Τι είναι ο θάνατος karoshi που λένε οι Ιάπωνες; Μπορεί να πεθάνει κανείς από την πολύ δουλειά;

Οι Ιάπωνες το αποκαλούν «karoshi», οι Κινέζοι «guolaosi» και ίσως άλλοι λαοί να έχουν δώσει συγκεκριμένη ονομασία σε αυτόν. Ο λόγος για τον θάνατο από την εργασιομανία, ένα φαινόμενο που έχει απασχολήσει τόσο την Δύση όσο την Ανατολή.

Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Υπεράσπισης για τα Θύματα του Karoshi, η Ιαπωνία «χάνει» κάθε χρόνο 10.000 εργαζομένους από την πολύ δουλειά. Το Υπουργείο Εργασίας της χώρας εκτιμά ότι οι θάνατοι το 2015 δεν ξεπέρασαν τους 2.310, όμως εκτιμάται πως ο αριθμός αυτός είναι μόνο η κορφή
του παγόβουνου.

Να σημειώσουμε ότι οι οικογένειες των θυμάτων του karoshi λαμβάνουν και χρηματικές αποζημιώσεις ύψους 20.000 δολαρίων κάθε χρόνο από το κράτος και η εταιρεία μπορεί να χρειαστεί να δώσει στους συγγενείς ακόμα και 1,6 εκατ. δολάρια. Τι είναι όμως αυτό που κάνει τους Ιάπωνες να πεθαίνουν από την πολύ δουλειά; Είναι αυτό εφικτό;

Αρκετοί Ιάπωνες εργαζόμενοι περνούν ακόμα και 60 ώρες την εβδομάδα στο γραφείο, με αποτέλεσμα να κοιμούνται ελάχιστες ώρες και να βρίσκονται συνεχώς σε κατάσταση στρες. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να είναι επιβαρυντικοί για την υγεία κάποιου, όμως δεν είναι άμεσα θανάσιμοι. Τουλάχιστον δεν δύνανται να οδηγήσουν κάποιον στον θάνατο ξαφνικά, χωρίς να υπάρχουν άλλα παθολογικά αίτια. Αντιθέτως, οδηγούν σε συνήθειες όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση γρήγορου φαγητού που σταδιακά μπορεί να προκαλέσουν θανάσιμες ασθένειες.

Σύμφωνα με το BBC, είναι ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να αναλογιστεί κανείς: Αυτός της πολύωρης στασιμότητας σε ένα γραφείο.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η έλλειψη κίνησης κατά την διάρκεια της ημέρας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, τα οποία όμως και πάλι προκύπτουν μετά από χρόνια. Επομένως, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να δείχνουν ότι η εργασιομανία από μόνη της μπορεί να σκοτώσει άμεσα κάποιον εάν δεν υπάρχουν άλλα παθολογικά προβλήματα. Ωστόσο μπορεί να προκαλέσει ποικίλες ασθένειες που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα