Την ενίσχυση του Πακιστάν για τις επιχειρήσεις στην Υεμένη ζητεί η Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία ζήτησε στρατιώτες και μαχητικά αεροσκάφη από το Πακιστάν για την επιχείρησή της κατά των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη, ανακοίνωσε ο Πακιστανός υπουργός Άμυνας Χαουάτζα Ασίφ, τονίζοντας ότι το Ισλαμαμπάντ επιδιώκει επί του παρόντος την «ειρηνική» επίλυση της σύγκρουσης στην Υεμένη.

Έπειτα από αίτημα του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, οι Πακιστανοί βουλευτές πραγματοποίησαν σήμερα ειδική συνεδρίαση για να συζητήσουν την εμπλοκή ή όχι του Πακιστάν στον υπό τη Σαουδική Αραβία
συνασπισμό κατά των σιιτών Χούτι στη χώρα αυτή της αραβικής χερσονήσου.

Το Πακιστάν προσπαθεί να κρατήσει την ισορροπία μεταξύ του εμπόλεμου σαουδάραβα συμμάχου του και μεγαλύτερης σουνιτικής δύναμη στον Κόλπο και του ιρανού γείτονά του που αντιτίθενται έντονα στη στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη, παρά τις ανακοινώσεις του Ριάντ για συμμετοχή του Ισλαμαμπάντ στο συνασπισμό.

«Οι Σαουδάραβες μας ζήτησαν αεροπλάνα, πολεμικά πλοία και χερσαία στρατεύματα», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο Ασίφ. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το Πακιστάν δεν έχει ακόμη λάβει την απόφασή του και ότι τάσσεται υπέρ μιας «πολιτικής» και «ειρηνικής» επίλυσης της σύγκρουσης, ενώ δεσμεύτηκε να προασπίσει την «κυριαρχία της Σαουδικής Αραβίας», αν αυτή απειληθεί, χωρίς να διευκρινίσει τι είδους στρατιωτική δράση θα προκαλέσει η απειλή αυτή.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης την επίσκεψη την Τετάρτη στο Ισλαμαμπάντ του επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, για να εξεταστεί η κατάσταση στην Υεμένη, στο πλαίσιο μιας κοινής προσπάθειας του Πακιστάν και της Τουρκίας για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης σε αυτή τη σύγκρουση.

«Η ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της Υεμένης με τη χρήση βίας από μη κρατικούς παράγοντες ανησυχεί το Ισλαμαμπάντ και την Άγκυρα που συμφώνησαν ότι η συνεχιζόμενη κρίση στην Υεμένη θα βυθίσει την περιοχή στο χάος», δήλωσε ο Ασίφ.

Οι δύο χώρες έχουν από τους μεγαλύτερους στρατούς στο μουσουλμανικό κόσμο.

Η επίσκεψη του Ζαρίφ στο Ισλαμαμπάντ είχε προγραμματιστεί την επομένη της επίσκεψης στην Τεχεράνη του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη του Σαρίφ στην Άγκυρα.

Στο Ισλαμαμπάντ, η συζήτηση για την κρίση στην Υεμένη γίνεται ολοένα και πιο έντονη, καθώς το 20% του πακιστανικού πληθυσμού είναι σιίτες, ποσοστό που την καθιστά τη δεύτερη χώρα του σιιτικού Ισλάμ, μετά το Ιράν.

Και κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το Κόμμα Δικαιοσύνης (PTI) του πρώην αστέρα του κρίκετ Ιμράν Χαν, έχουν ήδη προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην μετάσχει η «χώρα των καθαρών» στο σαουδαραβικό πόλεμο. Το PTI, το οποίο μποϊκόταρε από το καλοκαίρι τις εργασίες του κοινοβουλίου, επέστρεψε σήμερα στο κοινοβούλιο για να διατυπώσει την άποψή του για την κρίση αυτή που έχει πολύπλοκες διαστάσεις.
Στην Υεμένη οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται σήμερα, κυρίως στη συνοικία Αλ Μοάλα, όπου οι σιίτες αντάρτες και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να καταλάβουν παρακείμενο λιμάνι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Τουλάχιστον 53 άνθρωποι, εκ των οποίων 17 άμαχοι, σκοτώθηκαν μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες σε βίαιες συγκρούσεις που μαίνονται στο Άντεν, στο νότο, μεταξύ των σιιτών ανταρτών Χούτι και των πιστών δυνάμεων στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, σύμφωνα με ιατρικές και στρατιωτικές πηγές.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα