Τι μπορεί να σημαίνει το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών για τις διαπραγματεύσεις του Brexit

Με το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών να φαίνεται να μην αφήνει περιθώριο για σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς οι Συντηρητικοί χάνουν την απόλυτη πλειοψηφία, πέρα από το πλήγμα στην αξιοπιστία της Τερέζα Μέι, τίθενται ερωτήματα για το τι θα συμβεί με το Brexit.

Ο λόγος για τον οποίο η Μέι προσέφυγε σε εκλογές ήταν για να αποκτήσει μια ισχυρή πλειοψηφία με την οποία το κόμμα της θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες
και να περάσει τους απαιτούμενους νόμους. Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent, πλέον ενθαρρύνονται τα κόμματα που τάσσονταν κατά του Brexit, η βοήθεια των οποίων θα χρειαζόταν σε οποιονδήποτε συνασπισμό.

Ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι «δεν είχαμε κάνει σχέδια για αυτό. Περιμέναμε η Μέι να έχει πλειοψηφία 30-40 εδρών. Δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα λειτουργούσε ένας συνασπισμός στη Βρετανία. Υπάρχουν ενδείξεις πως ίσως χρειαστούν νέες εκλογές. Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε ότι αναμένει περισσότερη αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, μετά το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών που δεν δίνει αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα. Μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, ο Έτινγκερ επεσήμανε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit μπορούν να ξεκινήσουν στην ώρα τους, δηλαδή στις 19 Ιουνίου. Σύμφωνα μάλιστα με τον Γερμανό επίτροπο, ένας αδύναμος διαπραγματευτικά εταίρος από την πλευρά της Βρετανίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κακό αποτέλεσμα.

Η Βρετανία ίσως να χρειαστεί να ζητήσει να καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, εκτίμησε η JPMorgan. «Ίσως το πιο προφανές συμπέρασμα είναι ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πιθανότητες το Ηνωμένο Βασίλειο να χρειαστεί να ζητήσει να καθυστερήσει η διαδικασία για το Brexit, με δεδομένο ότι οι πολιτικές εξελίξεις διαταράσσουν την ήδη πιεσμένη χρονικά διαδικασία», επεσήμανε ο Μάλκομ Μπαρ οικονομολόγος στην JPMorgan.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Independent, αν το κόμμα της Μέι καταφέρει να παραμείνει στην κυβέρνηση, είτε μέσω συμφωνίας συνασπισμού, είτε χωρίς πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, θα βρισκόταν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς θα χρειαζόταν τις ψήφους άλλων κομμάτων, που έχουν απορρίψει την προσέγγισή της όσον αφορά στο Brexit, για να περάσει ένα από τα πιο πολύπλοκα και διχαστικά νομοθετικά προγράμματα στην ιστορία του βρετανικού κοινοβουλίου. Ακόμα και αν τα κατάφερνε, και πετύχαινε συμφωνία με την ΕΕ, αυτή θα έπρεπε να ψηφιστεί στη Βουλή των Κοινοτήτων- και σχεδόν κάθε άλλο κόμμα με έδρες σε αυτήν πιστεύει πως το σχέδιο της Μέι για το Brexit θα έπληττε την οικονομία, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη τη δημιουργία συνασπισμού.

Στο ευρωσκεπτικιστικό UKIP (που έμεινε εκτός Βουλής) η εξέλιξη έχει προκαλέσει πανικό για το Brexit, με τον πρώην ηγέτη του, Νάιτζελ Φάρατζ, να γράφει στο Twitter πως η Μέι έβαλε τα πράγματα σε κίνδυνο, τη στιγμή που το Άρθρο 50 είχε ενεργοποιηθεί. «Ακόμα και ο Ντέιβιντ Ντέιβις (υπουργός Brexit) κάνει συμβιβασμούς» έγραψε.

Article 50 had been triggered and we were on our way. May has put all this in jeopardy. Even David Davis is now making Brexit concessions.

Nigel Farage (@Nigel_Farage) June 9, 2017

Επίσης, ο Πολ Νάταλ, νυν αρχηγός του UKIP, είπε ότι το Brexit «είναι σε κίνδυνο».

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, το οποίο θα είχε να κάνει με τη συμφωνία για το Brexit.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο είναι πολύ νωρίς να εικάσει κάποιος πώς θα αντιδράσει η Ένωση σε μια αλλαγή στα αιτήματα της Βρετανίας για την αποχώρησή της το 2019 ή εάν θα καθυστερήσει η σχεδιαζόμενη για τις 19 Ιουνίου έναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Ας δούμε εάν η επόμενη κυβέρνηση θα αλλάξει τη θέση της για το Brexit», δήλωσε ο αξιωματούχος καθώς τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι η Μέι δεν μπορεί πλέον να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο πρώην Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ ήταν ένας από τους λίγους υψηλόβαθμους αξιωματούχους που έκανε κάποιο δημόσιο σχόλιο. «Φαίνεται ότι ίσως χρειαστούμε ένα τάιμ-άουτ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Χρόνο για την ανασυγκρότηση όλων», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter.

Οι άλλες 27 κυβερνήσεις ανησυχούν ιδιαιτέρως ότι μια κατάρρευση στις διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα η Βρετανία να παύσει να είναι μέλος της ΕΕ στις 30 Μαρτίου του 2019, όπως ορίζεται στο Άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, χωρίς να διαπραγματευθεί εκείνους τους όρους διαζυγίου που θα μπορούσαν να αποτρέψουν ένα χαοτικό νομικό κενό για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει τις πιθανότητες η Βρετανία να είναι σε θέση να εξασφαλίσει μια γρήγορη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, που θέλει με την ΕΕ μετά την αποχώρησή της.

Σε σημείωμα σε πελάτες της, η UBS ανέφερε ότι η σχετική ισχύς των σκληροπυρηνικών ομάδων υπέρ του Brexit σε μια αδύναμη κυβέρνηση των Συντηρητικών θα μπορούσε να καταστήσει μια κατάρρευση περισσότερο πιθανή και δυσκολότερη την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας.

Οι εικασίες στη Βρετανία ότι ένας διαφορετικός κυβερνητικός συνασπισμός θα μπορούσε να επιδιώξει ένα «ηπιότερο» Brexit από αυτό που είχε προτείνει η Μέι, ενδεχομένως επιδιώκοντας να παραμείνει στην ενιαία αγορά, φαίνεται επίσης να δημιουργούν πρόβλημα στην ΕΕ.

Ενώ οι 27 θα μπορούσαν να είναι πρόθυμοι να δώσουν στη Βρετανία κάποιου είδους πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά όπως αυτή που έχουν προσφέρει στη Νορβηγία ή την Ελβετία, έχουν ξεκαθαρίσει ότι αυτό θα σημαίνει πως η Βρετανία θα συνεχίζει να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ και να τηρεί τους κανόνες της ΕΕ, χωρίς όμως να έχει λόγο στο πώς διαμορφώνονται οι πολιτικές της ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες διατηρούν αμφιβολίες για το πώς η όποια βρετανική κυβέρνηση μπορεί να πείσει τους ψηφοφόρους να αποδεχθούν μια τέτοια έκβαση και άρα θα είναι επιφυλακτικοί στο να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση καθώς φοβούνται ότι μπορεί να καταλήξουν χωρίς μια συμφωνία που να μπορούν να επικυρώσουν και οι δύο πλευρές το 2019.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα