Τι θα πάθουμε αν τρώμε κόκκινο κρέας κάθε μέρα

Όλοι μας έχουμε ακούσει πως η υπερβολική κατανάλωση κρέατος έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Αυτό δεν είναι νέο, ιδίως όταν μιλάμε για το κόκκινο κρέας. Πόση ποσότητα ωστόσο θεωρείται υπερβολική και τι μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό μας;

Τι έννοουμε με τον όρο κόκκινο κρέας;

Kόκκινο για λόγους ευκολίας αποκαλούμε το κρέας που όταν είναι ωμό έχει κόκκινο χρώμα και δεν είναι το κρέας κάποιου πτηνού. Αυτά τα κρέατα οφείλουν το ξεχωριστό τους χρώμα στο γεγονός ότι περιέχουν περισσότερη μυοσφαιρίνη από το κοτόπουλο

ή το ψάρι.Στα κόκκινα κρέατα περιλαμβάνονται το βοδινό, το μοσχάρι, το χοιρινό, το αρνί και το ελάφι.

Τι θρεπτικά συστατικά μας προσφέρει το κόκκινο κρέας;

Το κόκκινο κρέας μας παρέχει ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Συν τοις άλλοις το κόκκινο κρέας είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, που απορροφάται πιο εύκολα από τις φυτικές πρωτεΐνες. Η έλλειψη πρωτεΐνης, καθιστά πιο δύσκολη τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, ενώ παράλληλα παρακωλύει τη λειτουργία του μεταβολισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να το παρακάνουμε με τις μερίδες. Άλλωστε, μια μπριζόλα έχει 42 γραμμάρια πρωτεΐνης, όσα δηλαδή συνίσταται να προσλαμβάνουμε σε ημερήσια βάση.

Δηλαδή είναι εντάξει να τρώμε μια μπριζόλα την ημέρα; Φυσικά και όχι καθώς υπάρχουν πολλές άλλες πηγές πρωτεΐνης πέρα από το κόκκινο κρέας, με κυρίαρχα τα όσπρια, τα αυγά, τους ξηρούς καρπούς, το τυρί, το γιαούρτι και το λευκό κρέας, όπως το κοτόπουλο

Πότε το κόκκινο κρέας μπορεί να μας βλάψει;

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε πολύ τακτική βάση εγκυμονεί ένα σύνολο από κινδύνους για την υγεία μας. Ως εκ τούτου, η γενική σύσταση είναι να καταναλώνουμε κόκκινο κρέας το πολύ μία φορά την εβδομάδα και να αποφεύγουμε το ζαμπόν, το μπέικον και το σαλάμι.

Η συστηματική κατανάλωση των εν λόγω προϊόντων έχει συνδεθεί με διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις. Ιδίως αν η δίαιτά μας περιλαμβάνει και μεγάλο ποσοστό υδατανθράκων και υπερεπεξεργασμένων σακχάρων, θα πρέπει επειγόντως να ελαχιστοποιήσουμε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και κόκκινου κρέατος.

Κι αυτό γιατί ένα πλάνο πλούσιο σε υδατάνθρακες ήδη αυξάνει τα επίπεδα της ινσουλίνης και του σακχάρου στο αίμα και σε συνδυασμό με τα κορεσμένα λιπαρά που περιέχονται στο κόκκινο κρέας, ενδέχεται να εκτοξεύσει τα επίπεδα της LDL (γνωστής και ως κακής) χοληστερόλης. Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συμπεριλάβει το κόκκινο κρέας στη λίστα με τα τρόφιμα που συνδέονται με τον καρκίνο.

Οι ειδικοί, με βάση όλα όσα προαναφέρθηκαν, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει στην πραγματικότητα κανένας λόγος να συμπεριλάβουμε το κόκκινο κρέας στη διατροφή μας, καθώς υπάρχουν και πιο υγιεινές πηγές των θρεπτικών συστατικών που μας εξασφαλίζει η εν λόγω τροφή.

(Με πληροφορίες από usatoday).

Πριν φύγετε...Η μοναδική υπερτροφή που ωφελεί καρδιά και πεπτικό σύστημα αλλά και βοηθά να αδυνατίσουμεΕνα είναι το έδεσμα για δυνατό σώμα, γερά οστά, οξύ πνεύμα και θετική διάθεσηΠοιο είναι το πιο θρεπτικό άλειμμα ξηρών καρπών - Πάντως όχι αυτό που νομίζαμε
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τι θα πάθουμε αν τρώμε κόκκινο κρέας κάθε μέρα,