Το SWIFT ως γεωπολιτικό όπλο
Του Νάσου Πετράκη
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποσχεθεί να απαντήσουν σκληρά στη Ρωσία έπειτα και από την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία. Μεταξύ των διαφόρων κυρώσεων που η Ουάσιγκτον θα ήθελε να επιβάλει, σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους συμμάχους της, είναι ο αποκλεισμός της Μόσχας από το δίκτυο SWIFT για πληρωμές: αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πρότυπο στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο αποκλεισμός από το SWIFTΌπως εξηγεί το Bloomberg,
Με «μηνύματα» ─τα οποία αγγίζουν τα 42 εκατομμύρια την ημέρα─ δηλαδή παραγγελίες, επιβεβαιώσεις πληρωμών, συναλλαγές και ανταλλαγές συναλλάγματος.
Το σύστημα SWIFT ανήκει σε μια βελγική εταιρεία με το ίδιο όνομα, η οποία ιδρύθηκε το 1973 για να αντικαταστήσει το σύστημα Telex, που γεννήθηκε τη δεκαετία του 1930 και εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται στη δεκαετία του ’70, για την επικοινωνία μεταξύ εταιρειών, αν και είχε απαρχαιωθεί.
Για μια χώρα, ο αποκλεισμός από το SWIFT μπορεί να έχει πολύ σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, συνέβη στο Ιράν το 2012, όταν οι τράπεζές του έχασαν την πρόσβαση στο δίκτυο λόγω των κυρώσεων της ΕΕ κατά του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης: το μέτρο πάρθηκε πίσω σε μεγάλο βαθμό το 2016, με την άρση των κυρώσεων.
Η Δύση έχει ήδη απειλήσει τη Ρωσία με αποκλεισμό από το SWIFT το 2014, τη χρονιά της προσάρτησης της Κριμαίας. Τότε ο Alexei Kudrin, υπουργός Οικονομικών, στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν, υπολόγιζε ότι το ρωσικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα είχε μια ετήσια απώλεια της τάξης του 5%.
Ο αποκλεισμός της Μόσχας από το SWIFT θα μπορούσε, ωστόσο, να έχει συνέπειες και για άλλα κράτη, ιδιαίτερα για τα ευρωπαϊκά: η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στη Γηραιά Ήπειρο. Οι πληρωμές για τα καύσιμα γίνονται μέσω του συστήματος SWIFT.
Υπάρχουν εναλλακτικές;Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στο SWIFT, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Από το 2014, η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα έχει εφαρμόσει το δικό της σύστημα για οικονομικές συναλλαγές μεταξύ εγχώριων και ξένων τραπεζών, αλλά χρησιμοποιείται ελάχιστα: οι χρήστες είναι περίπου τετρακόσιοι.
Το 2021, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας με τη SWIFT (την εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο), την οποία ορισμένοι αναλυτές ερμήνευσαν ως ένα είδος «εγγύησης» σε περίπτωση που το Πεκίνο επρόκειτο να αποκλειστεί από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Τα ψηφιακά νομίσματα και η τεχνολογία blockchain που χρησιμοποιούνται για συναλλαγές έχουν κατά καιρούς θεωρηθεί ως πιθανές απειλές για την κυριαρχία του SWIFT, αλλά επί του παρόντος δεν είναι σε θέση να τα αντικαταστήσουν.
Το SWIFT δεν ρυθμίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως μια τράπεζα, επειδή δεν διατηρεί καταθέσεις. Το σύστημα εποπτεύεται από την κεντρική τράπεζα του Βελγίου και από εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας και άλλων μεγάλων οικονομιών.
Πρέπει να διευκρινιστεί ότι το SWIFT θα απέκλειε μια συγκεκριμένη χώρα μόνο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση της επέβαλε κυρώσεις. Το 2018, ωστόσο, η SWIFT ανέστειλε τη συμμετοχή ορισμένων ιρανικών οντοτήτων, στις οποίες είχαν επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά έγινε λόγος για «ένα μεμονωμένο γεγονός» που αποφασίστηκε «προς το συμφέρον της σταθερότητας και της ακεραιότητας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος στο σύνολό του».
Σήμερα μετά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ θα επιβάλλουν κυρώσεις στη Μόσχα. Η συμπερίληψη του SWIFT στις κυρώσεις αυτές είναι πιθανή. Αλλά δεδομένης της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, δεν αναμένεται ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT, να διαρκέσει πολύ. Είναι προφανές, ότι η Μόσχα έχει σταθμίσει αυτό το ενδεχόμενο και θεωρεί ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι διαχειρίσιμη.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕLive: Οι Ρώσοι πλησιάζουν στο ΚίεβοΟ Μπάιντεν παρουσίασε τις κυρώσεις στη Ρωσία: «Ο Πούτιν και η χώρα του θα υποστούν τις συνέπειες»Επίθεση στην Ουκρανία: Η πιο σκοτεινή ώρα της ΕυρώπηςΑνάλυση: Προς κατάρρευση η οικονομία της Ρωσίας μετά τις κυρώσεις- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καρκίνος: Το ποτό που ενοχοποιείται για 7 τύπους καρκίνου
- Λαβρόφ: Μετά την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» ήρθε η… σειρά της Ιρλανδίας
- Δραματικό διάγγελμα Ζελένσκι: Απόψε κρίνεται η τύχη της Ουκρανίας – Ο εχθρός θα μπει παντού. Πρέπει να αντισταθούμε
- Πληροφορίες για αλληλοσφαγή στο Κίεβο
- ΑΑΔΕ: Πώς θα επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους οι πολίτες
- Οδομαχίες στο Κίεβο τώρα - Αντιστέκονται οι Ουκρανοί στην εισβολή της Ρωσίας
- Το «μυστήριο» με τα τρία δαχτυλίδια της Κέιτ Μίντλετον
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Φυγαδεύτηκε η Γιαστρέμσκα, μετά από δύο ημέρες σε καταφύγιο
- Πληροφορίες ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει θερμοβαρική βόμβα
- Τι θα συμβεί με το που πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ – «Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Το SWIFT ως γεωπολιτικό όπλο
- Στην κόψη του μαχαιριού μιας νέας Μεταψυχροπολεμικής αφετηρίας
- Η σημασία της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στη σημερινή εποχή
- Ολομέτωπη επίθεση των Ρώσων προβλέπει ο Ζελένσκι
- Το Κίεβο υπό πολιορκία
- Αντρέι Ρούμπλεφ: "Όχι στον πόλεμο"
- Ουκρανία: Φυγαδεύεται το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας μαζί με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ
- Άνδρας μπαίνει μπροστά από ρωσικό κομβόι για να σταματήσει την πορεία του (Βίντεο)
- Στα χρώματα της Ουκρανίας το σιντριβάνι της Ομόνοιας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καρδιοπάθειες: Οι τροφές που με «μαγικό τρόπο» μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο
- Παιδιά στα καταφύγια τραγουδούν τον εθνικό ύμνο, ελπίζοντας να τελειώσει ο πόλεμος
- Η φρίκη του πολέμου, το φλεγόμενο πλοίο και η βουτιά με τους καρχαρίες
- Εισβολή στην Ουκρανία: Το Facebook «έκοψε» τη διαφήμιση και την εξασφάλιση εσόδων στα ρωσικά κρατικά μέσα επικοινωνίας
- Ουκρανία: Βέτο της Ρωσίας σε ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Μήνυμα Γκουτέρες για ειρήνη
- Εισβολή στην Ουκρανία: Το Κίεβο αντέχει – Τέσσερις εστίες πολέμου στη χώρα
- Αρκάς: Πώς μας καλημερίζει ο Προφήτης
- Χάνα Νόιμαν: «Η έλλειψη εναρμόνισης στις ευρωπαϊκές εξαγωγές όπλων δημιουργεί προβλήματα»
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Επέβαλαν και οι ΗΠΑ κυρώσεις σε Πούτιν - Λαβρόφ
- Πηνελόπη Πλάκα: Και εμείς έχουμε λειτουργήσει και σαν θύτες και σαν θύματα