Τι σημαίνει η απόφαση του Βρετανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου για το Brexit;

Εμπόδια στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης βάζει το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, με την απόφαση ότι το Brexit θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο προτού η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, μπορέσει να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 για την έναρξη των διαδικασιών εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ασκήσει έφεση και η απόφαση αναμένεται να επανεξεταστεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν αυτό που προσπαθούσε να αποφύγει η Μέι, προκειμένου να τηρηθεί το σχέδιό της για έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο. Ωστόσο
αυτό δεν σημαίνει ότι η έξοδος δεν θα πραγματοποιηθεί αργότερα.

Ποιος έφερε την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο;

Μια Οργάνωση ονόματι «People's Challenge» που στήριζε το Remain συγκέντρωσε 160.000 λίρες για να καλύψει τα νομικά έξοδα για να εξεταστεί το κατά πόσο η απευθείας ενεργοποίηση του Άρθρου 50 από την κυβέρνηση είναι ή όχι αντισυνταγματικό. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, από τον Λόρδο Τόμας του Cwmgiedd, το Brexit θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το Κοινοβούλιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Υπάρχει περίπτωση η απόφαση να παρεμποδίσει το Brexit;

Παρόλο που η πλειοψηφία των βουλευτών στήριζαν την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι θα σεβαστούν την απόφαση του λαού και θα στηρίξουν την έξοδο. Ωστόσο, αυτό δεν θα συμβεί με μία συνεδρίαση. Οι υποστηρικτές του Remain θα βρουν την ευκαιρία να διαπραγματευτούν τους όρους που θα θέσει η Βρετανία και πιθανότατα θα κάνουμε πλέον λόγο για «μισό-Brexit», όπως το κατονομάζει χαρακτηριστικά ο Νάιτζελ Φάρατζ.

Γιατί η Μέι προσπάθησε να παρακάμψει το Κοινοβούλιο;

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός σχεδίαζε να έχει ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 μέχρι τον Μάρτιο, ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έξοδο της χώρας. Ωστόσο, τώρα θα πρέπει να διαπραγματευτεί το Brexit, όχι μόνο με τις Βρυξέλλες, αλλά και με την αντιπολίτευση, καθυστερώντας σημαντικά τα σχέδιά της. Οι διαβουλεύσεις αναμένονται να είναι πολλές και θορυβώδεις, εντείνοντας περαιτέρω το κλίμα αβεβαιότητας που έχει πλήξει οικονομικά την Βρετανία από την ημέρα του δημοψηφίσματος. Ακόμα, όπως προείπαμε, είναι πολύ πιθανό να συμφωνηθεί ένα «μισό-Brexit», το οποίο θα πρέπει με την σειρά του να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους. Όλα αυτά προσπαθούσε να αποφύγει η Τερέζα Μέι όταν έλεγε ότι η απόφαση του λαού δεν θα χρειαστεί να περάσει από την Βουλή. Ωστόσο, η αντιπολίτευση τόνιζε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό.

Υπάρχει περίπτωση πρόωρων εκλογών;

Ο Guardian, το BBC, η Telegraph και τα περισσότερα βρετανικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές μέσα στο επόμενο έτος. Ή τουλάχιστον αυτό θα πρέπει να κάνει η Μέι για να δείξει ότι έχει την στήριξη του λαού να προχωρήσει με τα σχέδια που θα έχουν ως τότε συμφωνηθεί. Ωστόσο, αυτό δεν αναμένεται να γίνει σύντομα και σίγουρα όχι πριν το 2017.

Τι σημαίνει η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την βρετανική κοινωνία;

Η παράταση της περιόδου αβεβαιότητας θα εντείνει το κλίμα πόλωσης που επικρατεί τον τελευταίο χρόνο στην Βρετανία. Ο φόβος ότι το Κοινοβούλιο θα μπορούσε να παρεμποδίσει το Brexit θα κάνει ίσως ορισμένους φανατικούς οπαδούς της εξόδου να προβούν σε διαδηλώσεις, οι οποίες θα μπορούν να εξελιχθούν σε βίαια επεισόδια. Οι εντάσεις εντός του Κοινοβουλίου θα αντικατοπτριστούν με λίγα λόγια και στην βρετανική κοινωνία.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα