Τι συνέβη στη Γερμανία: Από κραταιά δύναμη, στις οικονομίες με τις χειρότερες επιδόσεις
Η ξαφνική υποαπόδοση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης πυροδότησε ένα κύμα επικρίσεων και συζητήσεων σχετικά με την πορεία προς τα εμπρός.
Κίνδυνος «αποβιομηχάνισης»Η Γερμανία κινδυνεύει με «αποβιομηχάνιση», καθώς το υψηλό ενεργειακό κόστος και η αδράνεια της κυβέρνησης σε άλλα χρόνια προβλήματα απειλούν να στείλουν νέα εργοστάσια και υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας αλλού, δήλωσε ο Κρίστιαν Κούλμαν, διευθύνων σύμβουλος της μεγάλης γερμανικής χημικής εταιρείας Evonik Industries AG.
Αυτές τις μέρες, η πρώην περιοχή εξόρυξης της κοιλάδας του Ρουρ, όπου η σκόνη άνθρακα κάποτε μαύριζε κρεμασμένα ρούχα, είναι ένα σύμβολο της ενεργειακής μετάβασης, με ανεμογεννήτριες και χώρους πρασίνου. Η απώλεια φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου που απαιτείται για την τροφοδοσία των εργοστασίων «έβλαψε οδυνηρά το επιχειρηματικό μοντέλο της γερμανικής οικονομίας», δήλωσε ο Κούλμαν στο Associated Press. «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου επηρεαζόμαστε έντονα -καταστρεφόμαστε- από εξωτερικούς παράγοντες».
Μια ανεμογεννήτρια πίσω από το κλειστό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα Westfalen της RWE Generation SE στη Γερμανία (10/8/2023).Ενεργειακή κρίση vs ενεργειακή μετάβασηΑφού η Ρωσία διέκοψε το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας ενεργειακή κρίση στις 27 χώρες που προμηθεύονταν το 40% του καυσίμου από τη Μόσχα, η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε από την Evonik να διατηρήσει σε λειτουργία το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα της δεκαετίας του 1960, μερικούς μήνες περισσότερο.
Η εταιρεία μετατοπίζεται: το εργοστάσιο -του οποίου η καπνοδόχος 40 ορόφων τροφοδοτεί την παραγωγή πλαστικών και άλλων αγαθών- θα είναι δύο γεννήτριες φυσικού αερίου που θα μπορούν αργότερα να λειτουργούν με υδρογόνο, εν μέσω σχεδίων για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2030.
Μια πολυσυζητημένη λύση είναι η ύπαρξη ανώτατου ορίου στις τιμές της βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας χρηματοδοτούμενου από την κυβέρνηση για να μεταβεί η οικονομία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η τιμή του φυσικού αερίου είναι περίπου διπλάσια από ό,τι ήταν το 2021, πλήττοντας τις εταιρείες που το χρειάζονται για να διατηρούν το γυαλί ή το μέταλλο ζεστό και λιωμένο 24 ώρες την ημέρα προκειμένου να παράξουν γυαλί, χαρτί και μεταλλικές επιστρώσεις που χρησιμοποιούνται σε κτίρια και αυτοκίνητα.
Ένα δεύτερο πλήγμα ήρθε καθώς ο βασικός εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, η Κίνα, βιώνει επιβράδυνση μετά από αρκετές δεκαετίες ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης.
Οι «ρωγμές» αποκαλύφθηκανΑυτά τα εξωτερικά σοκ έχουν αποκαλύψει τις ρωγμές στα θεμέλια της Γερμανίας που αγνοήθηκαν κατά τη διάρκεια ετών επιτυχίας, συμπεριλαμβανομένης της καθυστερημένης χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας στην κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις και της μακράς διαδικασίας για την έγκριση των έργων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τα χρήματα που είχε άμεσα στη διάθεσή της η κυβέρνηση ήρθαν εν μέρει λόγω καθυστερήσεων στις επενδύσεις στους δρόμους, το σιδηροδρομικό δίκτυο και το διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας στις αγροτικές περιοχές.
Η απόφαση του 2011 να κλείσουν οι εναπομείναντες πυρηνικοί σταθμοί της Γερμανίας έχει αμφισβητηθεί εν μέσω ανησυχιών για τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και τις ελλείψεις.
Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, με τις θέσεις εργασίας να σημειώνουν ρεκόρ μόλις κάτω από 2 εκατομμύρια. Και η εξάρτηση από τη Ρωσία για την αξιόπιστη προμήθεια φυσικού αερίου μέσω των αγωγών Nord Stream κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα - που κατασκευάστηκαν υπό την πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και έκτοτε έκλεισαν και υπέστησαν ζημιές εν μέσω του πολέμου - παραδέχτηκε καθυστερημένα η κυβέρνηση ότι ήταν λάθος.
«Η Γερμανία πληρώνει το τίμημα για τις ενεργειακές πολιτικές της»Τώρα, τα έργα καθαρής ενέργειας επιβραδύνονται. «Βλέπουμε έναν παγκόσμιο ανταγωνισμό από τις εθνικές κυβερνήσεις για τις πιο ελκυστικές μελλοντικές τεχνολογίες - ελκυστικές σημαίνει τις πιο κερδοφόρες, αυτές που ενισχύουν την ανάπτυξη», δήλωσε ο Κούλμαν, σχετικά με την ανησυχία που υπάρχει ότι η Γερμανία μένει πίσω.
