Τιμή ρεκόρ σε δημοπρασία για την διασημότερη fake Μόνα Λίζα

Η «Μόνα Λίζα του Χέκινγκ», πιθανώς το πιο διάσημο αντίγραφο του περίφημου πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, που ο ιδιοκτήτης του επέμενε επί δεκαετίες ότι είναι το αυθεντικό έργο του ιδιοφυούς καλλιτέχνη, πωλήθηκε έναντι 2,9 εκατομμυρίων ευρώ σε διαδικτυακή δημοπρασία του οίκου Christie’s.

Το αντίγραφό του 17ου αιώνα διεκδίκησαν 14 συλλέκτες -επικράτησε Ευρωπαίος πλειοδότης, το όνομα του οποίου βεβαίως και δεν έχει γίνει γνωστό- ξεπερνώντας κατά δέκα φορές την αρχική τιμή εκκίνησης και καταγράφοντας «απόλυτο ρεκόρ» για αντίγραφο της Μόνα Λίζα, σύμφωνα

με εκπρόσωπο του οίκου δημοπρασιών.

Ο οίκος Christie’s ανακοίνωσε τη δημοπρασία την περασμένη εβδομάδα και εκτιμούσε ότι η τιμή θα κυμαινόταν γύρω στα 200.000-300.000 ευρώ.

Raymond Hekking caused a sensation when he declared that the version of Leonardo da Vinci's famous portrait that he owned was the real deal. Click here to read the fascinating story behind the Hekking Mona Lisa: https://t.co/VVBDmaCqgspic.twitter.com/5i6oCy7aGF

— Christie's (@ChristiesInc) June 10, 2021

Ο πίνακας είχε γίνει πρώτο θέμα σε εφημερίδες και ραδιόφωνα σε Ευρώπη και ΗΠΑ όταν πέρασε στα χέρια του Ρέιμοντ Χέκινγκ, ο οποίος αγόρασε το έργο από έναν παλαιοπώλη στη Νίκαια της Γαλλίας, τη δεκαετία του 1960. Ο συλλέκτης υπερασπίστηκε με πάθος την αυθεντικότητα του έργου, αμφισβητώντας τους ιστορικούς τέχνης. Μάλιστα, θεωρούσε ότι ο πίνακας που εκτίθεται στο Λούβρο είναι το αντίγραφο και απαιτούσε από το μουσείο να αποδείξει ότι ο Ντα Βίντσι ήταν πράγματι ο ζωγράφος που τον φιλοτέχνησε.

Ο Χέκινγκ πίστευε ακράδαντα ότι είχε στην κατοχή του το αυθεντικό έργο. Θεωρούσε ότι ο πίνακας που είχε επιστραφεί στο Λούβρο το 1914, τρία χρόνια μετά την κλοπή του από τον Ιταλό Βιντσέντζο Περούτζια, ήταν πλαστός.

Μετά τον θάνατο του Ρέιμοντ Χέκινγκ το 1977, ο πίνακας παρέμεινε στην κατοχή της οικογένειάς του.

Η Μόνα Λίζα εντάχθηκε στη συλλογή του βασιλιά Φραγκίσκου Α΄ της Γαλλίας λίγο μετά το 1517. Από τις αρχές του 17ου αιώνα φιλοτεχνήθηκαν πολλά αντίγραφα του έργου, μεταξύ των οποίων και εκείνο που είχε αγοράσει ο Χέκινγκ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, dw.com

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Σε δημοπρασία αντίγραφο της Μόνα Λίζα του 17ου αιώναΦεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (και του λιμανιού και του σαλονιού): Έναρξη με Τίνα Τέρνερ«Evil»: Στα όρια θρησκείας και επιστήμης - Η σειρά μυστηρίου επιστρέφει με τον δεύτερο κύκλο
Keywords
Τυχαία Θέματα