Τι συμβαίνει με την γερμανική οικονομία και η βιομηχανία της «μεταναστεύει»

Στα ύψη παραμένουν οι τιμές της ενέργειας στη Γερμανία γεγονός που αναγκάζει τη βαριά βιομηχανία της χώρας να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη χώρα, σύμφωνα με τον Σίγκφριντ Ροσγουρμ (Siegfried Russwurm), επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδίας Βιομηχανίας (BDI).

Σε δηλώσεις του στο CNBC, ο Russwurm επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση στη Γερμανία είναι δυσλειτουργική και οι εταρείες βλέπουν την μετεγκατάσταση ως τη λύση στους υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας.

«Πολλές

οικογενειακές εταιρείες... έχουν  ήδη έτοιμα τα επιχειρησιακά σχέδια για μετεγκατάσταση», είπε ο Russwurm, προσθέτοντας ότι οι τρέχουσες επιχειρηματικές συνθήκες στη Γερμανία, έχουν δημιουργήσει ένα «κοκτέιλ» εμποδίων για τις εταιρείες.

«Πολλές επιχειρήσεις με έδρα τη Γερμανία τα πάνε καλύτερα στις ξένες αγορές αλλά δυσκολεύονται να λειτουργήσουν στη χώρα τους», είπε, αναφερόμενος στα φαινόμενα γραφειοκρατίας και αργής διοίκησης, που δεν θα περιμενε κανείς από μια καλά οργανωμένη και μεγάλη οικονομία όπως η Γερμανία.

Προβληματισμός στην κυβέρνηση

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ αναφέρθηκε στο θέμα των εταιρειών που θέλουν να εγκαταλείψουν την Γερμανία, στην ομιλία του χθες, στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου της BDI’s Day of Industry στο Βερολίνο.

«Κατά την άποψή μου η Γερμανία είναι μια ελκυστική τοποθεσία τόσο για νέες όσο και για υπάρχουσες εταιρείες», είπε ο Habeck, σύμφωνα με μετάφραση του CNBC. «Φυσικά, οι βιομηχανίες υλικών βρίσκονται υπό πίεση ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών της ενέργειας, αλλά πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις».

 Σε επίπεδα ρεκόρ το κόστος της ενέργειας

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου έφτασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με το κόστος στην ενέργεια να είναι από τους βασικούς λόγους του υψηλού πληθωρισμού σε Ευρωζώνη και Βρετανία.

Τον Μάιο, η γερμανική κυβέρνηση αποκάλυψε ότι πρόκειται να διαθέτει περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ (4,4 δισεκατομμύρια δολάρια) κάθε χρόνο για να επιδοτήσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για βιομηχανίες , σε μια προσπάθεια να προστατεύσει ορισμένες επιχειρήσεις από το υψηλό κόστος.

 «Θέλουμε η βιομηχανία... να μείνει στη Γερμανία και να της δοθεί μια προοπτική μετασχηματισμού. Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας της βιομηχανίας προορίζεται για αυτό», είπε ο Χάμπεκ σε συνέντευξή του τον Μάιο.

Δυσοίωνα τα στοιχεία για την οικονομία 

 Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Joachim Nagel δήλωσε ότι η ενεργειακή κρίση της Γερμανίας «λύθηκε λίγο πολύ» στις 13 Απριλίου, επικαλούμενος μια «εγγενή δύναμη» που θα επιτρέψει στη χώρα να ανακάμψει από τα διπλά σοκ της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η γερμανική βιομηχανία έχει καλή ικανότητα να αντιμετωπίσει την κατάσταση... και πιστεύω ότι θα το ξεπεράσει και θα επιστρέψει στα επίπεδα που βλέπαμε πριν από την πανδημία», είπε.

Ωστόσο, το BDI έκανε μια «αυθόρμητη» πρόβλεψη για τη Γερμανία τη Δευτέρα, προβλέποντας σταθερό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

«Το συν 2,7% της αύξησης του ΑΕΠ παγκοσμίως και το μηδέν για εμάς λέει ξεκάθαρα ότι η Γερμανία υστερεί», δήλωσε ο Russwurm.

Τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας στις 25 Μαΐου έδειξαν μια αναθεώρηση προς τα κάτω του ΑΕΠ της Γερμανίας για τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, βάζοντας την οικονομία σε τεχνική ύφεση.

Το ΑΕΠ αρχικά αναμενόταν να είναι μηδενικό, αλλά άλλαξε σε -0,3% ενώ ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Γερμανίας αναμένεται να είναι στο 6,2%, το 2023 ελαφρώς χαμηλότερος σε σύγκριση με το 2022, αλλά κατά πολύ υψηλότερος από άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Αποκλιμάκωση αναμένεται το 2024 στο 2,2%.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΟι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για το 2023Φινλανδία: Ο Όλι Ρεν υποψήφιος για την προεδρία σε μια ιδιαίτερη εποχή για τη χώραΧάος στο Σουδάν: Χιλιάδες πτώματα αμάχων στους δρόμους - 2,5 εκατ. πρόσφυγες
Keywords
Τυχαία Θέματα