Τι θα λείψει περισσότερο στους Γερμανούς από τη Μέρκελ

Η στιγμή που οι Γερμανοί αλλά και όλος ο πλανήτης θα πει «auf wiedersehen» στην Άγκελα Μέρκελ έφτασε. Μετά από 16 χρόνια στη Καγκελαρία, η περίοδος της διακυβέρνησής της περνά στην ιστορία με τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου - αν και θα είναι μαζί μας μερικές εβδομάδες ακόμη μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Αν και ανακοίνωσε την απόφασή της να αποχωρήσει από

την πολιτική από το 2018, σίγουρα η ώρα του αποχαιρετισμού έχει έναν βαθμό αμηχανίας- αν όχι δυσκολίας- κυρίως για τους συμπολίτες της.

Ενας έφηβος στη Γερμανία που πλησιάζει στην ενηλικίωση, έχει ζήσει όλη του τη ζωή με την Μέρκελ στο τιμόνι της χώρας. Ενώ ακόμη και πολίτες μεγαλύτεροι σε ηλικία σίγουρα θα πρέπει να κάνουν προσπάθεια για να θυμηθούν την εποχή που δεν ήταν στην εξουσία.

Πώς αισθάνονται λοιπόν οι Γερμανοί αποχαιρετώντας την Μέρκελ, τη γυναίκα-ηγέτη που χειρίστηκε τόσο μεγάλες κρίσεις όπως η οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, το προσφυγικό, η πανδημία και στο μεσοδιάστημα πολλές άλλες;

Και τελικά, τι θα τους λείψει περισσότερο από την Καγκελάριο και τι ελπίδες έχουν για τη νέα κυβέρνησή;

Σε αυτά τα ερωτήματα απαντούν οι ίδιοι οι Γερμανοί στο σχετικό ρεπορτάζ του ΒΒC.

Τα ”ορφανά” που ένιωσαν ασφάλεια

«Όταν σκέφτεστε τη Γερμανία, πιθανότατα σκέφτεστε την Άγκελα Μέρκελ», λέει η δημοσιογράφος Κάτια Άντλερ, και στην Γερμανία λένε πως «είναι τόσα πολλά χρόνια στην Καγκελαρία, ώστε πλέον να θεωρείται μέρος της επίπλωσης».

Πρώτη της στάση, στο Ντίσελντόρφ όπου συναντά τρεις γενιές γυναικών που δηλώνουν ένθερμες υποστηρίκτριες της Μέρκελ.

«Μετά τον πόλεμο (Β’ Π.Π.) όλοι νιώθαμε κάπως σαν ορφανά. Και εκείνη μας χάρισε ένα αίσθημα ασφάλειας» λέει η γιαγιά της οικογένειας ενώ η εγγονή συμπληρώνει: «Έδειξε στα κορίτσια της γενιάς μου πως είναι εφικτό για μια γυναίκα να γίνει ηγέτης».

Η μεσήλικας της οικογένειας να εστιάσει στις κρίσεις που χειρίστηκε η Καγκελάριος. «Χρειάστηκε να χειριστεί τη οικονομική κρίση, την προσφυγική και τώρα την πανδημία. Κατάφερε να τα ξεπεράσουμε όλα αυτά με τον καλύτερό τρόπο».

Και τώρα τι; «Φοβάμαι λίγο, γιατί αφήνει πίσω της ένα μεγάλο κενό. Οι υποψήφιοι…έχω τις αμφιβολίες μου εάν μπορούν να το αναπληρώσουν» λέει η πρεσβύτερη της οικογένειας.

Η ”γενιά Μέρκελ”

Αυτοί βέβαια για τους οποίους είναι πιο δύσκολο να αφήσουν πίσω τους την «εποχή Μέρκελ» είναι όσοι ανήκουν στην «γενιά Μέρκελ», δηλαδή οι νέοι της χώρας που δεν έχουν γνωρίσει άλλον πολιτικό στην εξουσία, όλη τους τη ζωή.

Μια τέτοια παρέα νέων επισκέφθηκε η δημοσιογράφος σε ένα σχολείο στη Βόννη.

«Είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη αλλαγή στην πολιτική, μετά από 16 χρόνια. Αισθάνομαι πως αυτές οι εκλογές είναι πολύ σημαντικές. Θα ήταν πολύ καλό εάν μπορούσαμε να ψηφίσουμε. Υπάρχει το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις αυτήν την περίοδο» λέει μια έφηβη μαθήτρια.

Ένας συμμαθητής της συμπληρώνει: «Για να προοδεύσει η Γερμανία, πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που περνάνε δύσκολα λόγω της πανδημίας και εκείνους που βοήθησαν αυτό το διάστημα» ενώ ένας άλλος έφηβος τονίζει πως η Γερμανία πρέπει να έχει πιο ξεκάθαρες θέσεις σε ότι αφορά τα μεγάλα ζητήματα σε διεθνές επίπεδο.

Όπως τονίζει η δημοσιογράφος, όλοι οι μαθητές δηλώνουν πως σέβονται την Μέρκελ αλλά την επικρίνουν επειδή εκτιμούν πως δεν προετοίμασε αρκετά τη Γερμανία για τις άμεσες προκλήσεις που αφορούν άμεσα το μέλλον τους, όπως σε θέματα περιβάλλοντος, και όχι μόνο.

«Η μόνη κριτική που μπορώ να κάνω στην Μέρκελ είναι πως δεν προετοίμασε επαρκώς τη χώρα για την αλλαγή. Ελπίζω να είναι πιο εύκολά τα πράγματα για τους νεαρούς Γερμανούς πολίτες στο μέλλον», λέει μια ακόμη μαθήτρια.

Για πάντα στη μνήμη λόγω...προσφυσικού

Η ισότητα και η ενσωμάτωση ήταν δυο μεγάλα μεγάλα ζητήματα στη δημόσια συζήτηση στη Γερμανία μετά την προσφυγική κρίση το 2015.

Η Μέρκελ άνοιξε την πόρτα σε πάνω από 1εκατ. πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία. Μάλιστα εκτιμάται πως είναι η το θέμα για το οποίο θα την θυμούνται οι περισσότεροι ενώ παράλληλα είναι και ζήτημα που δεν έχει κλείσει.

Σε ένα κουρείο στην Φρανκφούρτη, η δημοσιογράφος συναντά τον Μπόμπ Κεμπέντε από την Ερυθραία, που θέλει να προωθήσει την ανεκτικότητα.

Συνηθίζει να συζητά για το μεταναστευτικό με όλους τους πελάτες του, ασχέτως των πολιτικών τους πεποιθήσεων και του κόμματος που στηρίζουν.

Στο βίντεο συζητά με έναν νεαρό Γερμανό που δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει στις εκλογές ενώ όταν η κουβέντα φτάνει στο μεταναστευτικό ο Κεμπέντε τον ρωτά: «Φοβάσαι την ανεξέλεγκτη μετανάστευση;» και εκείνος του απαντά : «Γιατί δεν μπορούμε να διαλέξουμε ποιους θα πάρουμε; Γιατί πρέπει να τους παίρνουμε όλους; Γιατί να μην μπορούμε να πούμε σε κάποιον ”συγγνώμη, αλλά δεν ταιριάζει εδώ”».

Ο Κεμπέντε όμως του απαντά πως θα πρέπει να βοηθήσουν όλοι τους μετανάστες ώστε να μπορέσουν να ενσωματωθούν στην γερμανική κοινωνία.

No internet

Μια από την κριτική που συχνά ακούγεται στη Γερμανία για τη Μέρκελ, είναι πως αν και χειρίζεται άριστα τις κρίσεις, στερείται οράματος για τη χώρα και αφήνει πολλές εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά καυτά ζητήματα για τη επόμενη κυβέρνηση.

Για παράδειγμα ένα από τα μεγάλα ζητήματα είναι τα μεγάλα προβλήματα στις υποδομές και η απουσία επενδύσεων σε ζωτικής σημασίας έργα όπως τρένα, γέφυρες, αυτοκινητόδρομοι. Μεγάλο επίσης θέμα και η πρόσβαση στο ίντερνετ αφού ένα στα τρία χωριά της χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σύνδεσης.

Το τελευταίο αυτό πρόβλημα ήρθε επιτακτικά στην επιφάνεια και λόγω της πανδημίας και των αναγκών της τηλε-εκπαίδευσης.

«Όταν άλλες χώρες κοιτάνε τη Γερμανία, βλέπουν αυτό που θέλουν να δουν. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική» λέει μια μητέρα ενώ η κόρη της συμπληρώνει : «Κυρίως τώρα, λόγω της πανδημία, οπότε έπρεπε να κάνουμε μαθήματα μέσω τηλεφώνου. Και είχε συχνές διακοπές με αποτέλεσμα να αποκλείεσαι από το μάθημα. Και μετά έπρεπε να ρωτάς ξανά και ξανά τι είπε ο δάσκαλος».

Όπως εκτιμά δε ο πατέρας της, οι άνθρωποι πλέον δεν μπορούν να ζουν εκεί που θέλουν, δηλαδή στα χωριά. «Θα αναγκαστούν να μετακομίσουν στις μεγάλες πόλεις για να έχουν καλή σύνδεση».

Πηγή: BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα