Τι γυρεύει η Αθήνα στην Ουάσιγκτον: Οι θέσεις και οι στόχοι της ελληνική πλευράς

Την επιβεβαίωση ότι στην Ουάσιγκτον σχεδιάζεται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με μία μικρή χρηματοδότηση και για διάστημα ενός έτους έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Με τον τρόπο αυτό Γερμανία και ΔΝΤ θεωρούν θα ξεπεραστούν τα εμπόδια που τίθενται
από το καταστατικό του Ταμείου. Ωστόσο το κρίσιμο σημείο που μένει να συμφωνηθεί είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα απομείωσης του δημόσιου χρέους που θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από το 2018 και μετά, αλλά και ο καθορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Σταθερή μας θέση να προσδιοριστούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα πλεονάσματα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα θέλει μία συμφωνία που να οδηγεί στην ποσοτική χαλάρωση.

Ο Δ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «μικρή χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και θα έχει διάρκεια ένα χρόνο. Θα λήξει μαζί με το ελληνικό πρόγραμμα το 2018» και έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «έχουμε μπει σε καθαρό δρόμο. Άλλο σενάριο δεν υπάρχει ούτε για την κυβέρνηση ούτε για το ΔΝΤ».

Το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:

21 – 23 Απριλίου: εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ.

25 Απριλίου: οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα.

συγγραφή των δύο κειμένων, της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (Stuff Level Agreement, SLA) και της συμφωνίας για την συμμετοχή του ΔΝΤ.

πρώτη εβδομάδα Μαΐου: κατάθεση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου.

πρώτο 15θήμερο Μαΐου: ψήφιση από τη Βουλή του πολυνομοσχεδίου.

συγγραφή της θετικής έκθεσης των τεχνικών κλιμακίων.

22 Μαΐου: διεξαγωγή Eurogroup.

Ο Δ. Τζανακόπουλος έκλεισε το θέμα της διεξαγωγής έκτακτου Eurogroup λέγοντας ότι «όπως εξελίσσονται τα χρονοδιαγράμματα δεν φαίνεται εφικτό».

«Το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ το θέτει διαρκώς η γερμανική πλευρά. Αφορά επομένως υποχωρήσεις που πρέπει να κάνουν τόσο το ΔΝΤ όσο και οι Γερμανοί. Η συζήτηση έχει μπει σε ένα δρόμο και δημιουργείται το πλαίσιο για να υπάρξει συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επεσήμανε με νόημα ότι «το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος δεν το θέτει μόνο η κυβέρνηση. Το θέτει και το ΔΝΤ ως όρο για να μπορεί να συντάξει θετική έκθεση βιωσιμότητας για το χρέος και να συμμετέχει σε οποιοδήποτε πρόγραμμα. Από την άλλη πλευρά η Γερμανία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί την συμμετοχή του ΔΝΤ».

Η ΝΔ θέλει να πουληθεί ΔΕΗ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την ΝΔ ότι «συνεχίζει το σήριαλ της καταστροφολογίας» αναπαράγοντας «ανυπόστατα σενάρια για λήψη μέτρων το 2018» και υπογράμμισε ότι «είναι απέναντι με πρωτοφανή φανατισμό» στην προσπάθεια αυτή για έξοδο στις αγορές με ρύθμιση του χρέους. Μάλιστα υπογράμμισε ότι ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε την πώληση της ΔΕΗ. «Θα κάνουν τόσα και άλλα τόσα. Το είπε χθες ζητώντας τον περιορισμό ή και την κατάργηση του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ και το αίτημα για πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ», τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα