Το αίμα από τα στρείδια της Αυστραλίας «όπλο» κατά ανθεκτικών βακτηρίων

Φωτογραφία Αρχείου.

Μια πρωτεΐνη που εντοπίζεται στην αιμολέμφο των στρειδιών του Σίδνεϊ έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει ισχυρά βακτήρια και να ενισχύει την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιβιοτικών.

Αυτή την ανακάλυψη έκαναν Αυστραλοί επιστήμονες μέσω νέας έρευνας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian. Τα στρείδια που περιέχουν αυτή την πρωτεΐνη ανήκουν στο είδος Saccostrea glomerata.

Η μικροβιακή αντοχή θα μπορούσε να καταστήσει αναποτελεσματικά τα φάρμακα στο μέλλον και να οδηγήσει σε μείωση του προσδόκιμου και της

ποιότητας ζωής έως το 2050.

Σε εργαστηριακές δοκιμές, η πρωτεΐνη της αιμολέμφου από μόνη της αποδείχθηκε αποτελεσματική κατά των βακτηρίων Streptococcus pneumoniae, που προκαλεί πνευμονία, και Streptococcus pyogenes, που είναι υπεύθυνο για τη στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα και την οστρακιά. Παρά ταύτα, η πρωτεΐνη δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε ζώα ή ανθρώπους.

Όταν συνδυάστηκε με αντιβιοτικά όπως η αμπικιλλίνη και η γενταμυκίνη, η πρωτεΐνη ενίσχυσε την αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων από δύο έως 32 φορές, ειδικά απέναντι σε βακτήρια όπως ο Staphylococcus aureus και η Pseudomonas aeruginosa, που συνήθως μολύνουν άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η Καθηγήτρια Kirsten Benkendorff από το Southern Cross University, μία από τις συγγραφείς της μελέτης, ανέφερε ότι περίπου 24 στρείδια περιέχουν αρκετή αιμολέμφο για να παρέχουν μια ενεργή δόση πρωτεΐνης σε έναν μέσο άνθρωπο. Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα ώστε να καθαριστεί η πρωτεΐνη και να κατανοηθεί καλύτερα ο τρόπος δράσης της.

Η Benkendorff σημείωσε επίσης ότι η θερμότητα μειώνει την αντιμικροβιακή δραστηριότητα της πρωτεΐνης, γεγονός που υποδεικνύει ότι το μαγείρεμα μπορεί να εξασθενήσει την επίδρασή της. Παράλληλα, η κατανάλωση της πρωτεΐνης μέσω των στρειδιών μπορεί να μην είναι αποτελεσματική, καθώς οι αντιμικροβιακές πρωτεΐνες μπορεί να διασπαστούν στο πεπτικό σύστημα προτού επιτελέσουν τον στόχο τους.

«Δεν θα πρότεινα στους ανθρώπους να αντικαταστήσουν τα αντιβιοτικά με την κατανάλωση στρειδιών σε περίπτωση σοβαρής λοίμωξης», δήλωσε η Benkendorff. Σχολίασε επίσης ότι τα στρείδια, ως οργανισμοί που ”φιλτράρουν” το περιβάλλον τους για να τραφούν, απορροφούν βακτήρια και είναι κατάλληλα για την αναζήτηση νέων αντιμικροβιακών ουσιών. Ωστόσο, η συλλογή τους από μη ασφαλή μέρη, όπως κοντά σε αποχετεύσεις όμβριων υδάτων, μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία των ανθρώπων.

Η Benkendorff κατέληξε, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη θα μπορούσε να συμβάλλει στη θεραπεία αναπνευστικών λοιμώξεων που είναι ανθεκτικές στα παραδοσιακά αντιβιοτικά λόγω της παρουσίας βιοφίλμ.

Related...Έκτακτη ανάγκη με τα αντιβιοτικά - Μπορεί να στοιχίσει 40 εκατομμύρια ζωές τα επόμενα 25 χρόνια39εκατ. νεκροί έως το 2050 από λοιμώξεις ανθεκτικές σε αντιβιοτικά - Πρώτη παγκόσμια μελέτηΕπιστήμονες προειδοποιούν: Υπερμικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά απειλούν εκατομμύρια ζωές
Keywords
Τυχαία Θέματα