Τι ακριβώς ξημερώνει για τους Έλληνες το 2017 με νέο ασφαλιστικό και παγκόσμιες εξελίξεις;

Το ασφαλιστικό που ψηφίστηκε κατά το 2016, επιτρέπει την επίλυση όλων των φορολογικών αναγκών για το ξεπλήρωμα των ξένων υποχρεώσεων το 2017, καθώς ουσιαστικά οδηγεί σε αυξηση φορολογικών εσόδων που θα ξεπεράσουν το 5%, δημιουργώντας σημαντικό πλεόνασμα.

Το αποτέλεσμα θα είναι όμως ασύμμετρο! Οι αγροτικές εισφορές, που ηταν ηδη συβολικες, αυξάνονται 40%, όμως οι εισφορές για ελεύθερους επαγγελματιες μειώνονται κατά το 2017 για επίπεδα κατω των 20.000 ευρώ, όπου κινείται η συντριπτική
πλειοψηφία ελεύθερων επαγγελματιών, με αποτέλεσμα την αύξηση κατά 10% του διαθέσιμου εισοδήματος για εισοδηματίες με μικρο εισόδημα! Όμως επαγγελματίες με πάνω από 20.000 ευρώ ετήσια έσοδα έχουν αυξημένους φόρους, για παράδειγμα επαγγελματίας με έσοδα 60.000 ευρώ θα μειώσει κατά 5% επιπλέον τα ακαθάριστα έσοδά του φέτος. Για μισθωτούς υπάρχει όφελος 1% για εισοδήματα 30.000-40.000 ευρώ και μικρή διαφορά στα υπόλοιπα, πλην υψηλών (πάνω από 50.000 ευρώ) που έχουν επιπλέον επιβάρυνση 2% επί των εσόδων.

Συνολικά οι αυξήσεις φόρων, που επιβλήθηκαν από την Τρόικα, ενώ αυξάνουν την δυνατότητα αποκλήρωσης υποχρεώσεων, ταυτόχρονα αφαιρούν σημαντικούς πόρους από την εγχώρια οικονομία, με αρνητικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ. Αυτό είναι όμως κάτι που προβληματίζει, καθώς διανύουμε τον 7ο χρόνο λιτότητας. Οι φόροι έχουν ήδη ανέβει από 31% περίπου του ΑΕΠ που ήταν το 2009 σε 37% του ΑΕΠ το 2016. Αυτή η αύξηση στη φορολογία φέρνει την Ελλάδα σε επίπεδα φορολογίας περίπου 200 μονάδων βάσης (2%) υψηλότερα από τα μέσα χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ ιστορικά ήταν 200 μονάδες χαμηλότερη από τον μέσο όρο. Αν προστεθούν τα νέα μέτρα, το χάσμα αυτό αυξάνει, σημαντικά, καθώς οι συντελεστές οδηγούν σε επιπλέον αύξηση 10% των άμεσων φόρων, και 6% συνολική αύξηση.

Η χώρα είναι όμως ακόμη σε ύφεση, και με δυσκολία θα δώσει εντυπωσιακά φοροεισπρακτικά αποτελέσματα, καθώς είναι θύμα της βαριάς λιτότητας που έχει επιβληθεί από την ηγεσία του κυρίου Σόιμπλε και των κύκλων που επικρατούν στις Βρυξέλλες. Η υπέρβαση των δεδομένων απαιτεί ρήξεις που περιλαμβάνουν την άρνηση πληρωμών και κήρυξη τους χρέους ως μη πληρωτέου, για να μπορέσει η χώρα να ανασάνει. Οι συνθήκες δείχνουν καλύτερες τώρα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, λόγω της αδύναμης θέσης της Γερμανίας, που είναι ο εμπνευστής της λιτότητας στην Ευρώπη, καθώς έχει διπλή σύγκρουση. Η Γερμανία έχει σύγκρουση με την Αγγλία και τις ΗΠΑ, αλλά και με την Ιταλία-Γαλλία, ενώ παράλληλα επέρχονται σημαντικές εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.

Οι φόροι έχουν ήδη ανέβει από 31% περίπου του ΑΕΠ που ήταν το 2009 σε 37% του ΑΕΠ το 2016.

Άρα, το αν θα δρομολογηθούν καλές ή όχι εξελίξεις για την Ελλάδα εξαρτάται από τη χρονικότητα των κυβερνητικών αποφάσεων. Η όποια απόφαση ρήξης ή συνεργασίας της κυβέρνησης με τους «θεσμούς», αν είναι να γίνει, θα είναι αποτελεσματική, αν δρομολογηθεί ως τις αρχές άνοιξης, καθώς αργότερα οι συγκυρίες αλλάζουν προς το χειρότερο για την Ελλάδα. Υπό αυτή την έννοια θα είναι μια ενδιαφέρουσα χρονιά με προϋποθέσεις ισχυροποίησης και ίσως και λύσης σοβαρών προβλημάτων της Ελλάδος. Η γερμανική ηγεσία από την άλλη δεν επιθυμεί ευθεία ρήξη, λόγω του ότι η Ελλάς κρατάει στα χέρια της το μεταναστευτικό που είναι το σημείο-κλειδί για τις επερχόμενες γερμανικές εκλογές του Οκτωβρίου! Άρα η όποια λύση δοθεί φέτος θα είναι η καλύτερη δυνατή αν η κυβέρνηση κινηθεί άμεσα, ενώ θα εξελιχθεί σε κακή εξέλιξη, αν δρομολογηθεί αργότερα.

*Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα