Θρύλοι, τραγωδίες, θρησκευτικά τελετουργικά: Τα μοναδικά χαρακτικά του Ποσάδα έρχονται στην Πινακοθήκη


Calavera Garbancera, Zincografia (Νεκροκεφαλή Γαρμπανσέρα, Τσιγκογραφία), 11x15,7 εκ., 1912

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Μεξικού και την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών του Μεξικού, της Μεξικάνικης Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας για την Ανάπτυξη και του Ιδρύματος Posada, παρουσιάζουν την έκθεση «100 Χρόνια Χοσέ Γουαδαλούπε Ποσάδα (1852 – 1913)» σε επιμέλεια του Ντένη Ζαχαρόπουλου. Με την έκθεση αυτή εγκαινιάζεται το Athens
Print Fest/Third edition στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, τη Τρίτη 1η Μαρτίου στις 19.30 και διαρκεί μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Gran Frandango y francachela de todas las calaveras (Μεγάλος χορός και τσιμπούσι όλων των σκελετών, Χαρακτικό), 10x17,8 εκ., π. 1866-1870

Το 2013, εορτάστηκε η εκατοστή επέτειος από τον θάνατο του Χοσέ Γουαδαλούπε Ποσάδα, του καλλιτέχνη που ξεπέρασε τόσο την εποχή του όσο και τα γεωγραφικά, ιδεολογικά και γλωσσικά σύνορα, για να μετατραπεί σε σημείο αναφοράς για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Με την ευκαιρία αυτή οργανώθηκε, με την υποστήριξη της μεξικάνικης κυβέρνησης και την πολύτιμη αρωγή διαφόρων χωρών, η περιοδεύουσα έκθεση 100 Χρόνια Χοσέ Γουαδαλούπε Ποσάδα, που συγκεντρώνει αντιπροσωπευτικά έργα της ευρείας και πολυποίκιλης εικαστικής παραγωγής του. Η έκθεση αυτή, που παρουσιάστηκε σε πολλές χώρες διεθνώς κι έρχεται σήμερα στην Αθήνα, αποτίει φόρο τιμής σ’ έναν καλλιτέχνη που θεωρείται ο δημιουργός της λαϊκής μεξικάνικης εικονογραφίας και κατά τον Κάρλος Φουέντες, «ο καλύτερος χαράκτης της ισπανόφωνης Αμερικής».

Calavera de los papeleros, Grabado (Σκελετοί των εφημεριδοπώλων, Χαρακτικό), 15,5x23,5 εκ., π. 1900-1910

Όπως σημειώνει ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, επιμελητής της έκθεσης στην Αθήνα:

«Ο Ποσάδα επινοεί μια καινούργια εικαστική γλώσσα όπου συνθέτει με τεράστια πρωτοτυπία και τόλμη γραφές και εικόνες που ονομάζει σκελετούς. Με το καινούργιο αυτό εικαστικό ιδίωμα ανασκαλεύει στο έργο του κριτικά λαϊκές εικονογραφήσεις, θρύλους, οικογενειακές τραγωδίες, θρησκευτικά τελετουργικά, εμπορικές διαφημίσεις, λαϊκές παραστάσεις, εγκλήματα του αστυνομικού δελτίου και γεγονότα από την πολιτική ιστορία της εποχής του. Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η πολιτική και κοινωνική κριτική του έργου του, προετοιμάζοντας τη Μεξικανική Επανάσταση, μέσα από την σχέση του με τον Αιμιλιάνο Ζαπάτα και του κινήματος των Ζαπατίστας κατά των ντόπιων τσιφλικάδων και της πλουτοκρατίας. Ο Ποσάδα κατόρθωσε να επινοήσει μια προσωπική μυθολογία με πρωταγωνιστές την κοινωνική κριτική και τα πιο βαθιά ανθρώπινα συναισθήματα, ανανεώνοντας ριζοσπαστικά τις τεχνικές και μεθόδους της χαρακτικής και της τέχνης γενικότερα. Η διεθνής επιρροή του έργου του υπήρξε άμεση και καταλυτική πρώτα σαν εικονογράφος, μέσα από τον περιοδικό τύπο, τα σατυρικά περιοδικά και τις καρικατούρες που κυκλοφόρησαν διεθνώς στο τέλος του 19ου αιώνα και σε συνέχεια διαμόρφωσαν τις νεωτέρες τάσεις, ανάγοντας τη προσωπικότητά του σε σύγχρονο καλλιτέχνη, όπως μαρτυρά ο θαυμασμός με τον οποίον τον τιμούν από τον Ντιέγκο Ριβέρα ως τον Αντρέ Μπρετόν. Σήμερα πια η μορφή του Ποσάδα, σαν χαράκτης και σαν καλλιτέχνης, στέκεται δίπλα στον Χόγκαρθ, τον Γκόγια, τον Ντωμιέ και τον Χοκουσάι.»

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν δύο ξεναγήσεις – συζητήσεις γύρω από το έργο του Ποσάδα, στο χώρο της έκθεσης, στις 8 και 22 Μαρτίου, στις 19:00.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ μπορείτε να το δείτε στο www.athensprintfest.gr και στο www.opanda.gr

Revolucionario o La despedida, Zincografía (Επαναστάτης ή ο αποχαιρετισμός, Τσιγκογραφία), 15x8 εκ, π. 1900-1910

Διάρκεια έκθεσης: 1 – 31 Μαρτίου

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Γερμανικού &Μυλλέρου, Μεταξουργείο (Στάση ΜΕΤΡΟ: Μεταξουργείο)
Τηλ: 210 52 02 420 -21

Ώρες Λειτουργίας
Τρίτη 10.00 – 21.00, Τετάρτη – Σάββατο 10.00 – 19.00 &Κυριακή 10.00 – 16.00

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα