Το χρονικό της μεγαλύτερης σε διάρκεια απαγωγής στην Ελλάδα

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια απαγωγή στην Ελλάδα ήταν αυτή του επιχειρηματία του Μιχάλη Λεμπιδάκη, η οποία έλαβε τέλος νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Διαβάστε επίσης:

Ελεύθερος ο Μιχάλης Λεμπιδάκης έπειτα από επέμβαση της αστυνομίας

Για έξι μήνες οι απαγωγείς κρατούσαν στα χέρια τους τον επιχειρηματία σε οίκημα στο Ρέθυμνο.

Η στάση των απαγωγέων χαρακτηρίζεται από τους αστυνομικούς, που έχουν χειριστεί υποθέσεις απαγωγών στο παρελθόν, ως «πρωτόγνωρα σκληρή».

Εμφανίστηκαν
αρχικά να ζητούν ένα εξωπραγματικό ποσό και στη συνέχεια έκαναν κάποιες υποχωρήσεις, οι οποίες, ωστόσο, δεν ήταν αρκετές. Χαρακτηριστική ήταν η φράση που ειπώθηκε τον Ιούλιο από αρμόδια πηγή: «Δεν υπάρχουν άλλα λεφτά. Το ποσό που ζητάνε είναι εξωπραγματικό».

«Οι άνθρωποι αυτοί έχουν περιουσία, όπως και πολλοί άλλοι επιφανείς Έλληνες. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να βρουν τόσα πολλά χρήματα. Το ίδιο πρόβλημα θα είχαν στη θέση τους και άλλοι μεγάλοι επιχειρηματίες. Έκαναν αγώνα για να συγκεντρώσουν μετρητά, δανείστηκαν από όπου μπορούσαν να δανειστούν αλλά το ποσό που συγκέντρωσαν δεν φτάνει σε καμία περίπτωση το ζητηθέν. Ότι ήταν να κάνουν το έκαναν. Η απόσταση είναι τεράστια, είναι αδύνατο να καλυφθεί και δημιουργεί αδιέξοδο», έλεγε όλο αυτό το διάστημα αστυνομική πηγή.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν χειριστεί στο παρελθόν υποθέσεις απαγωγών έκαναν λόγο για μία πρωτόγνωρη κατάσταση, στην οποία οι δράστες δείχνουν –ασχέτως του τι πιστεύουν- ότι δεν τους ενδιαφέρει καθόλου ο χρόνος, γεγονός που από μόνο του είναι εντυπωσιακό. Υπενθυμίζουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια απαγωγή που έχει γίνει στην Ελλάδα (η αμέσως επόμενη είχε διάρκεια δύο μηνών) και εκτιμούν ότι οι απαγωγείς ήταν εξ αρχής προετοιμασμένοι για να κρατήσουν το θύμα τους πολύ καιρό.

Τον Ιούλιο και πριν εξαφανιστούν και πάλι για περίπου τρεις εβδομάδες οι απαγωγείς είχαν υπάρξει, σύμφωνα με πληροφορίες, επικοινωνίες μέσω sms με τους απαγωγείς. Και σε αυτές τις επικοινωνίες οι δράστες ήταν σκληροί και ανυποχώρητοι, ενώ χρησιμοποίησαν κινητά-«φαντάσματα». Τα χρήματα που φαίνεται ότι είχε συγκεντρώσει η οικογένεια Λεμπιδάκη ήταν περίπου 10.000.000 ευρώ. Τον Ιούνιο οι απαγωγείς έδωσαν σημάδι ζωής του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Τότε, είχαν στείλει στην οικογένεια μέσω sms την απάντηση του απαχθέντος σε προσωπική ερώτηση που τέθηκε από μέλος της οικογένειας, η οποία ήταν αδύνατο να απαντηθεί από τους δράστες.

Στις 25 Απριλίου είχε δοθεί ξανά σημάδι ζωής μέσω ενός βίντεο, στο οποίο ο όμηρος φαινόταν καλά στην υγεία του, χωρίς σημάδια βίας αλλά ιδιαίτερα ταλαιπωρημένος. Τότε, το θύμα είχε κάνει αναφορά στην επικράτηση του Εμμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές εκλογές, ως δείγμα ότι το μήνυμά του ήταν «φρέσκο». Το πλάνο του Μιχάλη Λεμπιδάκη ήταν κοντινό και δεν φαινόταν ο χώρος εγκλεισμού, ενώ το βίντεο αποθηκεύτηκε σε usb που τοποθετήθηκε από τους δράστες σε σημείο που υποδείχθηκε στην οικογένεια.

Κατόπιν, πέρασαν περίπου 53 ημέρες χωρίς κανένα σημάδι ζωής του ομήρου, κάτι που ανάγκασε την οικογένεια στα μέσα του περασμένου Ιουνίου να ανακοινώσει με επιστολή της ότι σταματά τις διαπραγματεύσεις. Μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση οι απαγωγείς επανήλθαν με νέο sms που έστειλαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στον αδερφό του επιχειρηματία.

Το χρονικό

Το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαρτίου ο 54χρονος επιχειρηματίας βρισκόταν στο δρόμο που οδηγεί από το Ηράκλειο προς τα Καλέσσα. Εκεί η Αστυνομία ειδοποιήθηκε λίγη ώρα αργότερα για ένα εγκαταλελειμμένο πολυτελές αυτοκίνητο, το οποίο είχε ανοιχτές της πόρτες του και ήταν τρακαρισμένο. Αμέσως οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ότι πρόκειται για το όχημα του Μιχάλη Λεμπιδάκη και επικοινώνησαν με την οικογένειά του.

Η οικογένεια κάλεσε στο κινητό του 54χρονου. Το τηλέφωνο ήταν ακόμη ανοιχτό εκείνη την ώρα αλλά «σίγησε» λίγα λεπτά αργότερα. Την ίδια ημέρα η Πυροσβεστική έλαβε κλήση για δύο αυτοκίνητα που καίγονταν στο δρόμο προς τον οικισμό Καλέσσα, κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Επρόκειτο για μία BMW και ένα αγροτικό, που κάηκαν ολοσχερώς. Όπως εκτιμάται, το ένα αυτοκίνητο το είχαν χρησιμοποιήσει για να εμβολίσουν το όχημα του επιχειρηματία, ενώ στο δεύτερο τον επιβίβασαν αρχικά μέχρι να φτάσουν στο σημείο όπου έκαψαν και τα δύο αυτοκίνητα και εξαφανίσθηκαν με άλλο. Παρά τις εκτεταμένες έρευνες που έγιναν εκείνη την ημέρα και τις επόμενες από διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει στο κρησφύγετο των δραστών.
Keywords
Τυχαία Θέματα