Οσα κουβεντιάζουν οι γείτονες στην Οδό Ματρόζου: Η επιχείρηση εκκένωσης του 2018, τα κασόνια και τα πάρτι

Οδός Ματρόζου, έξι ώρες μετά την αστυνομική επιχείρηση για τον τερματισμό της κατάληψης στον αριθμό 45-47.

Στη γωνία, 100 μέτρα πριν από το διόροφο της κατάληψης, η αστυνομία έχει τοποθετήσει κόκκινες κορδέλες και μερικές δεκάδες περίεργοι - και περίοικοι - στέκονται κρατώντας πλαστικά ποτήρια με καφέ. Πίσω από την κορδέλα, πέντε κλούβες των ΜΑΤ ακόμα σταθμευμένες και μερικές μηχανές της αστυνομίας.

Προσπαθώντας να φτάσουμε μέχρι την είσοδο της μονοκατοικίας, σκοντάφτουμε στην άρνηση των αστυνομικών που έχουν δημιουργήσει

περίμετρο. Παρά το γεγονός ότι η πρωινή επιχείρηση έχει προ πολλού ολοκληρωθεί, οι αστυνομικοί συνεχίζουν προφανώς να συγκεντρώνουν καταθέσεις ή καταγράφουν την κατάσταση στο εσωτερικό της παλαιάς οικίας.

Το κτίριο ανήκει στον Ευαγγελισμό, ωστόσο οι περίοικοι θυμούνται ότι εδώ και 5-6 χρόνια ουδείς έχει εμφανιστεί για να ενοχλήσει τους καταληψίες. Ωστόσο, πριν από ενάμιση χρόνο, όπως μου εξηγούν, είχε γίνει μία μικρότερης έκτασης αστυνομική επιχείρηση, που είχε καταλήξει σε προσαγωγές.

«Δύο ημέρες αργότερα, όμως, οι προσαχθέντες είχαν επιστρέψει - πάντως η κατάληψη συνεχίστηκε σα να μη συνέβη τίποτα», θυμάται ένας από τους γείτονες.

Υπήρξαν περιστατικά βίας ή στιγμές φόβου στη γειτονιά; Ένας γείτονας έξω από το μαγαζί του, μου είπε ότι πριν από δύο χρόνια του έσπασαν τη τζαμαρία, επειδή είχε μέσα την ελληνική σημαία και το έμβλημα της Ανόρθωσης Κύπρου (ποδοσφαιρικής ομάδας) που έχει για σήμα της τον φοίνικα (το οποίο στην Ελλάδα είναι συνδεδεμένο με τη χούντα) και γενικά προσπαθούσαν να πάρουν υπό την κατάληψή τους κι άλλα κτίρια στη γειτονιά. Παρόλα αυτά, πέρα από αυτά τα μικροσυμβάντα δεν είχε πρόβλημα με αυτούς, επισημαίνοντας ότι είχε εμφανιστεί ακόμα και σε πάρτι τους.

Ακόμη, νηπιαγωγός του γειτονικού νηπιαγωγείου δήλωσε ότι είχε δει να πηγαινοέρχονται κασόνα μέσα στο υπό κατάληψη κτίριο και υποπτεύθηκε ότι ήταν μπουκάλια για μολότοφ. Ο ίδιος θεωρούσε ότι η κατάληψη δεν αποτελούσε καλή εικόνα για τα μικρά παιδιά και πως τα ακίνητα πρέπει να ανήκουν στους ιδιοκτήτες τους.

Είχαν επαφή με τη γειτονιά; Κάτοικος της γειτονιάς εδώ και δεκαετίες, είχε πλήρη εικόνα για αυτά τα 10-15 άτομα που βρίσκονταν στην κατάληψη. «Αυτά τα παιδιά μπορεί να δήλωναν αντιεξουσιαστές, αλλά δεν είχαν δώσει αφορμές στην περιοχή, δεν πείραζαν γείτονες, έπαιζαν μουσική, ήταν καλλιτέχνες, έκαναν ανοιχτά πάρτι και δεν είχαν δημιουργήσει φασαρίες». Αντιθέτως, δηλώνει πως περισσότερο φοβήθηκε από τους αστυνομικούς παρά από τα παιδιά.

Παρομοίως, δύο επιχειρηματίες της Ματρόζου, διευκρίνισαν ότι ήξεραν τα παιδιά και ότι τα τελευταία 4-5 χρόνια που βρίσκονται στην περιοχή δεν είχαν δώσει δικαίωμα. Βοηθούσαν γιαγιάδες, πρόσφυγες, άστεγους και άλλα άτομα που το είχαν ανάγκη. Και αυτό μάλλον, σύμφωνα με τους ίδιους, λειτούργησε καθοριστικά για την υπόληψή τους στη γειτονιά.

Συμφωνούν με την αστυνομική επιχείρηση; Οι γνώμες διίστανται. Οι περισσότεροι εξήγησαν, πως οι καταλήψεις είναι παράνομες, αλλά ορισμένοι έμειναν λίγο περισσότερο στο γεγονός ότι «δεν ενοχλούσαν κανέναν». Σημειώνεται, ότι εκτός από το κτίριο του Ευαγγελισμού, εκείνο στην Παναιτωλίου ήταν πρώην Κέντρο Απροστάτευτων Γυναικών και εκείνο στην Αρβάλη ήταν μιας ηλικιωμένης κυρίας.

Έφυγα με το αίσθημα ότι οι περίοικοι ήταν μουδιασμένοι και φοβήθηκαν να πουν πολλά στον μεγαλύτερο βαθμό. Αλλά, με τόσους αστυνομικούς, έξι ώρες μετά την εκκένωση, ήταν ούτως ή άλλως το κλίμα φορτισμένο

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ: Κουκάκι: Καταληψίες τα δύο αδέρφια που συνελήφθησαν - Ο πατέρας προσπάθησε να πάρει όπλο αστυνομικού Φωτογραφίες από την εκκένωση της κατάληψης στο Κουκάκι Με παραίτηση από την επιτροπή για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας απειλεί ο Αλιβιζάτος
Keywords
Τυχαία Θέματα