βέβαια ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει αρκετό χρόνο για να διαπραγματευτεί με την τρόικα, γεγονός που δείχνει ότι ή θα συμφωνήσει γρήγορα με την τρόικα ή οι συνομιλίες θα οδηγηθούν σε ακόμα μια εμπλοκή.

Είναι γεγονός ότι επίσημα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από την πλευρά των δανειστών σχετικά με το ενδεχόμενο μιας νέας εμπλοκής στην αξιολόγηση, τη στιγμή που η παράταση του υφιστάμενου μνημονίου ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου.

Αρμόδια στελέχη από την πλευρά των δανειστών, αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται μια ακόμα παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, καθώς στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εκταμιευθούν οι δόσεις του δανείου, ώστε να μην υπάρξουν ταμειακά προβλήματα στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά είναι άλλωστε τα όσα λέει σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Kαθημερινή» ο επικεφαλής του ESM/ EFSF, Klaus Regling, αναφορικά με την ανησυχία που εκφράζουν οι αγορές στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Ο κ. Regling, τονίζει ότι «η Πορτογαλία και η Ιρλανδία είχαν καλύψει τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες για τους επόμενους 12 μήνες πριν βγουν από το μνημόνιο, κάτι που δεν ίσχυε στην περίπτωση της Ελλάδας. Επίσης υπήρχε μια ευρεία συναίνεση ανάμεσα σε πολιτικά κόμματα και κοινωνικές ομάδες για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν οι χώρες, και αυτό καθησύχασε τις αγορές».

Οι δηλώσεις του κ. Ρέγκλινγκ, αλλά και το γεγονός ότι οι δανειστές αποφεύγουν να αναφερθούν στη στάση που θα κρατήσουν εάν η νέα κυβέρνηση να μην ψηφίσει τα μέτρα που ζητά η τρόικα, δημιουργεί θολό τοπίο αναφορικά με την επόμενη ημέρα του προγράμματος.

Πάντως, αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι σε έγγραφο του EFSF με ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου, αναφέρεται ότι «Η περίοδος διαθεσιμότητας της βασικής δανειακής σύμβασης της Ελλάδας με την Ε.Ε. (MFFA) θα πρέπει να παραταθεί έως το νωρίτερο την 28η Φεβρουαρίου 2015 και την επομένη της καταβολής του υπόλοιπου ποσού του δανειακού προγράμματος του EFSF», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας παράτασης του μνημονίου
Keywords
Τυχαία Θέματα