Την μείωση του αφορολόγητου στα 6.000 ευρώ προτείνουν οι δανειστές για μετά το 2018

Περιθώριο επτά ημερών έως τη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 9 Φεβρουαρίου έχουν δώσει οι Θεσμοί στην κυβέρνηση προκειμένου να συμφωνήσει στη «βελτιωμένη» λίστα με τα μέτρα για μετά το 2018.

Οι δανειστές έχοντας απορρίψει την αρχική πρόταση Τσακαλώτου, καθώς δεν ικανοποιούσε τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο σκέλος των δημοσιονομικών μέτρων, αλλά και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο σκέλος των πρωτογενών πλεονασμάτων,
πιέζουν την κυβέρνηση προκειμένου να κάνει μεγαλύτερες υποχωρήσεις.

Στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα, οι θεσμοί έχουν θέσει συγκεκριμένα πλαίσια στα οποία θα πρέπει να κινηθεί η λίστα μέτρων προκειμένου να γίνει αποδεκτή. Συγκεκριμένα τα πρωτογενή πλεονάσματα για την πενταετία 2019-2023 θα πρέπει να είναι της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, ενώ για την επόμενη πενταετία 2024-2028 ο στόχος θα μειωθεί στο 3% του ΑΕΠ.

Η ύπαρξη του νέου ενισχυμένου δημοσιονομικού «κόφτη» θεωρείται δεδομένη, όπως και η ψήφιση του από φέτος. Ωστόσο, οι δανειστές απαιτούν η ψήφιση του «κόφτη» να συνοδευτεί και με προληπτική ψήφιση συγκεκριμένων μέτρων τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2018 εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι των πλεονασμάτων.

Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η μείωση του αφορολόγητου ορίου κοντά στα 6.000 ευρώ, η περικοπή Ασφαλιστικών δαπανών με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και η επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών.

Απαιτήσεις και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα

Σύμφωνα με τους δανειστές η αποδοχή από την κυβέρνηση των νέων μέτρων, αλλά και της ψήφισης τους από τώρα, θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου. Εξαιτίας του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος, η επιστροφή των θεσμών έως τις 10 Φεβρουαρίου θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να διατηρηθούν οι ελπίδες για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου ή έστω εντός του Μαρτίου με τη μέθοδο της υλοποίησης προαπαιτούμενων δράσεων.

Σε αντίθετη περίπτωση θα χαθεί και αυτό το ορόσημο και με δεδομένο τον εκλογικό κύκλο που ανοίγει στην Ευρώπη από τις 15 Μαρτίου με τις Ολλανδικές εκλογές, όλα τα σενάρια παραμένουν πιθανά σχετικά με την τύχη της δεύτερης αξιολόγησης.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αυτές γίνονται από την Ευρωπαϊκή πλευρά με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ να αποφεύγουν να πάρουν σαφή θέση σχετικά με τις προθέσεις τους σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης. Το Ταμείο στην πραγματικότητα υποβαθμίζει την κρισιμότητα της συνεδρίασης του στις 6 Φεβρουαρίου, όπου εκεί αναμένεται να συζητηθούν δυο (εκ των πραγμάτων) παλαιότερες εκθέσεις για την Ελληνική Οικονομία, χωρίς να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τη σχέση του ΔΝΤ με το Ελληνικό πρόγραμμα.

Παρόλα αυτά, αξιωματούχοι των Βρυξελλών επιμένουν ότι είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία μεταξύ όλων των πλευρών και να μην προκληθεί νέα κρίση με επίκεντρο την Ελλάδα. Την ίδια εκτιμήση κάνουν και κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, εκτιμώντας ότι εάν υπάρξει η πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές η συμφωνία μπορεί να κλείσει μέσα σε λίγα 24ωρα.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα