Τι ακριβώς σημαίνει ότι στο «θησαυροφυλάκιο» του TikTok βρίσκονται για πάντα τα δεδομένα μας
Επιμέλεια: Μπαρμπιλένα Τριανταφύλλου
Το τέλος του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζεται να εγκαθιδρύσει μια νέα πραγματικότητα.
Και προέκυψε από ανησυχίες ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών και να επηρεάσει το περιεχόμενο στο οποίο εκτίθενται.
«Πιστεύω ότι το ζήτημα της απαγόρευσης, από
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η παραπληροφόρηση είναι ανεξέλεγκτη και σε άλλες πλατφόρμες, όπως λόγου χάρη το Instagram. Πρόσφατα μάλιστα, ο Μάρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής της Meta, ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει στις εφαρμογές της εταιρείας του τον έλεγχο αξιοπιστίας των διαφόρων γεγονότων για τα οποία γίνεται δημόσιος διάλογος. Κι έτσι δημιουργούνται περιθώρια για ακόμα περισσότερη παραπληροφόρηση.
Πέρα από την παραπληροφόρηση, ο Κέβιν Τζόνσον, Διευθύνων Σύμβουλος της Secure Ideas, θεωρεί ότι το σημαντικότερο «επιχείρημα» υπέρ της απαγόρευσης του TikTok είναι ότι αυτό «θα κάνει καλό στα παιδιά και τους νεαρούς χρήστες, προστατεύοντας το απόρρητό τους».
«Στην πραγματικότητα ωστόσο, μια απαγόρευση, δεν πρόκειται να προστατεύσει το απόρρητο κανενός. Διότι αφενός οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το TikTok, ανεξάρτητα από την απαγόρευση και αφετέρου, τα δεδομένα που έχει συλλέξει το TikTok δεν πρόκειται να εξαφανιστούν. Το TikTok δεν έχει καμία υποχρέωση μόνο και μόνο επειδή απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ, να διαγράψει όλα τα δεδομένα των Αμερικανών πολιτών», προειδοποιεί ο Τζόνσον.
«Μια απαγόρευση, δεν πρόκειται να προστατεύσει το απόρρητο κανενός».Όμως αλήθεια, για τι είδους δεδομένα μιλάμε;Από το όνομα, το email, το κινητό, το ιστορικό αναζήτησης και την τοποθεσία μας, μέχρι τα μηνύματα που στέλνουμε στα διάφορα τσατ και τη λίστα των επαφών μας, όλα όσα έχουμε μοιραστεί με το αγαπητό μας TikTok, είναι φυλαγμένα στο «θησαυροφυλάκιο» της εφαρμογής για πάντα.
Και είναι όντως επικίνδυνο να έχει κάποιος πρόσβαση σε αυτά μας τα δεδομένα;
«Κάποτε είχαμε δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή. Αλλά με δική μας ευθύνη το χάσαμε πριν από δεκαετίες», θεωρεί ο Τζόνσον.
Και ίσως έχει δίκιο, καθώς μέχρι το 2006, όταν μπήκαμε στον θαυμαστό κόσμο του Facebook, δεν κοινοποιούσαμε δεξιά και αριστερά δεδομένα όπως το όνομα, οι φωτογραφίες, η καταγωγή, το αγαπημένο μας τραγούδι. Κι όμως πλέον, τα social media ξέρουν για εμάς αυτά και πολλά περισσότερα.
«Και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες, καθώς ένα σωρό οργανισμοί αγοράζουν τα δεδομένα μας από ”μεσίτες δεδομένων”. Αυτοί συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με το πού ψωνίζουμε, τι ψάχνουμε, το αν οδηγούμε, τα θεάματα που παρακολουθούμε, πληροφορίες που σχετίζονται με την υγεία και τη δουλειά μας και τόσα άλλα. Από αυτή την άποψη, όσοι αποκαλούν τα δεδομένα ”το νέο νόμισμα” δεν έχουν καθόλου άδικο. Διότι βασιζόμενοι σε αυτές τις πληροφορίες, οι διαφημιζόμενοι μας δελεάζουν πιο εύκολα, μας στέλνουν εξατομικευμένες προσφορές και τελικά; Ακόμα κι αν η συλλογή δεδομένων κάνει κάποιες υπηρεσίες καλύτερες, πόσοι δεν αναρωτιόμαστε αν αξίζει να προσφέρουμε απλόχερα όλα αυτά τα δεδομένα και αν υπάρχουν οφέλη», προβληματίζεται ο Τζόνσον και εμείς μαζί του.
Και τελικά ποια είναι μια υπεύθυνη στάση στα κοινωνικά δίκτυαΑν και ορισμένα δεδομένα μας μπορεί να μην είναι επικίνδυνο να κοινοποιηθούν, - όπως η αγάπη μας για τα κουταβάκια ή το πάθος μας για την καθαριότητα - υπάρχουν δεδομένα που δεν πρέπει να βρεθούν στα χέρια του λάθος ατόμου. Διότι ενώ έχει πλάκα η Meta ή η Google να μας πετάνε μιμίδια που μας αρέσουν, το να γνωρίζουν το ιστορικό της υγείας μας, είναι μάλλον επικίνδυνο.
Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα δεδομένα μας από εδώ και στο εξής;«Προσωπικά, ως χρήστης του TikTok, αρνούμαι να διαγράψω τα δεδομένα μου. Ούτε και ζητώ να διαγράψουν τα δεδομένα μου οι πλατφόρμες στις οποίες διατηρώ λογαριασμό. Έχω αποδεχτεί το γεγονός ότι αν σκοπεύουν να κάνουν άσχημα πράγματα με τα δεδομένα μου, το κάνουν ήδη», σημειώνει ο Τζόνσον.
Σε αυτό συμφωνεί και η Χάμερστον, η οποία προσθέτει ότι «Λυπάμαι που το παραδέχομαι, αλλά άπαξ και τα δεδομένα μας διαρρεύσουν εκεί έξω, δεν μαζεύονται ποτέ πια. Ούτε από το TikTok, ούτε από το LinkedIn, ούτε από το Facebook και όλα τα μέσα στα οποία έχουμε ανοιχτεί. Και ακόμη και σε μέρη όπου υπάρχουν πολύ ισχυροί νόμοι περί απορρήτου, το να διαγραφούν τα δεδομένα μας, δεν είναι εφικτό. Διότι ανάμεσα στις τόσες ιστοσελίδες που περιηγούμαστε καθημερινά, ούτε ξέρουμε πού έχουμε ”πρωτοαφήσει τα ίχνη μας”. Και επομένως, πώς να εξαφανιστούν από προσώπου γης»;
Είμαστε δηλαδή χαμένοι;Σε ό,τι αφορά τη μέχρι τώρα πορεία μας... μάλλον ναι. Όμως μπορούμε να σώσουμε πολλά. Έστω και στο 90′. Και για να το πετύχουμε, ο Τζόνσον συνιστά:
1. Στο εξής να διαβάζουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις κατά την εγγραφή μας σε έναν νέο ιστότοπο ή μια νέα εφαρμογή
Κι αν δεν διαβάσουμε αναλυτικά τους όρους, θα πρέπει να περιορίσουμε αυτά με τα οποία συμφωνούμε. Και να μην πατήσουμε τυφλά το «αποδοχή σε όλα».
«Πλέον παίρνω τον χρόνο μου για να τσεκάρω τους όρους που με απασχολούν. Έτσι, όταν μια εφαρμογή με ρωτά ”Θα ήθελες να μοιραστούμε τις πληροφορίες σου με συνεργάτες μας, προκειμένου να απολαμβάνεις καλύτερη εμπειρία μάρκετινγκ;”, φυσικά και δεν αποδέχομαι», τονίζει ο Τζόνσον.
2. Να δίνουμε ειδικό βάρος στους κωδικούς πρόσβασης:
«Αλλάζουμε τακτικά τον κωδικό μας σε όλες τις εφαρμογές ανεξαιρέτως και δεν χρησιμοποιούμε κωδικούς παρόμοιους μεταξύ τους. Οι κωδικοί πρόσβασης είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για τα δεδομένα μας. Για αυτό, μια από τις καλύτερες συμβουλές που μπορώ να δώσω σχετικά με την ασφάλεια των πληροφοριών, είναι να μην επαναχρησιμοποιούμε τους ίδιους και τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης και να φροντίζουμε οι κωδικοί μας να παραμένουν μυστικοί. Από όλους. Και για όλες τις πλατφόρμες. Γιατί γνωρίζοντας τον κωδικό πρόσβασής μας στο TikTok, υπάρχουν προγράμματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας κακόβουλος χρήστης, προκειμένου να ανακαλύψει τον κωδικό πρόσβασής μας στο e-banking ή στο mail μας», προειδοποιεί ο Τζόνσον.
Οπότε, ας μην ανησυχούμε. Ό,τι έγινε έγινε. Ας κοιτάξουμε μπροστά.
Related...Η μυωπία «καλπάζει» στα παιδιά: Ο ύπουλος ρόλος της οθόνης και πώς να τα προστατεύσουμεΠερνάμε υπερβολικό χρόνο στην οθόνη; Πόσο ολέθρια επιδρά αυτό στην ψυχική υγεία των παιδιών μαςΜελέτη σοκ: Πόσο στενά συνδέονται social media και θυμός - Οι 2 πλατφόρμες με τη μεγαλύτερη ζημιά- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δυστυχώς: Νεκρός “μπαμ και κάτω” 42χρονος Αστυνομικός πριν λίγο
- Tραγικός επίλογος: Η εξαφάνιση, μετατράπηκε σε αυτoκτovία – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ
- Αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος": Απρόοπτο σε πτήση Ηράκλειο προς Αθήνα - Ο πιλότος είδε αεροσκάφος στην πίστα λίγο πριν την προσγείωση
- Καιρός: Καταφτάνει νέο κύμα κακοκαιρίας με κρύο - Οι ημερομηνίες της νέας ψυχρής εισβολής
- Περαστική στον Βόλο αντέδρασε άμεσα και έσωσε οδηγό που υπέστη ανακοπή
- Το πυρηνικό όπλο που η Ελλάδα αρνείται να χρησιμοποιήσει! Δρ Ιωάννης Μάζης
- Κοκτέιλ ιώσεων και λοιμώξεων «σαρώνει» τη χώρα, επικρατεί όμως η γρίπη – SOS από τους ειδικούς
- Το καφέ στην Ελλάδα που για να μπεις μέσα πρέπει να περάσεις από κανονικό τούνελ
- Νέα Σμύρνη: «Τρομοκράτης – ληστής» εισέβαλε στην οικία ηλικιωμένης και άρπαξε κοσμήματα μεγάλης αξίας
- Κρίσεις στην ΕΛΑΣ: Η πρώτη γυναίκα στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής – Αποστρατεύτηκαν 26 ταξίαρχοι – Ποιοι αναλαμβάνουν καίριες θέσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Τι ακριβώς σημαίνει ότι στο «θησαυροφυλάκιο» του TikTok βρίσκονται για πάντα τα δεδομένα μας
- «Blood of My Blood»: Αυτή είναι η πρίκουελ σειρά του «Outlander»
- Προσοχή στο κενό αέρος: Οι πτήσεις με τις μεγαλύτερες αναταράξεις στον κόσμο
- Η νέα ενεργειακή πολιτική Τραμπ γυρίζει τις ΗΠΑ στην εποχή του άνθρακα και του πετρελαίου
- «Πτώματα τυλιγμένα σε ύφασμα με σπάγκο δίπλα μας»: Μαρτυρία χρυσωρύχου στο ορυχείο του θανάτου
- «Killer» εντός και εκτός παρκέ: Υποπτος για φόνο παίκτης στην Σκωτία - Τέλος από την ομάδα του
- FireAid: Lady Gaga, Billie Eilish, Sting - Η μεγάλη συναυλία για τους πληγέντες στο Λος Άντζελες
- Μηχανικοί δημιούργησαν «γάτα του Σρέντιγκερ» μέσα σε τσιπ πυριτίου
- «Θέλω να δω τον Πάπα!»: Η θρυλική οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη στην ΕΛΣ
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Τι ακριβώς σημαίνει ότι στο «θησαυροφυλάκιο» του TikTok βρίσκονται για πάντα τα δεδομένα μας
- «Blood of My Blood»: Αυτή είναι η πρίκουελ σειρά του «Outlander»
- FireAid: Lady Gaga, Billie Eilish, Sting - Η μεγάλη συναυλία για τους πληγέντες στο Λος Άντζελες
- «Θέλω να δω τον Πάπα!»: Η θρυλική οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη στην ΕΛΣ
- Μηχανικοί δημιούργησαν «γάτα του Σρέντιγκερ» μέσα σε τσιπ πυριτίου
- «Killer» εντός και εκτός παρκέ: Υποπτος για φόνο παίκτης στην Σκωτία - Τέλος από την ομάδα του
- Προσοχή στο κενό αέρος: Οι πτήσεις με τις μεγαλύτερες αναταράξεις στον κόσμο
- «Πτώματα τυλιγμένα σε ύφασμα με σπάγκο δίπλα μας»: Μαρτυρία χρυσωρύχου στο ορυχείο του θανάτου
- Η νέα ενεργειακή πολιτική Τραμπ γυρίζει τις ΗΠΑ στην εποχή του άνθρακα και του πετρελαίου
- Ντένις Λο: Πέθανε ο θρύλος της Μαντσεστερ Γ. και ο μοναδικός Σκοτσέζος που κατέκτησε τη "Χρυσή Μπάλα"
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νέο ενωτικό μήνυμα Ιβάν Σαββίδη για την στήριξη στον Ραζβάν Λουτσέσκου
- Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Τίτλοι τέλους στη χώρα μετά την Κυριακή
- «Η Γαλλία οδεύει σε οικονομική κρίση» προειδοποιεί κορυφαίος οικονομολόγος
- TikTok: Τι απαντά ο CEO στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ - Οι ευχαριστίες στον Τραμπ
- Το Ισραήλ προετοιμάζεται για την επιστροφή των ομήρων - Πάνω από 700 Παλαιστίνιοι αιχμάλωτοι θα απελευθερωθούν
- Ρωσική επίθεση στο Κίεβο - Τουλάχιστον 4 νεκροί
- Ανοιξιάτικος καιρός το Σαββατοκύριακο - Πότε πέφτει ξανά η θερμοκρασία
- Οι συνεργασίες... προκαλούν αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ
- Εορτολόγιο: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα 18 Ιανουαρίου