Το ΔΝΤ συνεχίζει να αξιολογεί την πρόταση για το Ασφαλιστικό. Κοινή η γραμμή με τους Ευρωπαίους

Οριοθετώντας το πεδίο της μάχης, τα τελευταία 24ωρα κυβέρνηση και δανειστές προσπαθούν να βάλουν τους όρους της διαπραγμάτευσης και να ορίσουν τα μέτωπα που θα γίνει η αντιπαράθεση. Παρά την όποια επικοινωνιακή μάχη εντυπώσεων, το καθιερωμένο πλέον «παιχνίδι ευθυνών», αλλά και την προσπάθεια να βρεθεί ο «κακός» της διαπραγμάτευσης, τα δεδομένα δείχνουν ότι και αυτή η αξιολόγηση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και θα διαρκέσει μεγάλο διάστημα μέχρι να επιτευχθεί η τελική συμφωνία.

Οι θεσμοί έστω και αν μεταξύ τους έχουν μικρές διαφωνίες αναφορικά με την ένταση της πίεσης που θα πρέπει να ασκηθεί
στην Αθήνα εν μέσω προσφυγικού και γεωπολιτικών εντάσεων, έχουν καταλήξει σε κοινή γραμμή σχετικά με τα πεδία που θα βρεθούν στις πρώτες θέσεις της διαπραγματευτικής ατζέντας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και το ΔΝΤ εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες να ανεβάζει τους τόνους στο θέμα του Ασφαλιστικού προχωρώντας σε διαρροές περί απόρριψης της Ελληνικής πρότασης, ο εκπρόσωπος του Ταμείου έσπευσε να διευκρινίσει ότι «το Ταμείο συνεχίζει να αξιολογεί την πρόταση για το ασφαλιστικό».

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ δεν κινούνται χωρίς να έχουν έρθει σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους. Με δεδομένη την επιθυμία της Ευρώπης και κυρίως του Βερολίνου, το Ταμείο να παραμείνει ενεργό στο Ελληνικό πρόγραμμα συνεχίζοντας τη χρηματοδότηση, οι Βρυξέλλες αποδέχτηκαν ότι θα πρέπει πρώτα από όλα να λυθεί το Ασφαλιστικό με βάση τις απατήσεις του ΔΝΤ, προκειμένου να αποδεχθεί την «ήπια» λύση για τη διευθέτηση του χρέους.

Αξιολόγηση μακράς διάρκειας

Την εικόνα αυτή άλλωστε σχημάτισαν και οι Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι που βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προκειμένου να ενημερωθούν για τις προθέσεις των δανειστών και να ενημερώσουν για τα σχέδια της κυβέρνησης.

Σε καμία συνάντηση δεν εντόπισαν επιθετική διάθεση, αλλά τους έγινε ξεκάθαρο ότι οι θεσμοί «δεν πρόκειται να χαριστούν στην κυβέρνηση σε σχέση με την υλοποίηση της συμφωνίας του Αυγούστου». Σε αυτό το κλίμα οι κυβερνητικές προσπάθειες επικεντρώνονται στο να κλείσουν το συντομότερο δυνατό το διάστημα προετοιμασίας της αξιολόγησης, προκειμένου να επιστρέψουν οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και πριν από περίπου ένα μήνα κυβερνητικοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι ο χρόνος δεν θα αποτελέσει παράγοντα που θα κρίνει την έκβαση της διαπραγμάτευσης, πλέον η κυβέρνηση επιδιώκει η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα των καθολικών, δηλαδή πριν τις 27 Μαρτίου, έστω και αν οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν για τα τέλη Φεβρουαρίου.

Αντίθετα, οι δανειστές γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξει το συντομότερο δυνατό τη συζήτηση για το χρέος, αλλά ταμειακά δεν θα πιεστεί ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο του έτους, έχουν ξεκινήσει να στέλνουν μηνύματα ότι δεν πρόκειται να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση πριν υπάρξει συμφωνία σε όλα τα μέτωπα.

Και αυτά τα μέτωπα μεταξύ άλλων είναι η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων με νέα μέτρα για το 2016 αλλά και τη διετία 2017-2018, το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τις αλλαγές στο Δημόσιο, τις διοικήσεις των τραπεζών και τα κόκκινα δάνεια.

Πριν όμως ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα πρέπει να ξεκινήσει και έως τώρα η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων είναι άγνωστη με την Κομισιόν να αρκείται μέσω της εκπροσώπου του επιτρόπου Μοσκοβισί, Άνικα Μπράιντχαρτ, να δηλώνει ότι οι θεσμοί αναμένουν νέα στοιχεία από την Αθήνα, προτού ξεκινήσουν τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα