Τι είναι η μικροβιακή αντοχή και γιατί είναι σημαντική η υπογραφή της διακήρυξης για την αντιμετώπισή της από τον ΟΗΕ

Τα 193 κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να υπογράψουν σήμερα, Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, την διακήρυξη για την αντιμετώπιση της «μεγαλύτερης απειλής για τη σύγχρονη φαρμακοποιία», τη μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά. Πρόκειται για έναν κίνδυνο που είναι γνωστός εδώ και χρόνια και για τον οποίο μας είχε προειδοποιήσει και ο ίδιος ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ, που ανακάλυψε την πενικιλλίνη, όταν είχε παραλάβει το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1945. Παρόλα αυτά, όπως και στην περίπτωση της κλιματικής αλλαγής, η κατάσταση έπρεπε να φτάσει στο απροχώρητο για να υπάρξει κάποια κινητοποίηση.

Εκτιμάται
πως κάθε χρόνο 700.000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους εξαιτίας της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα που προορίζονται για την αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών. Όταν τα φάρμακα αυτά χορηγούνται από λάθος για την αντιμετώπιση άλλων ασθενειών ή δίνονται σε μικρές ποσότητες που δεν δύνανται να εξολοθρεύσουν τα μικρόβια, τα τελευταία γίνονται σταδιακά πιο ανθεκτικά, με αποτέλεσμα ασθένειες που θεραπεύονταν εύκολα εδώ και πολλές δεκαετίες έχουν γίνει και πάλι θανάσιμες. Οι δύο κυριότερες αιτίες του φαινομένου, εκτός από την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών, είναι η παραγωγή φτηνών και αποτελεσματικών φαρμάκων σε χώρες της Ασίας, αλλά και η χορήγηση αντιβιοτικών στις τροφές που προορίζονται για κτηνοτροφικές μονάδες.

Όπως και στην περίπτωση της κλιματικής αλλαγής, έτσι και στην περίπτωση της μικροβιακής αντοχής, η Κίνα βρίσκεται στο προσκήνιο, καθώς είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής αντιβιοτικών στον κόσμο. Νωρίτερα αυτό το μήνα, κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής των G20, η χώρα είχε υποσχεθεί να επιστρέψει το 2017 με προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ στο μεταξύ θα προσπαθήσει να προωθήσει την έλλογη χρήση αντιβιοτικών. Το θετικό στοιχείο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι, σε αντίθεση με την κλιματική αλλαγή, κανένα έθνος δεν αρνείται την ύπαρξη του προβλήματος. Παρόλα αυτά, εγείρονται ανησυχίες για το πώς μια αλλαγή στις πρακτικές που εφαρμόζονται στην ιατρική και την κτηνοτροφία θα μπορούσε να επηρεάσει οικονομικά ορισμένες χώρες, ιδιαίτερα μάλιστα τις αναπτυσσόμενες.

«Ορισμένες χώρες στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στο θέμα εφαρμογής μιας πολιτικής που ίσως επηρεάσει αρνητικά την οικονομία τους, όπως είναι η Βραζιλία και η Ινδία», αναφέρει στο Politico μια πηγή που πρόσκειται στον ΟΗΕ.

Η σημερινή κίνηση παρόλα αυτά δεν παύει να είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος πριν πάρει γιγαντιαίες διαστάσεις. Οι επιστήμονες φοβούνται ότι σύντομα θα έρθει μια μετα-αντιβιοτική εποχή, όπου ασθένειες που είχαν εξαλειφθεί θα απειλήσουν και πάλι το είδος μας. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που λένε ότι τα 700.000 άτομα που χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο από την μικροβιακή αντοχή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Φτάνει να δούμε εάν οι χώρες του κόσμου θα έρθουν σε μια συμφωνία προτού να είναι αργά.

via GIPHY

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα