Τι θα συζητήσουν Τσίπρας - Λαγκάρντ στο Νταβός

To μέλλον του ΔΝΤ, η επόμενη μέρα του προγράμματος και οι προθέσεις των θεσμών αναφορικά με τη στήριξη της Ελλάδας να επιστρέψει «αυτοδύναμη» στις αγορές, είναι τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στο Νταβός σήμερα, Πέμπτη,

στις 5 το απόγευμα.

Η συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου στο Νταβός γίνεται την στιγμή που φουντώνουν τα σενάρια αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα. Επίσημα η κυβέρνηση δεν εκφράζει άποψη αναφορικά με την προτίμηση της για το μέλλον του Ταμείου. Στο οικονομικό επιτελείο «ζυγίζουν» τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία από την παραμονή ή την αποχώρηση του Ταμείου, πριν ολοκληρωθεί επίσημα το πρόγραμμα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στους κόλπους των δανειστών υπάρχει σύγκλιση μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ προκειμένου το ελληνικό χρέος να συνεχίσει να χαρακτηρίζεται βιώσιμο, μετά και τα μέτρα ελάφρυνσης που αποφάσισε ο ESM. Αντίστοιχα η παρουσία του ΔΝΤ αποτελεί αυτή την περίοδο εγγύηση για τις αγορές, προκειμένου η Ελλάδα να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια εν όψει της ολοκλήρωσης του τρίτου Μνημονίου.

Με λίγα λόγια, αν το Ταμείο προχωρήσει σε ομαλή ολοκλήρωση του δικού του προγράμματος τον Αυγούστου του 2018 αφού, πρώτα έχει στείλει θετικό σήμα στις αγορέςτότε το ευνοϊκό κλίμα για τα ελληνικά ομόλογα θα διατηρηθεί.

Σε όλα αυτά βέβαια η κυβέρνηση υπολογίζει και τις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ αναφορικά με τις συντάξεις και τη φορολογία μετά την ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος. Συγκεκριμένα, το Ταμείο συνεχίζει να ζητεί τη μείωση του αφορολόγητου μαζί με τη μείωση των συντάξεων το 2019. Και πολλοί εκτιμούν ήδη ότι αν παραμείνει στο υφιστάμενο πρόγραμμα θα μπορεί ενδεχομένως και να επιβάλλει αυτή την άποψη στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του Μαΐου.

Σε αυτό το κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της την Τετάρτη στο Νταβός.

Όπως δήλωσε οι συντάξεις στην Ελλάδα «απείχαν υπερβολικά από τις αντίστοιχες των εταίρων της και αυτό ίσχυε για όλες, μεσαίες, μεγάλες και μικρές... Ήταν πολύ υψηλές και οι Έλληνες έπρεπε να το ρυθμίσουν. Η περικοπή υφιστάμενων συντάξεων είναι ένα δύσκολο πολιτικό δίλημμα».

«Ποιο είναι το απαραίτητο όριο για το δίχτυ ασφάλειας και ποιο είναι το κατώφλι πέρα από το οποίο προστατεύονται πραγματικά οι συντάξεις;» διερωτήθηκε η Λαγκάρντ.

Σε αυτά τα ερωτήματα θα επιχειρήσει σήμερα να πάρει απαντήσεις ο πρωθυπουργός, προκειμένου να μάθει τις προθέσεις του Ταμείου και κυρίως να δει αν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση της στάσης του Ταμείου, άρα και των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ψηφιστεί για το 2019-2020.

Διαβάστε επίσης:Τι θα γίνει με το ΔΝΤ: Οι παράγοντες που θα καθορίσουν το μέλλον του στο ελληνικό πρόγραμμα
Keywords
Τυχαία Θέματα