Τι περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς

Με την στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ τις τελευταίες αυτές κρίσιμες στιγμές της διαπραγμάτευσης να αποτελεί ακόμη αίνιγμα, η ελληνική κυβέρνηση κρατά στάση αναμονής μέχρι να έρθει η απάντηση των θεσμών τις προτάσεις που κατέθεσε ήδη από το βράδυ της Δευτέρας, διαμηνύοντας ότι η πολιτική λύση στο θέμα είναι η μόνη λύση.

Το κείμενο των 47 σελίδων που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά είναι προς το παρόν το μόνο
κείμενο στο τραπέζι, αφού η άλλη πλευρά δεν έχει καταθέσει -μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές- κάποιο κείμενο. Ωστόσο, διεθνή μέσα ανέφεραν ότι τουλάχιστον οι ηγέτες των τριών θεσμών περιόρισαν, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο το βράδυ της Δευτέρας, τις διαφορές τους επί αυτών που χρειάζεται να υλοποιήσει η Αθήνα ώστε να λάβει το υπόλοιπο ποσό από τη χρηματική βοήθεια διάσωσης. Υπενθυμίζεται ότι στην πενταμερή συμμετείχαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριτστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που μετέδιδε ο δημοσιογράφος των Financial Times, Peter Spiegel, οι προτάσεις των θεσμών είναι έτοιμες και θα παρουσιαστούν την Τετάρτη στην ελληνική πλευρά, ενώ για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί και τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group.

Technical teams from #Greece's creditors completed text of bailout deal this afternoon; presentation tomorrow.

— Peter Spiegel (@SpiegelPeter) June 2, 2015

It now sounds like #Greece creditor plan to close bailout agreement will be presented to Athens tomorrow rather than today.

— Peter Spiegel (@SpiegelPeter) June 2, 2015

Στο σχετικό άρθρο τους οι FT υποστηρίζουν ότι η πρόταση των εταίρων κινείται σε γραμμή ΔΝΤ, αναφέροντας δύο βασικές παραμέτρους της πρότασης: Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και δέσμευση ότι δεν θα προκύψουν ελλείμματα στο ασφαλιστικό.

Τι περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση

Η ελληνική πλευρά, στην πρόταση που κατέθεσε το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει προς τους δανειστές:

Πλεόνασμα: Η ελληνική πλευρά το πρωτογενές πλεόνασμα να διατηρηθεί κάτω από 1% για το 2015 και κάτω από 1,5% για το 2016.

ΦΠΑ: Η κυβέρνηση εμμένει στους 3 συντελεστές. Δηλαδή 6% για φάρμακα και κάποια τρόφιμα, 11-12% για τα υπόλοιπα τρόφιμα, την εστίαση και τον Τουρισμό, 22-23% για καύσιμα, ακίνητα, ένδυση, υπόδηση, ηλεκτρικά -ηλεκτρονικά, υπηρεσίες κ.α. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση προβλέπει οι αλλαγές να ισχύσουν άμεσα, ενώ καταργείται η έκπτωση στα νησιά

ΕΝΦΙΑ: Ο ΕΝΦΙΑ, όπως ήταν γνωστό από τις προηγούμενες ημέρες, παραμένει ως έχει, ενώ το 2016 θα εφαρμοστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Έκτακτη εισφορά: Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, καταργείται η έκπτωση 30% και προβλέπεται αύξηση για τους έχοντες.

Ασφαλιστικό: Η ελληνική πρόταση προβλέπει ενοποίηση Ταμείων, κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, νέες αναλογιστικές μελέτες και «πάγωμα» της μείωσης στις επικουρικές.

Εργασιακά: Συλλογικές συμβάσεις με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τα σημεία που υπάρχει ασυμφωνία μέχρι στιγμής στις συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο και γι' αυτό η Αθήνα ζητά πολιτική λύση.

Ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γιώργος Χουλιαράκης, προώθησε το κείμενο στους συνομιλητές του στο πλαίσιο του Brussels Group, ενώ η ελληνική πρόταση βρίσκεται και στα χέρια Ευρωπαίων ηγετών, καθώς και των επικεφαλής των θεσμών.

EuroWorking Group την Τετάρτη

Όπως όλα δείχνουν, πολλά θα κριθούν στο EuroWorking Group (της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup) που συνεδριάζει την Τετάρτη, ενώ ανεπιβεβαίωτες ακόμη πληροφορίες έκαναν λόγω για πιθανό Eurogroup ακόμη και την Παρασκευή. Πηγή της Ευρωζώνης ανέφερε νωρίτερα ότι η συνάντηση θα γίνει προκειμένου επίσης να ενημερωθούν όλες οι χώρες για τα αποτελέσματα της πενταμερούς συνάντησης στο Βερολίνο.

Οι Financial Times ανέφεραν ότι παρά τη σύγκλιση απόψεων, διαφορές εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους για το δημοσιονομικό πλεόνασμα που θα συμπεριλαμβάνονται στο συμφωνημένο κείμενο. Το Ταμείο φέρεται να παραμένει επιφυλακτικό και εξακολουθεί να ζητά διαβεβαιώσεις ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα συμφωνούσαν σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αν δεν συμφωνηθεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα σε εταίρους και θεσμούς, τονίζοντας πως οι αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα θα πρέπει να ληφθούν από τους ηγέτες της ΕΕ και να είναι πολιτικές. Όπως εξήγησε, η επιλογή είναι ανάμεσα στο να υπάρξει μια ρεαλιστική προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση η οποία και αποτρέψει μια διαίρεση της Ευρώπης, που όπως τόνισε επιθυμούν κάποιοι, στη λογική του διαίρει και βασίλευε.

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε δήλωσή του τόνιζε ότι η Ελλάδα κατέθεσε επισήμως στους θεσμούς ένα πλήρες, ενιαίο και συμπαγές κείμενο προτάσεων, όπως άλλωστε όριζε και η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου, καλώντας όποιον έχει να πει κάτι συγκεκριμένο επί της πρότασης να το κάνει, καθώς, όπως εκτιμά, δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αφορισμούς. «Όπως είπε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, “όποιος θέλει λύση ας συμβάλλει τώρα, όποιος δεν θέλει λύση ας σιωπήσει”», καταλήγει ο κ. Παππάς.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα