Τι λέει η «Διακήρυξη των Αθηνών» και γιατί η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη

Η σαφής ενόχληση του Βερολίνου από την αμφισβήτηση της ηγεμονίας του στην Ε.Ε. είναι το πρώτο κέρδος από την Σύνοδο της Αθήνας. Πλέον, στην Ευρώπη δεν θα ακούγεται μόνο η φωνή-εντολή του Σόιμπλε, που δεν είναι τυχαίο ότι ξιφούλκησε όπως και ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος Βέμπερ εναντίον της πρωτοβουλίας Τσίπρα.

Ο νέος πόλος στην Ευρώπη είναι γεγονός, λίγες ημέρες πριν από την
συγκέντρωση που ετοιμάζει η Μέρκελ (στην οποία είχε προσκληθεί ο Αλέξης Τσίπρας αλλά αδυνατεί να παραστεί λόγω της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ). Η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη ήταν κάτι που επί χρόνια φάνταζε αδύνατο. Γι' αυτό και κέντρισε το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Το αποτέλεσμα της Συνόδου των «7» της Μεσογείου: Η «Διακήρυξη των Αθηνών» - μήνυμα στην ΕΕ.. «Ενωμένοι παρά τις διαφορές μας»

Παράλληλα, η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος σηματοδοτεί την έξοδο της Ελλάδας από τη «διπλωματική απομόνωση» με την ανάληψη διεθνών πρωτοβουλιών και την αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της Ελλάδας που είναι η στρατηγική της θέση.

Υπενθυμίζεται ότι σε λίγες μέρες, στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του ΟΗΕ ο κ. Τσίπρας θα συμπροεδρεύσει με την κ. Μέρκελ σε συνεδρίαση για το προσφυγικό.

Τα πολιτικά χαρακτηριστικά της «Διακήρυξης των Αθηνών» είναι η δέσμευση στην ενότητα της Ευρώπης και η διατύπωση ενός νέου οράματος για τους ευρωπαϊκούς λαούς και όχι μόνο της Μεσογείου με έμφαση στο κοινωνικό της πρότυπο.
Το ερώτημα είναι το πλαίσιο των θέσεων που διαμορφώνει η Διακήρυξη της Αθήνας.

Η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει ως θετικά τα εξής:

Το αίτημα για διπλασιασμό του πακέτου Γιούνκερ και να κατευθυνθεί πρώτα στις αδύναμες χώρες

Τα ειδικά επενδυτικά σχέδια για τις χώρες με υψηλή ανεργία

Την επισήμανση για την νεολαία και ειδικά για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων

Την αναφορά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. -η αναφορά στο Κυπριακό με έμφαση στην κατάργηση των εγγυήσεων

Επισημαίνεται ότι σήμερα, Παρασκευή, η Επίτροπος Μονγκερίνι στη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Τσαβούσογλου έθεσε το Κυπριακό ως θέμα για την συμφωνία Τουρκίας – Ε.Ε. για την χορήγηση βίζας, προκαλώντας την έκπληξη και τον εκνευρισμό της Άγκυρας.

Την αναφορά στην ξεχασμένη και λησμονημένη ΚΕΠΑ (Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας)

Τη συνεργασία των μεσογειακών χωρών με τις αφρικανικές ώστε να υπάρξει ανάπτυξη σε αυτές (και ανάσχεση στις μεταναστευτικές ροές)

Την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής σύγκλισης μέσα στην Ε.Ε., που σημαίνει να ανέβει το επίπεδο των φτωχώτερων κρατών μελών

Την προστασία του κοινωνικού ευρωπαϊκού μοντέλου με υπόσχεση για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη

Τη διαχείριση του προσφυγικού στη βάση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου

Την ξεκάθαρη απόκρουση των ρατσιστικών και ξενοφοβικών απόψεων

Την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου

Την επιτάχυνση των επανεγκαταστάσεων που ισχύει αλλά επί της ουσίας δεν εφαρμόζεται

Τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης του προσφυγικού.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα