Τι αναφέρουν τα διεθνή και τουρκικά ΜΜΕ για τις δηλώσεις Ερντογάν

Ανησυχία έχει προκαλέσει η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το ΚΥΣΕΑ συνεδριάζει το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου, με την αντιπολίτευση να ζητεί από την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα στις τουρκικές «προκλήσεις». Υπενθυμίζουμε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης υποχρέωσε την Τουρκία να παραχωρήσει την Ίμβρο και την Τένεδο στην Ελλάδα, όπως και την Ανατολική Θράκη.

«Μας (απείλησαν) με
τη Συνθήκη του 1920 και μας έπεισαν να (αποδεχθούμε) τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923. Κάποιοι προσπάθησαν να μας εξαπατήσουν, παρουσιάζοντας τη Λωζάνη ως νίκη. (Αλλά) στη Λωζάνη παραχωρήσαμε τα (τώρα ελληνικά) νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι», ανέφερε.

Παρόλο που το συγκεκριμένο γεγονός έχει απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό τη χώρα μας, ελάχιστα διεθνή μέσα ενημέρωσης έκαναν αναφορά στις δηλώσεις του Ερντογάν. To BBC, η αμερικανική έκδοση του CNN, o Guardian, οι New York Times και η Washington Post περιορίστηκαν στο να μεταδώσουν τις δηλώσεις του Ερντογάν περί παράτασης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης μετά το πραξικόπημα και άφησαν στα «ψιλά» -ή δεν ανέφεραν καν- την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Αναφορά στο περιστατικό έκανε το ρωσικό Sputnik, το οποίο έδωσε έμφαση στην πρώτη ανακοίνωση που είχε εκδώσει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Όσον αφορά τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η τουρκική έκδοση του CNN μετέδωσε τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου χωρίς να προβεί σε κάποιο σχόλιο, ενώ η Hurriyet ανέφερε πώς η αμφισβήτηση της Συνθήκης έχει προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα της Τουρκίας παρακίνησε να μάθει την σημασία της Λωζάνης ανοίγοντας κάποιο βιβλίο ιστορίας.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, εξήγησε στην HuffPost Greece πως οι συγκεκριμένες δηλώσεις προορίζονται μάλλον για εσωτερική κατανάλωση και δεν πρέπει να μας ανησυχούν.

«Θέλει να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή με τον Κεμάλ και τους κοσμικούς, θεωρώντας τους ως εκείνους που δεν διασφάλισαν τα συμφέροντα της χώρας», αναφέρει.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα