Τι γνώμη έχει άραγε ο κ. Τσίπρας για τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας;

Είχε μεγάλο ενδιαφέρον η συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε». Το ενδιαφέρον μάλλον δεν έγκειται στη συγκέντρωση αυτή καθ'αυτή, μιας και δεν υπήρξε μαζική η ανταπόκριση εκ μέρους των πολιτών, όπως περίμεναν τουλάχιστον οι διοργανωτές. Τα παραπολιτικά ζητήματα όμως που την πλαισίωσαν, καθώς και οι δηλώσεις που έγιναν από κορυφαίους Υπουργούς της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών υπήρξαν άκρως αποκαλυπτικές.

Προσωπικά, ένα είναι εκείνο το στοιχείο που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και με εξέπληξε. Είναι σχεδόν πρωτοφανές να δηλώνει κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι διαδηλώσεις
κατά της κυβέρνησης στρέφονται ουσιαστικά εναντίον της δημοκρατίας και της χώρας στο σύνολό της. Καταρχάς είναι απαραίτητο να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι οι έννοιες «χώρα» και «κυβέρνηση» δεν ταυτίζονται. Αυτό που θέλω να πω είναι οτι οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται, η χώρα όμως και οι πολίτες της είναι πάντα εδώ, ανεξάρτητα από την εκάστοτε κυβέρνηση. Η διαμαρτυρία και οι διαδηλώσεις πολιτών δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση εθνική απειλή για τη χώρα, ούτε για τη δημοκρατία. Ίσως το μόνο που απειλούν είναι οι καρέκλες των κυβερνώντων και τις θέσεις εξουσίας τους.

Για να επανέλθω, ουσιαστικά δεν έχει σημασία ποιος διοργανώνει αυτές τις διαδηλώσεις, τι στόχο έχει και ποιος κομματικός μηχανισμός τις στηρίζει. Σημασία έχει στην παρούσα φάση ότι μια μερίδα πολιτών θέλησε να διαμαρτυρηθεί και ότι οι κυβερνώντες επιδεικνύουν μια επικίνδυνη και αλαζονική στάση που σε τίποτα δεν θυμίζει την ιδεολογία της αριστεράς, η οποία θεμελιώνεται στην ελευθερία έκφρασης απόψεων και διαμαρτυρίας προς τις εφαρμοζόμενες πολιτικές της εκάστοτε εξουσίας.

Παράλληλα, αξίζει να θυμηθούμε την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλα τα σημερινά πρωτοκλασσάτα στελέχη του «έχτισαν καριέρες» μέσω της παρουσίας τους σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας (κάθε είδους), με αποκλειστικό σκοπό την πτώση της τότε κυβέρνησης Σαμαρά και την πρόκληση επαναλαμβανόμενης και αδιάκοπης κοινωνικής έντασης. Δε μπορεί κανείς να τους επικρίνει για αυτή τους την επιλογή καθώς -καλώς ή κακώς- αυτός ήταν ο στρατηγικός σχεδιασμός που είχαν καταρτίσει για την άνοδό τους στην εξουσία. Αν σκεφτούμε όμως τα παραπάνω γεγονότα, είναι τουλάχιστον περίεργο να επικρίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα κόμματα της αντιπολίτευσης για διατάραξη της πολιτικής σταθερότητας και της ομαλής πορείας της χώρας μέσω της υποστήριξης εκδηλώσεων διαμαρτυρίας εναντίον τους, όταν προηγούμενα χρόνια εφάρμοζαν ουσιαστικά αυτή την τακτική, ίσως σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

Παρόλαυτά, είναι πολύ πιθανό η συγκεκριμένη ρητορική της κυβέρνησης να πηγάζει από την επιδίωξή της για αλλαγή της υφιστάμενης πολιτικής ατζέντας, με σκοπό να συζητιώνται στην κοινή γνώμη ζητήματα όπως τα παραπάνω, ώστε να ελαχιστοποιείται ο χρόνος για ουσιαστική κριτική εκ μέρους των ΜΜΕ ως προς τις εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές. Με απλά λόγια: είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να επιδιώκει αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα που οι πολιτικές της δημιουργούν. Σίγουρα όμως, ούτε τα ΜΜΕ, ούτε οι πολίτες πρέπει να πέφτουν σε επικοινωνιακές παγίδες τέτοιου είδους. Και αυτό φυσικά ισχύει για οποιαδήποτε κυβέρνηση, όχι μόνο τη σημερινή!

Κλείνοντας, αυτό που πιστεύω είναι ότι επιβάλλεται να παραμένουν τα ευαίσθητα πολιτειακά ζητήματα εκτός της βραχυπρόθεσμης επικοινωνιακής πολιτικής της εκάστοτε εξουσίας. Έχοντας αυτή την πεποίθηση, δεν θα ήταν παράλογο να θεωρείται χρέος του Πρωθυπουργού αφενός να διαφυλάττει ως κόρη οφθαλμού το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν όταν νιώθουν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους και αφετέρου να αποδοκιμάζει δηλώσεις συνεργατών του που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μαθαίναμε τη γνώμη του για όλα αυτά τα θέματα κάποια στιγμή.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα