Θρίλερ για τη συμφωνία με τους δανειστές: Ποιες είναι οι διαφορές με την πρόταση των θεσμών

Σε εξέλιξη βρίσκεται το «θρίλερ» των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, μετά την υποβολή των νέων προτάσεων την Τρίτη.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς την Τετάρτη, «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης» και επεσήμανε ότι η Αθήνα θα πρέπει να είναι συνεπής με τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Προέδρου της Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα.

O M. Σχοινάς επεσήμανε ότι ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί ενημέρωσε
την αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης που βρίσκεται στις Βρυξέλλες ότι η τελευταία πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στους θεσμούς δεν αντανακλά το πλαίσιο της συζήτησης που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, αλλά ούτε και αυτό της συνάντησης μεταξύ του Π. Μοσκοβισί και των Ελλήνων υπουργών, την περασμένη Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής συνέχισε λέγοντας ότι οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζονται, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές και να υπάρξει ομόφωνη συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Οι απόψεις σχετικά με το αν βρισκόμαστε πραγματικά πιο κοντά σε συμφωνία ποικίλλουν: Η βρετανική Telegraph εκτιμά ότι η Ελλάδα και οι θεσμοί ενδεχομένως να βρίσκονται όντως πιο κοντά σε συμφωνία, βάσει τοποθετήσεων όπως του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην «Κοριέρε ντελα Σέρρα», και του αντιπροέδρου της Κομισιόν για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος δήλωσε στο AFP ότι δεν είναι απίθανη η επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, δεν συμμερίζονται όλοι αυτή την αισιοδοξία, καθώς, σύμφωνα με το Bloomberg, αξιωματούχος που έχει γνώση επί του ζητήματος χαρακτήρισε τις νέες προτάσεις ένα «βιαστικό αναμάσημα» των προηγούμενων προτάσεων, που δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί αξιόπιστο. Παράλληλα, σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian αναφέρεται ότι οι δανειστές «δεν εντυπωσιάστηκαν», ενώ σε δημοσίευμα των Financial Times, με τίτλο «Paperology continues, but mood darkens» («Η “εγγραφολογία” συνεχίζεται, αλλά η διάθεση σκοτεινιάζει στις συνομιλίες για την Ελλάδα») αναφέρεται ότι «η Ελλάδα υπέβαλε άλλη μία πρόταση οικονομικών μεταρρυθμίσεων της τελευταίας στιγμής στους δανειστές, οι οποίοι για άλλη μία φορά την απορρίπτουν ως ελλιπή»), ενώ εκτιμάται ότι η «προσεκτική αισιοδοξία» των τελευταίων εβδομάδων υποχωρεί μπροστά στον «φόβο και την καχυποψία».

Τα ελληνικά κείμενα

Όσον αφορά στις νέες προτάσεις της κυβέρνησης όσον αφορά στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και την πρόταση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών χωρίς να υποχρεωθεί να λάβει νέο δάνειο, η Αθήνα εκτιμά ότι μπορεί να αυξήσει τον στόχο εσόδων από το ΦΠΑ στο 1,3 δισ. ευρώ από το περίπου 1 δισ. που προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο, μέσω της αύξησης του μεσαίου συντελεστή από το 11% στο 12% αλλά και την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά, στην οποία φαίνεται πως οδεύουμε. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα απόσταση 500 εκατ. από τον στόχο των 1,8 δισ. ευρώ που έχουν βάλει οι δανειστές. Επίσης, διατηρούνται ως έχουν ο μειωμένος συντελεστής στο 6% και ο υψηλός στο 23%.

Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, η ελληνική πλευρά έχει αλλάξει την αρχική της πρόταση, από το 0,6% στο 0,75% για το 2015 και στο 1,75% από 1% για το 2016, προσεγγίζοντας τους στόχους που θέτουν οι δανειστές για 1% το 2015 και 2% το 2016. Στο Ασφαλιστικό η κυβέρνηση αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές για ιατροφαρμακευτική ασφάλιση των συνταξιούχων από το 4% στο 6%, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόταση περιλαμβάνονται ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη των απωλειών που θα φέρει το «πάγωμα» της επιβολής ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις (360 εκατ. ευρώ), αλλά και της διατήρησης του ΕΚΑΣ χωρίς περικοπές (700 εκατ. ευρώ). Σχετικά με τη χρηματοδότηση των ταμειακών αναγκών του Δημοσίου και το χρέος, η κυβέρνηση ζητεί χρήση κεφαλαίων από τον ESM για να αποπληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ύψους 6,7 δισ. ευρώ, την χρησιμοποίηση των 10,9 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αλλά και την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων από τα 14,9 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Όσον αφορά στη διευθέτηση του χρέους, αρμόδιοι παράγοντες έχουν αναφέρει ότι η στάση που θα κρατήσουν οι θεσμοί θα κρίνει και τα περιθώρια υπαναχώρησης της κυβέρνησης στα μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού- και εάν η κυβέρνηση λάβει δέσμευση περί διευθέτησης του χρέους, θα μπορούσαν να γίνει κάποιες κινήσεις ακόμα σε ΦΠΑ και στόχους πλεονάσματος.

Τι ζητούν οι θεσμοί

Οι δανειστές ζητούν επιπλέον μέτρα 3 δισ. ευρώ για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% το 2015 και 2% το 2016. Η πρόταση που έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προβλέπει επίσης έσοδα 2,65 δισ. από τον φόρο ακινήτων, αύξηση της φορολογίας επιχειρήσεων, προκαταβολή φόρου στο 100%, φορολόγηση αγροτών με κλίμακα ελευθέρων επαγγελματικών, κατάργηση έκπτωσης έκτακτης εισφοράς και κατάργηση επιδόματος θέρμανσης. Στο Ασφαλιστικό ζητούν ενοποίηση ταμείων, κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, μείωση συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ και αύξηση συμμετοχής των συνταξιούχων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παράλληλα, στο εργασιακό οι δανειστές επιθυμούν ελαστικοποίηση της αφοράς εργασίας, αναθεώρηση ομαδικών απολύσεων/ συλλογικών διαπραγματεύσεων, διατήρηση με

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα