Τι περιλαμβάνει η δεύτερη φάση του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής στις επιχειρήσεις

Σε εφαρμογή μπαίνει η δεύτερη φάση του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής, μέσω της οποίας υφιστάμενες επιχειρήσεις θα λάβουν χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τα οποία προέκυψαν από το lockdown.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τη δεύτερη φάση του προγράμματος να ανοίξει άμεσα, προκειμένου να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία υποβολής και στη συνέχεια ο έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Πρόθεση των συναρμόδιων υπουργείων είναι η

καταβολή των χρημάτων για τη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής να ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου.

Η δεύτερη φάση του προγράμματος θα έχει αυξημένα κεφάλαια σε σχέση με την πρώτη, καθώς στο 1δισ ευρώ θα συνυπολογιστούν και τα 400 εκατ ευρώ τα οποία έμειναν αδιάθετα από την πρώτη φάση. Προκειμένου να διατεθούν συνολικά 2 δισ ευρώ το πρόγραμμα στη δεύτερη φάση του θα αφορά μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται και η ένταξη ατομικών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν απασχολούν προσωπικό, αλλά ασκούν δραστηριότητα η οποία επλήγη από την κρίση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στη δεύτερη φάση του προγράμματος θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι εταιρείες που έλαβαν δάνειο κατά τον πρώτο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, με την προϋπόθεση ότι και τα νέα στοιχεία που θα προκύπτουν για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο θα επιβεβαιώνουν τη μείωση του τζίρου τους. Από το ποσό που θα προκύπτει ότι δικαιούνται συνολικά, θα αφαιρείται το ποσό που έλαβαν ήδη από την πρώτη φάση του προγράμματος.

Ο νέος σχεδιασμός που κάνει το υπουργείο Οικονομικών έχει ως στόχο να διερευνηθεί ο κύκλος των επιχειρήσεων οι οποίες δικαιούνται κεφάλαια από το πρόγραμμα, προκειμένου να έχουν πρόσβαση περισσότεροι στο πρόγραμμα ρευστότητας. Θεωρείται πολύ πιθανό να μην υπάρχει ελάχιστο ποσό δανείου που θα δοθεί στις επιχειρήσεις, ενώ και σε αυτή τη φάση τα οριστικά κριτήρια, θα κριθούν μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων.

Νέα κριτήρια

Ο πρώτος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής αφορούσε την μεταβολή των εσόδων του Μαρτίου, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες των τριών τελευταίων ετών. Ωστόσο, ο δεύτερο γύρος θα αφορά τον Απρίλιο και τον Μάιο, προκειμένου να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις οι οποίες υπέστησαν ζημιά καθ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.

Σε αυτό το πλαίσιο τα συναρμόδια υπουργεία σκέφτονται να καταργήσουν τα όρια που είχαν μπει ως ελάχιστο ποσό μείωσης εσόδων, προκειμένου μια επιχείρηση να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Ταυτόχρονα όμως η κατάργηση του ελάχιστου ορίου θα συμπαρασύρει και το κατώτατο όριο της οικονομικής βοήθειας η οποία ξεκινούσε από τα 2.000 ευρώ.

Δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση θα έχουν και οι επιχειρήσεις οι οποίες εγκρίθηκαν οι αιτήσεις που είχαν υποβάλει για την πρώτη φάση του προγράμματος, καθώς το ποσό αφορούσε τις απώλειες που υπέστησαν τον Μάρτιο. Δηλαδή εάν οι περίπου 51.500 επιχειρήσεις που εγκρίθηκαν οι αιτήσεις τους, είχαν απώλειες και τον Απρίλιο και τον Μάιο, θα μπορούν να υποβάλουν και πάλι αίτηση, ώστε να πάρουν ακόμα μεγαλύτερο ποσό.

Καταβολή πόρων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης πιστώθηκε συνολικό ποσό 580 εκατ ευρώ σε περισσότερες από 51.500 επιχειρήσεις. Κατά μέσο όρο δηλαδή περίπου 11.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Από αυτές, 7.437 επιχειρήσεις δεν έχουν εργαζόμενους, 29.664 επιχειρήσεις έχουν από 1 έως 5 εργαζόμενους και 11.211 επιχειρήσεις διαθέτουν από 6 έως 20 εργαζόμενους.

Δηλαδή, το 58% των συνόλου των βοηθούμενων επιχειρήσεων διαθέτει από 1 έως 5 εργαζόμενους, ενώ το 94% μέχρι 20 εργαζόμενους.

Στη δεύτερη φάση δικαίωμα υποβολής θα έχουν και οι πάνω από 50.000 επιχειρήσεις οι οποίες είδαν τις αιτήσεις τους να μην εγκρίνονται στην πρώτη φάση εξαιτίας της αδυναμίας τους να αποδείξουν τη μείωση του τζίρους τους για το μήνα Μάρτιο.

Με αφορμή την επεξεργασία των όρων για το δεύτερο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, επαγγελματικοί φορείς έχουν ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία να εξετάσει το αίτημα των επαγγελματιών, τα προγράμματα ρευστότητας να μην αφορά αποκλειστικά τους ενήμερους φορολογικά και ασφαλιστικά επιχειρηματίες. Όπως εξηγούν, ο συγκεκριμένος όρος αποκλείει από την χρηματοδότηση πάνω από το 50% των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα αυτές να κινδυνεύουν τους επόμενους μήνες να αναστείλουν τις δραστηριότητες τους.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΓΕ «Άνοιξε» η δυνατότητα συμψηφισμού ΦΠΑ με άλλους φόρους ή ρυθμίσεις οφειλών στο Taxisnet Επιστροφή στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο
Keywords
Τυχαία Θέματα