Τι έδειξε η αυτοψία-σοκ στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας

Μετανάστες με φυματίωση σε κελιά-κλουβιά είδαν με τα μάτια τους στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, παρουσία του κ. Γιάννη Πανούση, στην αυτοψία που πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας.
Πρόκειται για την επίσκεψη κλιμακίου στην Αμυγδαλέζα μετά την αυτοκτονία με σεντόνι του 28χρονου Πακιστανού Μοχάμεντ Ναντίμ μέσα στο κελί του το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.

Ο κ. Πανούσης και οι συνεργάτες τους διαπίστωσαν ότι στο Κέντρο υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται φυλακισμένοι από΄12 έως 18 μήνες σε έναν χώρο που υποτίθεται
ότι είναι προσωρινής κράτησης μέχρι την επαναπροώθηση των μεταναστών. Οι ασθένειες σαρώνουν την Αμυγδαλέζα.

«Το 30% των μεταναστών που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης πάσχουν από φυματίωση. Ο ένας κολλάει τον άλλον. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτά. Πρόκειται για άτομα που φυλακίστηκαν σε κελί κάτω από άθλιες συνθήκες χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα. Συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα», λέει στη «HuffPost Greece» ο συντονιστής της αντιρατσιστικής κίνησης ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου.

Άθλιος διαπιστώθηκε ότι είναι, επίσης, ο ρουχισμός, η σίτιση ακόμα και ο αέρας που αναπνέουν στην Αμυγδαλέζα οι μετανάστες, καθώς όπως περιγράφει χαρακτηριστικά στέλεχος που επισκέφθηκε το Κέντρο «ο αέρας είναι γεμάτος μυγάκια ενώ φοβάσαι ότι όταν ο διπλανός σου βήχει ή φτερνίζεται μπορεί να κολλήσεις κάποια επικίνδυνη ασθένεια».

Η αυτοκτονία του 28χρονου Ναντίμ φαίνεται ότι επισπεύδει τις κινήσεις της κυβέρνησης στο καυτό θέμα του μεταναστευτικού. Θέμα ημερών θεωρείται η παραχώρηση των αρμοδιοτήτων για τα κέντρα κράτησης από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο υπουργείο Μετανάστευσης. Μέχρι τότε ο υπουργός κ. Γιάννης Πανούσης έχει δώσει εντολή να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης στην Αμυγδαλέζα με αλλαγή φαγητού, περισσότερη καθαριότητα και καλύτερο προαυλισμό.

Στόχος είναι να μην επαναληφθεί επ’ ουδενί άλλο περιστατικό, όπως αυτό του 28χρονου Ναντίμ από το Πακιστάν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 28χρονος είχε συλληφθεί για παράνομη είσοδο στη χώρα στο Ρέθυμνο, κρατήθηκε στο νησί και μετήχθη στην Αθήνα μία ημέρα πριν την αυτοκτονία του με προορισμό το κέντρο της Αμυγδαλέζας. Εκεί του ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να επαναπροωθηθεί στην πατρίδα του, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήθελε με αποτέλεσμα να ενταθεί το ψυχολογικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε.

Δομές ανοιχτής φιλοξενίας

«Θα φτιάξουμε δομές ανοιχτής φιλοξενίας στις οποίες ο μετανάστης θα μπορεί να ζει ανθρώπινα. Θα του παρέχεται στέγαση, φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά δεν θα είναι φυλακισμένος. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μπορεί να πάει όπου θέλει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι ανεξέλεγκτος. Θα υπάρχει καθημερινός έλεγχος για το που βρίσκεται και το κατά πόσο έχει δώσει το παρών στο κέντρο», λέει ανώτατη πηγή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι αυτό δεν λύνει το μεταναστευτικό πρόβλημα, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να δέχεται τεράστια κύματα παράνομων μεταναστών. «Εβδομήντα επαναπροωθούνται στις χώρες τους και 700 έρχονται από τα νησιά. Αυτή είναι η αναλογία», ήταν η χαρακτηριστική φράση του υπευθύνου αξιωματικού της Αμυγδαλέζα προς τον κ. Πανούση.

Μέχρι, πάντως, να δημιουργηθούν οι νέες δομές θα γίνει καταγραφή και διαχωρισμός των μεταναστών (ασθενείς, ανήλικοι, πολιτικοί πρόσφυγες) και δεν αποκλείεται σημαντικός αριθμός από αυτούς να τοποθετηθούν προσωρινά σε ξενοδοχεία.
Keywords
Τυχαία Θέματα