Το διεθνές περιβάλλον, το έθνος-κράτος και εμείς
Οι πρωτοφανείς συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία του κορωνοϊού αναπόφευκτα επηρεάζουν όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου βίου καθώς και την καθημερινότητα των ανθρώπων στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Πέρα από τα θύματα και τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, η οικονομική κρίση η οποία βρίσκεται ενώπιον μας είναι χειρότερη από αυτή του 2008. Ήδη πολλοί αναλυτές και αξιωματούχοι θεσμών και κρατών έχουν εκφράσει δημόσια την ανησυχία τους ότι η υφιστάμενη κρίση μπορεί να είναι ανάλογη με εκείνη
Κάτω απ’ αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες ήδη γίνεται λόγος για τις προεκτάσεις καθώς και για την επόμενη μέρα. Οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από ένα νέουπόδειγμα καθώς και τα χαρακτηριστικά του αναδυόμενου διεθνούς περιβάλλοντος. Όπως και το τρομοκρατικό κτύπημα στις 11Σεπτεμβρίου του 2001 επηρέασε πολλά δεδομένα, έτσι και σήμερα ο COVID-19 θα αφήσει τη δική του σφραγίδαστο νέο γίγνεσθαι.
Έχει ήδη επισημανθεί από πολλούς αναλυτές ότι η παγκοσμιοποίηση όπως την ξέραμε θα αναδιπλωθεί τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.Παράλληλα η ΕΕ δοκιμάζεται από αυτή την κρίση. Και σε μεγάλο βαθμό η μελλοντική της πορεία θα επηρεασθεί από τα αποτελέσματα της διαχείρισης που λαμβάνει χώρα.
Κάτω από αυτά τα δεδομένα, όπως έχω επισημάνει από τις αρχές της κρίσης, αναδεικνύεται ξανά ο αδιαμφισβήτητος ρόλος του έθνους-κράτους. Ήδη, πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για την επιστροφή του έθνους-κράτους στο προσκήνιο της διεθνούς πολιτικής. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το έθνος-κράτος δεν έφυγε ποτέ. Είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε το φαινόμενο αυτό καθώς και τις προεκτάσεις του.
Σε θεωρητικό επίπεδο η Ρεαλιστική Σχολή Σκέψης ανέκαθεν θεωρούσε το έθνος-κράτος ως το πιο σημαντικό δρών υποκείμενο στις διεθνείς σχέσεις. Επιπρόσθετα, οι θεωρητικοί αυτής της σχολής σκέψης αξιολογούσαν ως υπερτιμημένες τις προσδοκίες από οργανισμούς όπως η ΕΕ και ο ΟΗΕ.
Η Φιλελεύθερη Σχολή Σκέψης θεωρούσε ως τους πιο σημαντικούς παράγοντες τις οικονομικές διεργασίες και την ελεύθερη αγορά. Επιπρόσθετα, το έθνος-κράτος αξιολογείτο ως δευτερευούσης σημασίας δρών υποκείμενο.
Η Μαρξιστική και η Νέο-Μαρξιστική Σχολή Σκέψης αναγνωρίζουν τη σημασία των οικονομικών δεδομένων και αναδεικνύουν τις ταξικές διαφορές ως το μείζον ζήτημα. Για τους Μαρξιστές, Νέο-Μαρξιστές και εν πολλοίς για τους Φιλελεύθερους, ο κρατικός πατριωτισμός και η εθνική ταυτότητα είναι παρωχημένες έννοιες.
Στη ζωή υπάρχουν αρκετές αλήθειες αλλά και γκρίζες ζώνες. Οι διάφορες θεωρητικές σχολές είχαν τη δική τους συμβολή στην αξιολόγηση και κατανόηση διαφόρων δεδομένων. Όλα όμως κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Αναμφίβολα, η ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ ήταν μεγάλο επίτευγμα. Όμως η κρατική υπόσταση και η αποτελεσματικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να είναι μείζονος σημασίας. Τα όσα λαμβάνουν χώρα σήμερα επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Υπογραμμίζω συναφώς ότι όταν συζητείτο το Κυπριακό, διάφοροι κύκλοι υποτιμούσαν τη σημασία τηςκρατικής υπόστασης. Υπήρχαν οι αφελείς προσεγγίσεις ότι αφ’ ενός η ΕΕ και αφ’ ετέρου η «αδελφοσύνη των λαών/κοινοτήτων» θα αντιμετώπιζαν αποτελεσματικά τα οποιαδήποτε προβλήματα προέκυπταν από μια δυσλειτουργική αλλά αναγκαία λύση του Κυπριακού. Η ζωή απέδειξε ότι αυτές οι υποθέσεις εργασίας δεν ευσταθούν. Πάνω απ’ όλα κανένα σοβαρό κράτος δεν διαπραγματεύεται την ύπαρξή του. Αλλά και στην Ελλάδα, όπως μου είχε επισημάνει εκλεκτός συνάδελφος, το αφήγημα για την ΕΕ και το Ευρώ ήταν τόσο έντονο σε βαθμό που άγγιζε το ιδεολόγημα της Μεγάλης Ιδέας και αγνοούσε τις οποιεσδήποτε αδυναμίες.
Επιστρέφοντας και πάλιν στο θεωρητικό πεδίο, υπογραμμίζω ότι θεωρώ τη Νέο-Ρεαλιστική Σχολή Σκέψης ως την υπέρτερη καθώς αναγνωρίζει τόσο την αξία του έθνους-κράτους ως του πιο σημαντικού δρώντος υποκειμένου στο διεθνές σύστημα όσο και τη σημασία των οικονομικών παραγόντων. Επί τούτου σημειώνεται ότι η Ρεαλιστική Σχολή Σκέψης δεν θεωρεί τους οικονομικούς παράγοντες ως πρωταρχικής σημασίας. Αντίθετα οι Νέο-Ρεαλιστές θεωρούν την οικονομία με την ευρύτερη έννοια του όρου ως την καθοριστική πηγή δύναμης, τη σημασία της οποίας επικαλούνται τόσο συχνά και συστηματικά οι Ρεαλιστές.
Η συζήτηση για τα σημαντικά αυτά ζητήματα δεν έγινε ποτέ στην Κύπρο στον βαθμό που θα έπρεπε. Ακόμα και σήμερα βασικές έννοιες όπως ο Ρεαλισμός είναι παρεξηγημένεςκαι οι ερμηνείες που δίνονται εν πολλοίς στη χώρα μας είναι διαφορετικές απ’ ό,τι η συγκεκριμένη σχολή πρεσβεύει. Η επιβίωση, η διασφάλιση της ελευθερίας και της ευημερίας του κάθε λαού περνούν μέσα από τη σοβαρότητα και την αποτελεσματικότητα του δικού του κράτους. Αυτό δεν αποκλείει συνεργασίες, συμμαχίες ή/και συμμετοχή σε υπερεθνικά όργανα. Αντίθετα τις ενθαρρύνει. Αλλά πάντοτε με πραγματισμό και χωρίς ψευδαισθήσεις.
* Ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους είναι Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων καθώς και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Προσαρμοστείτε στον κορονοϊό: Μήνυμα δύο ηγετών καθώς ανοίγουν διαδοχικά Οικονομίες ευρωπαϊκών χωρών Η κρίση δεν μοιάζει με αυτή της Μεγάλης Ύφεσης-Γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη προβλέπει η FED - Ο κορονοϊός, η παγκοσμιοποίηση και η συνωμοσιολογία- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καιρός: Προσοχή! Φεύγει η ζέστη, έρχονται καταιγίδες και χαλάζι! Προειδοποίηση μετεωρολόγων (Vid)
- Τραγωδία: Νεκρός διάσημος ηθοποιός
- Πώς γίνεται η εξέταση για τον κοροναϊό; Ποιοι πρέπει να την κάνουν; Πόσο κοστίζει;
- Τα λάθη του αδιόρθωτου Τσίπρα
- Μεσσηνία: Στο…παρά ένα ο τουρισμός
- Τι ποσοστό του πληθυσμού πρέπει να αποκτήσει ανοσία για να μη συντηρηθεί ο κορονοϊός – Όλα τα νεότερα δεδομένα
- Αντάλλαγμα η ΛΑΡΚΟ για τα ψεύδη Μιωνή; – Ο ρόλος των Γεραπετρίτη, Δημητριάδη στην Προανακριτική
- Υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ : Οι πρωταγωνιστές, οι ποινές, η σφοδρή σύγκρουση
- Φίλης στον ΣΚΑΪ: Δεν αποκλείεται επιχείρηση Ερντογάν στον Έβρο
- Meteo: Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από Πέμπτη - Πού θα εκδηλωθούν καταιγίδες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Το διεθνές περιβάλλον, το έθνος-κράτος και εμείς
- Πάνω από 250 θέσεις εργασίας χάθηκαν ήδη στη Ryanair
- Πώς θα ταξιδεύουμε με αεροπλάνα, τρένα και λεωφορεία
- Εκδηλώσεις μίσους στην Ιταλία κατά γυναίκας που ήταν όμηρος ισλαμιστών και επέστρεψε στην πατρίδα της
- Σεισμός 4,6 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης
- Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια
- Σαρωτικές επιχειρήσεις κατά νεοναζιστικών πυρήνων στην Αυστρία
- Η κρίση δεν μοιάζει με αυτή της Μεγάλης Ύφεσης-Γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη προβλέπει η FED -
- Μολότοφ κατά αστυνομικών στη Θεσσαλονίκη - Εμπρησμοί ΑΤΜ και αυτοκινήτων στην Αθήνα
- Το σχέδιο της κυβέρνησης για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πρόθεση να ξεκινήσει νωρίτερα από τις 11 Σεπτεμβρίου η νέα σχολική χρονιά
- Κορωνοϊός: Άνδρας 71 ετών στο «Σωτηρία», το τελευταίο θύμα της νόσου – 164 οι θάνατοι
- «Daisies»: Νέο τραγούδι από την έγκυο Κέιτι Πέρι
- «Χέρι» από τον επικεφαλής της Ryanair στη βρετανική κυβέρνηση για τα μέτρα της καραντίνας
- ΣΥΡΙΖΑ: Μνημειώδης αναχρονισμός η επιστροφή δεκαετίες πίσω, στη διδασκαλία-μονόλογο
- Σ. Ζαχαράκη: Μετά τις 20 Μαΐου η απόφαση για τα δημοτικά σχολεία
- Μπενφίκα και Άγιαξ ενδιαφέρονται για Βλαχοδήμο
- Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 5 νεκροί σε βομβιστική επίθεση
- Εργατικό Κέντρο Πάτρας: Στηρίζουμε τον αγώνα και τα αιτήματα των καλλιτεχνών, των εργαζομένων, των εργατών του Πολιτισμού και της Τέχνης
- Τι έδειξαν οι πρώτες 10 ημέρες για το λιανεμπόριο -Με τρεις ταχύτητες έτρεξε η αγορά