Η Γερμανία εφησυχάστηκε κατά τη διάρκεια μιας «χρυσής δεκαετίας» οικονομικής ανάπτυξης, το 2010- 2020, με βάση τις μεταρρυθμίσεις υπό τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ το 2003- 2005, που μείωσαν το κόστος εργασίας και αύξησαν την ανταγωνιστικότητα, λέει ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg.
«Η αντίληψη της υποκείμενης δύναμης της Γερμανίας μπορεί επίσης να συνέβαλε στις λανθασμένες αποφάσεις για έξοδο από την πυρηνική ενέργεια, απαγόρευση του fracking για φυσικό αέριο και στοίχημα σε άφθονες προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία», είπε. «Η Γερμανία πληρώνει το τίμημα για τις ενεργειακές πολιτικές της».
Related...Κασσελάκης: Ενας αρχηγός ΣΥΡΙΖΑ εκτός Βουλής, ένα ντιμπέιτ που δε θα γίνει και το βουβό ΠΑΣΟΚΕφη Μπίρμπα και Άρης Σερβετάλης στην «Καρδιά του Σκύλου» του Μιχαήλ ΜπουλγκάκοφΤρεις κορυφαίες πρακτικές για να βγάλουμε νοκ άουτ τη μοναξιά που νιώθουμε στη δουλειά- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Απεργία αύριο 21/9 – Η ανακοίνωση για τα ΜΜΜ
- Τρομακτικό τροχαίο με έναν νεκρό και τρεις τραυματίες στο Μαρκόπουλο, «σμπαράλια» τ' αυτοκίνητα - Δείτε φωτογραφίες
- Kακοκαιρία Daniel: Αδιανόητη εικόνα στα Τέμπη - Ο Πηνειός έσπασε και παρέσυρε για 3 χλμ μεγάλο τμήμα πεζογέφυρας
- Καιρός: Καλοκαίρι μέχρι την Κυριακή, έρχεται νέα επικίνδυνη κακοκαιρία προς τα τέλη του μήνα
- Θεσσαλονίκη: Κερνάει πίτσα αύριο ο «Ιταλός» - Open party με άρωμα εκλογών
- Σεισμός τώρα στο Ξυλόκαστρο
- Σοβαρό τροχαίο με έναν νεκρό και τρεις τραυματίες στο Πόρτο Ράφτη
- Βραχυχρόνια μίσθωση: Πότε οι πολυκατοικίες θα θεωρούνται τουριστικά καταλύματα – ΦΠΑ και Τέλος Παρεπιδημούντων θα καταβάλλουν 7.440 φυσικά πρόσωπα
- Απεργία σε Μετρό, Ηλεκτρικό, Τραμ την Πέμπτη 21/09 - Ώρα αποφάσεων
- Εορτολόγιο 20 Σεπτεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Τι συνέβη στη Γερμανία: Από κραταιά δύναμη, στις οικονομίες με τις χειρότερες επιδόσεις
- Ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν (18:00) στον απόηχο της κορόνας περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους
- Moody's: Σε ποιές ελληνικές τράπεζες αναβάθμισε το αξιόχρεο καταθέσεων
- ΓΣ ΟΗΕ: Ο Ερντογάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του ψευδοκράτους
- Αχτσιόγλου: Αθλιότητα και συκοφαντίες ότι υπονομεύω τον Τσίπρα, να πάρει θέση ο Κασσελάκης
- Λιβύη: Εισαγγελική έρευνα για το τροχαίο δυστύχημα με τους 5 νεκρούς
- Εκρυθμη η κατάσταση στην Αρμενία: Περισσότεροι από 7.000 άμαχοι απoμακρύνθηκαν από 16 τοποθεσίες
- UNESCO: Στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς το Ζαγόρι
- Προανάκριση για τον θάνατο 20χρονης δόκιμης του Εμπορικού Ναυτικού μετά από ταξίδι στην Ινδία
- ΙΕΛΚΑ: Οι τιμές των προιόντων στα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ζελένσκι: Γενοκτονία η απαγωγή χιλιάδων Ουκρανών παιδιών από τη Ρωσία
- Ρωσία: Φωτιά κοντά σε έναν τερματικό σταθμό πετρελαίου στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου
- Καιρός Αθήνα: Αίθριος με πρόσκαιρες αραιές νεφώσεις
- Μεξικό: Η στιγμή που κεραυνός σκότωσε μια 33χρονη και έναν πλανόδιο πωλητή σε παραλία στο Μεξικό
- Καιρός 20/09/2023: Ηλιοφάνεια, στους 32 -34 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
- Σήμερα η κηδεία της 20χρονης Μαριάννας: Απαντήσεις στη νεκροψία για την αιτία θανάτου
- Απεργία σε Μετρό, Ηλεκτρικό, Τραμ την Πέμπτη 21/09 - Ώρα αποφάσεων
- Ο θαυματουργός καρπός που προλαμβάνει τις θρομβώσεις και το εγκεφαλικό
- Επίδομα θέρμανσης: Οι αλλαγές στα κριτήρια που ανακοινώθηκαν -Για ποιους δεν ισχύει η διπλή επιδότηση