Τι μας σκοτώνει στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο: Kαρδιά και εγκεφαλικά οι κυριότερες αιτίες θανάτου
Οι δύο κυριότερες αιτίες απώλειας της ζωής στην Ελλάδα και παγκοσμίως είναι οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά, ενώ οι δύο σημαντικότερες αιτίες αναπηρίας που εμποδίζουν την υγιή ζωή ιδίως στην τρίτη ηλικία, είναι οι πόνοι στη μέση και οι ημικρανίες.
Μια νέα μεγάλη διεθνής έρευνα
Σύμφωνα με την μελέτη, που ανέλυσε στοιχεία για 195 χώρες και περιοχές, οι άνθρωποι στη Γη ζουν όλο και περισσότερα χρόνια, καθώς το προσδόκιμο ζωής σταθερά εμφανίζει αύξηση, ενώ από την άλλη οι αιτίες θανάτου δεν παραμένουν σταθερές στο πέρασμα του χρόνου.Το μέσο παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής σήμερα είναι 72,5 έτη ανεξαρτήτως φύλου, ενώ ειδικότερα για τις γυναίκες είναι τα 75,3 έτη και για τους άνδρες τα 69,8 έτη. Το μέσο προσδόκιμο ζωής εμφανίζει συνεχή αύξηση, αφού το 1990 ήταν 65,1 έτη και το 1970 μόνο 58,4 έτη.
Δηλαδή μέσα σε σχεδόν μισό αιώνα (1970-2017) το προσδόκιμο ζωής για έναν άνθρωπο έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 14 χρόνια. Το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής συνεχίζει να έχει η Ιαπωνία (83,9 έτη) και το μικρότερο η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (50,2).
Το 2016 γεννήθηκαν στον πλανήτη μας 128,8 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ 54,7 εκατομμύρια πέθαναν από διάφορες αιτίες (έχουν καταγραφεί πάνω από 330), έναντι 42,8 εκατ. θανάτων το 1970. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις θάνατοι (72,3%) οφείλονταν σε μη μεταδοτικές ασθένειες, κυρίως σε καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και καρκίνους.
Οι θάνατοι από μη μεταδοτικές και συνήθως χρόνιες παθήσεις εμφανίζουν αύξηση 16% μεταξύ 2006-2016. Η Νο 1 αιτία θανάτου παραμένει η ισχαιμική καρδιοπάθεια (σχεδόν 9,5 εκατομμύρια θάνατοι πέρυσι), εμφανίζοντας αύξηση 19% από το 2006. Σημαντική αύξηση 31% από το 2006 εμφανίζουν και οι θάνατοι λόγω διαβήτη, που έφθασαν τα 1,4 εκατ. το 2016. Οι θάνατοι που σχετίζονται με το κάπνισμα, υπολογίζονται σε τουλάχιστον 7,1 εκατομμύρια.
Το 19% των θανάτων οφείλονταν σε μεταδοτικές νόσους, σε ασθένειες κατά την εγκυμοσύνη, τη βρεφική και παιδική ηλικία, καθώς και σε παθήσεις σχετικές με την ελλιπή και ανθυγιεινή διατροφή. Η κατηγορία αυτή των θανάτων εμφανίζει μείωση σχεδόν 24% μέσα στην τελευταία δεκαετία (2006-2016).
Μείωση καταγράφεται στη θνησιμότητα όλων των ηλικιακών ομάδων, αλλά ιδιαίτερη πρόοδος έχει επιτευχθεί στη μείωση των θανάτων παιδιών έως πέντε ετών. Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ανθρώπινη ιστορία οι θάνατοι μωρών, βρεφών και νηπίων έπεσαν κάτω από τα πέντε εκατομμύρια ετησίως, έναντι 11 εκατομμυρίων το 1990 και 16,4 εκατ. το 1970.
Οι θάνατοι από HIV/AIDS έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό (κατά 46%) από το 2006, ενώ από ελονοσία κατά 26%. Από την άλλη, η παχυσαρκία και η κακή διατροφή σχετίζονται με ολοένα περισσότερους θανάτους (με το 18,8%, δηλαδή σχεδόν με έναν στους πέντε).
Από τις μεταδοτικές νόσους γενικά η θνησιμότητα είναι ολοένα μικρότερη, αλλά αντίθετα αύξηση εμφανίζουν οι θάνατοι από δάγκειο πυρετό (82% μεταξύ 2006-2016) και από ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση (αύξηση 68%). Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι οι θάνατοι από ηπατίτιδες και συναφείς ιογενείς παθήσεις του ήπατος έφθασαν τα 1,34 εκατομμύρια το 2016, ξεπερνώντας τους θανάτους από φυματίωση (1,2 εκατ.), από HIV/AIDS (1 εκατ.) και από ελονοσία (719.000).
Το υπόλοιπο 8% των θανάτων παγκοσμίως προέρχονται από κάθε είδους τραύματα, από πτώσεις και τροχαία έως πολέμους και τρομοκρατικές επιθέσεις. Ειδικότερα οι θάνατοι από συγκρούσεις και τρομοκρατικές ενέργειες το 2016 έφθασαν περίπου τους 150.500, αυξημένοι κατά 143% έναντι του 2006, κυρίως λόγω της πρόσφατης έντασης στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.
Στην κόσμο οι δέκα κυριότερες αιτίες Χαμένων Ετών Ζωής (προκύπτουν από το συνδυασμό του αριθμού των θανάτων από κάθε αιτία με το προσδόκιμο ζωής σε κάθε ηλικία) είναι κατά σειρά οι εξής:
1. Ισχαιμική καρδιοπάθεια
2. Εγκεφαλικό
3. Λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού
4. Διάρροια
5. Τροχαία
6. Ελονοσία
7. Επιπλοκές πρόωρου τοκετού
8. HIV/AIDS
9. Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (XAΠ)
10. Επιπλοκές τοκετού-Εγκεφαλοπάθεια νεογνού
Παγκοσμίως οι δέκα κυριότερες σωματικές και ψυχικές αιτίες για τα λεγόμενα Έτη με Αναπηρία λόγω πάθησης, τραυματισμού κ.ά., είναι κατά σειρά τα εξής:
1. Πόνοι στη μέση
2. Ημικρανία
3. Απώλεια ακοής
4. Έλλειψη σιδήρου
5. Σοβαρή κατάθλιψη
6. Πόνοι στον αυχένα
7. Άλλες μυοσκελετικές παθήσεις
8. Διαβήτης
9. Άγχος
10. Πτώσεις
ΕΛΛΑΔΑ
Στην Ελλάδα οι δέκα κυριότερες αιτίες Χαμένων Ετών Ζωής (συνδυασμός των θανάτων από κάθε αιτία με το προσδόκιμο ζωής) είναι οι εξής:
1. Ισχαιμική καρδιοπάθεια
2. Εγκεφαλικό
3. Καρκίνος πνευμόνων
4. Αλτσχάιμερ
5. Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
6. Τροχαία
7. Καρκίνος παχέος εντέρου
8. Καρκίνος μαστού
9. Χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ)
10. Καρκίνος παγκρέατος
Στη χώρα μας το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση είναι τα 83,5 έτη για τις γυναίκες και τα 78,4 έτη για τους άνδρες, δηλαδή υπάρχει μια διαφορά τουλάχιστον πέντε ετών ανάμεσα στα δύο φύλα. Όμως στην αρχή της τρίτης ηλικίας, στα 65 έτη, ένας Έλληνας έχει προσδόκιμο ζωής 18,3 έτη και μια Ελληνίδα 21 έτη, δηλαδή η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων έχει πλέον μειωθεί σε λιγότερα από τρία έτη.
Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση εμφανίζει συνεχή αύξηση στη χώρα μας, καθώς το 1990 ήταν 79,5 χρόνια για τις γυναίκες και 74,5 χρόνια για τους άνδρες, ενώ το 2006 ήταν 82,6 χρόνια για τις γυναίκες και 77,1 για τους άνδρες.
Ανάλογη διαχρονική βελτίωση εμφανίζει και το προσδόκιμο της υγιούς ζωής στην Ελλάδα, δηλαδή πόσα χρόνια αναμένεται να ζήσει κανείς υγιής χωρίς κάποια χρόνια ασθένεια ή αναπηρία. Το προσδόκιμο αυτό ήταν το 2016 τα 72 χρόνια για τις γυναίκες και τα 69,2 για τους άνδρες, το 2006 ήταν τα 71,2 και τα 68,2 χρόνια, ενώ το 1990 τα 68,7 και τα 66 χρόνια αντίστοιχα.
Στην Ελλάδα οι θάνατοι μωρών κατά τη γέννα το 2016 ήσαν 1,9 ανά 1.000 γεννήσεις, οι θάνατοι κατά τον πρώτο μήνα ζωής του βρέφους 2,2 ανά 1.000 γεννήσεις, οι θάνατοι κατά το πρώτο έτος ζωής του παιδιού 1,1 ανά 1.000 γεννήσεις, ενώ οι θάνατοι έως την ηλικία των πέντε ετών 3,9 ανά 1.000.
Όσον αφορά τις δέκα κυριότερες σωματικές και ψυχικές αιτίες για τα λεγόμενα Έτη με Αναπηρία που ζουν οι άνθρωποι στην Ελλάδα λόγω πάθησης, τραυματισμού κ.α., είναι κατά σειρά οι εξής:
1. Πόνοι στη μέση
2. Ημικρανία
3. Απώλεια ακοής
4. Πόνοι στον αυχένα
5. Μείζων κατάθλιψη
6. Αγχώδης διαταραχή
7. Πτώσεις
8. Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
9. Νωδότητα (απώλεια δοντιών)
10. 'Αλλες μυοσκελετικές παθήσεις
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
ελλαδα, σκοτωνει, υγιή, ημικρανίες, νέα, global, ιαπωνια, απε-μπε, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, Ημέρα του παιδιού, χωρες, αφρικη, δημοκρατια, διατροφη, εγκυμοσυνη, θνησιμοτητα, φυματιωση, αυξηση, αναπηρια, απε, απωλεια, ασθενειες, βορεια, υπαρχει, ελλειψη, ελονοσια, ερευνα, ετη, ετων, ετος, ζωη, ζωης, υγιης, υγιή, ηλικια, ημικρανίες, καπνισμα, καρκινος, μειωση, παχυσαρκια, σειρα, τρια, τριτη, τροχαια, φαρμακα, φυλα, φορα, χωρα, ιατρικο, μελετη, πληροφοριες
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ Πέφτει στην Ερασιτεχνική ο ΠΑΟ. Παίχτες στο νέο Survivor οι ποδοσφαιριστές!
- ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ: Αυτά τα επιδόματα κόβει η τρίτη αξιολόγηση
- Πώς είναι σήμερα οι δήμοι της Αττικής όπου έφτασε η πετρελαιοκηλίδα από τη Σαλαμίνα
- Συναγερμός για «περιστατικό με χημικά» στο νότιο Λονδίνο
- Μπάνιο στις παραλίες της Αττικής παρά τη ρύπανση
- Του έπεσαν όλα τα SOS
- Συγκρούστηκε με στύλο της ΔΕΗ και βρήκε ακαριαίο θάνατο
- Πογέτ: "Τρελό και άσχημο να μην είναι ο Μέσι στο Μουντιάλ"
- Σε σοβαρή κατάσταση 16χρονος που προσπάθησε να διαφύγει της σύλληψης στα επεισόδια
- Μέχρι το Λαγονήσι το πετρέλαιο του Αγία Ζώνη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Γιαννακόπουλος: Τέλος στις συζητήσεις με Αλαφούζο. Μόνο μπάσκετ
- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από κατοίκους της Πειραϊκής
- Συνομιλώντας με τον χάλκινο παγκόσμιο πρωταθλητή της Microsoft, Κυριάκο Χατζηευθυμιάδη: Η καλύτερη μέρα της μέχρι τώρα ζωής μου
- Τι μας σκοτώνει στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο: Kαρδιά και εγκεφαλικά οι κυριότερες αιτίες θανάτου
- Στην εντατική νοσηλεύεται ο 16χρονος που ξέφυγε από τη ΓΑΔΑ και παρασύρθηκε από Ι.Χ.
- Εκλογική πόρτα σε Τσίπρα - Καμμένο από Μητσοτάκη. Οι δεσμεύσεις, το δίλημμα και η... συγνώμη
- Ερντογάν: Θα συζητήσω με τον Ιρακινό πρωθυπουργό για το δημοψήφισμα των Κούρδων του Ιράκ
- Αποφυλακίστηκε ο Γάλλος δημοσιογράφος Λου Μπιρό και επιστρέφει από την Τουρκία στο Παρίσι
- Μανιάτης: Καταθέτω για δημόσια κρίση, έργο και προτάσεις για ανάπτυξη με κοινωνικό μέρισμα
- Κ. Γαβρόγλου: «Στον αέρα» τα έως τώρα πεπραγμένα αν δεν προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του συνολικού μας σχεδίου
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Τι μας σκοτώνει στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο: Kαρδιά και εγκεφαλικά οι κυριότερες αιτίες θανάτου
- Μανιάτης: Καταθέτω για δημόσια κρίση, έργο και προτάσεις για ανάπτυξη με κοινωνικό μέρισμα
- Ερντογάν: Θα συζητήσω με τον Ιρακινό πρωθυπουργό για το δημοψήφισμα των Κούρδων του Ιράκ
- Όταν οι καλλιτέχνες του δρόμου αποφάσισαν να μετατρέψουν τις σβάστικες σε πολύχρωμα έργα τέχνης
- «ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ»: Τουλάχιστον 800 τόνοι μαζούτ έχουν απαντληθεί. Σαντορινιός: Την ευθύνη για τη ρύπανση έχουν η εταιρεία και η ασφαλιστική
- Εκλογική πόρτα σε Τσίπρα - Καμμένο από Μητσοτάκη. Οι δεσμεύσεις, το δίλημμα και η... συγνώμη
- Κ. Γαβρόγλου: «Στον αέρα» τα έως τώρα πεπραγμένα αν δεν προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του συνολικού μας σχεδίου
- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από κατοίκους της Πειραϊκής
- Αποφυλακίστηκε ο Γάλλος δημοσιογράφος Λου Μπιρό και επιστρέφει από την Τουρκία στο Παρίσι
- Φλαμπουράρης: Αφού αντέξαμε στη β' αξιολόγηση, η τρίτη θα είναι αρκετά ευκολότερη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Τραμπ «βάφτισε» τον Κιμ: Ποιο είναι το ψευδώνυμο που του έδωσε
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης παραμένει σταθερά αδιόρθωτος
- Συναγερμός για "περιστατικό με χημικά" στο νότιο Λονδίνο
- Ν. Χέιλι: Το ΣΑ του ΟΗΕ "εξάντλησε τις επιλογές του" στο θέμα της Β. Κορέας
- «Χάντρες και καθρεφτάκια επιχείρησε να μοιράσει από τη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης»
- Λονδίνο: Συναγερμός για πιθανό περιστατικό με χημικά
- Συναγερμός για "περιστατικό με χημικά" στο νότιο Λονδίνο
- Ο Ιμπραϊμοβιτς θα επιστρέψει καλύτερος από πριν
- Ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέντευξη Τύπου του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
- Κινητήρας: καλλιτεχνικός προγραμματισμός 2017-18