Τι είναι το σπάνιο σύνδρομο της ξένης προφοράς που έκανε μια Ιταλίδα να μιλάει σαν Καναδή

Μια γυναίκα στην Ιταλία κατέληξε στα επείγοντα όταν άρχισε ξαφνικά να μιλά με Καναδική προφορά παρόλο που η μητρική της γλώσσα ήταν τα ιταλικά, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

Η γυναίκα διαγνώστηκε με μια εξαιρετικά σπάνια διαταραχή γνωστή ως σύνδρομο ξένης προφοράς (FAS), μια σπάνια διαταραχή της ομιλίας που αναγκάζει τους ασθενείς να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα με μια προφορά που γίνεται αντιληπτή ως μη μητρική από τους ομιλητές της ίδιας κοινότητας ομιλίας, αναφέρει το Livescience.

Μόνο περίπου 150 περιπτώσεις έχουν

ποτέ αναφερθεί από τότε που η πάθηση περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1907, σύμφωνα με μια νέα έκθεση, που δημοσιεύτηκε στις 22 Ιανουαρίου στο περιοδικό Neurocase.

Τις περισσότερες φορές, η πάθηση εμφανίζεται μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ή σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, αναγκάζοντας άτομα που μόλις ξύπνησαν από κώμα να αποκαταστήσουν τις γλωσσικές τους λειτουργίες με διαφορετική προφορά από αυτή που γνωρίζουν.

Η 50χρονη γυναίκα πήγε στα επείγοντα όταν ξαφνικά άρχισε να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην ομιλία και τη γραφή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η μπερδεμένη ομιλία της διήρκεσε περίπου πέντε λεπτά.

Μετά από αυτό το επεισόδιο, οι γιατροί παρατήρησαν ότι η ομιλία της γυναίκας ήταν φυσιολογική, αλλά είχε αρχίσει να μιλάει με μια ξένη προφορά, την Καναδική, τόσο στη μητρική της ιταλική όσο και στα αγγλικά, τη δεύτερη γλώσσα της. (Έμαθε αγγλικά στο σχολείο ξεκινώντας από την ηλικία των 10 ετών και αργότερα μέσω της εργασίας της σε αγγλόφωνες χώρες, αναφέρει η έκθεση.)

Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό της νέας της προφοράς ήταν το «Canadian raising», ένα χαρακτηριστικό των καναδικών αγγλικών που αλλάζει την προφορά ορισμένων φωνηέντων γνωστών ως δίφθογγοι - για παράδειγμα, ο ήχος “ou” στις λέξεις «house» και «about». Η γυναίκα είχε δουλέψει με συναδέλφους της στον Καναδά για 20 χρόνια και αυτοί οι συνάδελφοι είπαν στους γιατρούς της ότι η νέα της προφορά ήταν χαρακτηριστική της περιοχής τους.

Στο νοσοκομείο, η γυναίκα υποβλήθηκε σε πολλές σαρώσεις εγκεφάλου, αλλά τα αποτελέσματα δεν έδειξαν σημάδια εγκεφαλικής βλάβης. Την εβδομάδα πριν την εισαγωγή της στο νοσοκομείο, είχε βγει θετική στον COVID-19, αλλά μέχρι να φτάσει στο νοσοκομείο, ήταν αρνητική.

Οι συντάκτες της έκθεσης, από το Νευρολογικό Ινστιτούτο Κάρλο Μπέστα στο Μιλάνο, διερεύνησαν ενδελεχέστερα τις πιθανές αιτίες του συνδρόμου της ξένης προφοράς της γυναίκας με πρόσθετη απεικόνιση εγκεφάλου και γνωστικές και ψυχιατρικές εξετάσεις.

Για παράδειγμα, εξέτασαν την εγκεφαλική δραστηριότητα της γυναίκας ενώ εκτελούσε, ορισμένες εργασίες, τόσο στα αγγλικά όσο και στα ιταλικά, που είχαν σκοπό να ενεργοποιήσουν μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην παραγωγή ομιλίας και στην επεξεργασία της γλώσσας. Για παράδειγμα, μια εργασία, γνωστή ως «εργασία δημιουργίας ρήματος», συνήθως περιλαμβάνει ζητώντας από το υποκείμενο να βρει ρήματα δράσης που σχετίζονται με ένα συγκεκριμένο ουσιαστικό.

Αυτές οι δοκιμές απεικόνισης εγκεφάλου δεν αποκάλυψαν τίποτα ασυνήθιστο. Τα πρότυπα εγκεφαλικής δραστηριότητας της γυναίκας φάνηκαν τυπικά για έναν υγιή, δίγλωσσο ενήλικα.

Τα αποτελέσματα των ψυχιατρικών της εξετάσεων ήταν επίσης ως επί το πλείστον στο φυσιολογικό εύρος, εκτός από τα ελαφρώς υψηλά επίπεδα άγχους. Επιπλέον, ο ασθενής είχε υψηλές βαθμολογίες σε ένα μέτρο ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής προσωπικότητας (OCPD), μια κατάσταση ψυχικής υγείας στην οποία οι άνθρωποι έχουν μια ενασχόληση με τους κανόνες, την τάξη και τον έλεγχο και έχουν συμπτώματα τελειομανίας, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγεία.

Αυτή η κατάσταση διαφέρει από την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD), καθώς η τελευταία είναι μια αγχώδης διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες, ανεπιθύμητες σκέψεις (εμμονές) που οδηγούν τους ανθρώπους σε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές (καταναγκασμούς), ενώ η πρώτη είναι μια διαταραχή προσωπικότητας (που περιλαμβάνει χαρακτηριστικά προσωπικότητας) στα οποία οι άνθρωποι εστιάζουν υπερβολικά στις λεπτομέρειες, την τάξη και τον έλεγχο, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ. Το ερωτηματολόγιο που έλαβε η ασθενής δεν παρέχει απαραίτητα αρκετές πληροφορίες ώστε να διαγνωστεί με OCPD, αλλά είναι ένας παράγοντας που εξετάζουν οι γιατροί.

Οι ερευνητές δεν μπορούν να είναι σίγουροι τι προκάλεσε το σύνδρομο της ξένης προφοράς της γυναίκας. Δεδομένου ότι δεν έδειξε σημάδια εγκεφαλικής βλάβης ή ασυνήθιστα πρότυπα εγκεφαλικής δραστηριότητας, είναι πιθανό ότι η πάθηση προκλήθηκε από ψυχολογικούς παράγοντες, είπαν οι συγγραφείς. Ένας μικρός αριθμός περιπτώσεων FAS έχει συνδεθεί με ψυχολογικές ή ψυχιατρικές παθήσεις, όπως σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, ΙΨΔ, άγχος, κατάθλιψη και διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), σύμφωνα με την έκθεση. Αυτές οι περιπτώσεις αναφέρονται ως «ψυχογενές» FAS επειδή υπάρχουν υποψίες ότι παίζουν ρόλο ψυχολογικές καταστάσεις και όχι εγκεφαλική βλάβη.

Ωστόσο, οι συγγραφείς προειδοποίησαν ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν μια νευρολογική αιτία, όπως μικροσκοπικές βλάβες στον εγκέφαλο που δεν εμφανίστηκαν στην απεικόνιση του εγκεφάλου. Επιπλέον, η COVID-19 είναι γνωστό ότι συνδέεται με προβλήματα εγκεφάλου - συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων κόπωσης, «ομίχλης του εγκεφάλου», πονοκεφάλους και απώλεια γεύσης και όσφρησης - και έχει συνδεθεί ακόμη και με συρρίκνωση του εγκεφάλου. Είναι ενδιαφέρον ότι τουλάχιστον δύο περιπτώσεις FAS, ένα από την Ιταλία και ένα άλλο από την Ιαπωνία , έχουν συνδεθεί με την COVID-19.

Επομένως, είναι πιθανό η πρόσφατη λοίμωξη της γυναίκας από τον SARS-CoV-2 να έπαιξε ρόλο στην ανάπτυξη του FAS, είπαν οι συγγραφείς.

Η  γυναίκα συνέχισε να έχεικαναδική προφορά  αφότου έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο. Οκτώ μήνες αργότερα, οι ερευνητές παρακολούθησαν τη γυναίκα και έκαναν περισσότερες εξετάσεις. Αλλά τα ευρήματά τους ήταν τα ίδια και η προφορά της γυναίκας παρέμεινε έντονη και διακριτή, αν και ανέφερε ότι ήταν σε θέση να την διαμορφώσει με μεγαλύτερη συνέπεια με άτομα που γνώριζε, είπαν οι συγγραφείς.

Keywords
Τυχαία Θέματα