Το ελληνικό Προξενείο δεν είναι γκαλερί αλλά είναι χώρος που αντανακλά Δημοκρατία και Πολιτισμό

Το ροζ ή το κόκκινο χρώμα δεν υποτιμά την αξιοπρέπεια - ούτε τη νοημοσύνη μας.

Στην «εκδοχή» της ελληνικής σημαίας που βλέπουμε παραπάνω στην ανάρτηση που έκανε (Τρίτη 19 Δεκεμβρίου) η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, το χρώμα - εκτός αν κάποιος φοράει παρωπίδες κυριολεκτικά στο μυαλό - προφανώς δεν αναφέρεται σε κάποιο ταυτοτικό στοιχείο του ελληνικού έθνους.

Η καλλιτέχνης Γεωργία Λαλέ που σχεδίασε και υλοποίησε το έργο δεν θέλησε να εκφράσει

κάποια διαφωνία ή διαμαρτυρία ή καταγγελία με στόχο την Ελλάδα, ή τους Έλληνες, ή την εθνική μας ταυτότητα.

Δεν τα έβαλε με το έθνος. Δεν στέλνει πολιτικό μήνυμα. Δεν εμπλέκεται σε κανένα κομματικό ή άλλο παιχνίδι.

Η καταδίκη της γυναικοκτονίας ως εγκλήματος, μας εκφράζει όλους. Ελληνίδες και Ελληνες, δεξιούς και αριστερούς, πολιτικοποιημένους ή απολίτικους. 

Αν κάποιος έχει ένσταση, ας μας το πει. 

Με το έργο της, η Λαλέ είχε ως μοναδικό σκοπό να συνεγείρει, να ευαισθητοποιήσει και να μας ενώσει ως ανθρώπους και ως Έλληνες. 

Για την ακρίβεια: Να μας ενώσει, υπενθυμίζοντας ότι οι ανθρώπινες αξίες μας, τα κοινά πιστεύω μας για την γυναικεία υπόσταση και ο σεβασμός μας στην γυναίκα, είναι τόσο ισχυρά, ώστε να μας ξεχωρίζουν από τους άλλους.

Ο Αρκάς χρησιμοποιεί τον όρο «ολοκληρωτισμοί» για να φωνάξει πόσο διαφωνεί με την στάση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Η Στέγη Ωνάση (παρακάτω και η ανάρτησή της στην πλατφόρμα «Χ») έβαλε το έργο της Λαλέ δίπλα σε άλλα αντίστοιχα, με σημαίες που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Τέχνης ως ισχυρά σύμβολα, για να πει το αυτονόητο: η Τέχνη δεν προσβάλει, αλλά φροντίζει να ανοίξει μυαλά και αυτιά σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης κάνει μέχρι στιγμής καλά τη δουλειά του ως υπουργός Εξωτερικών, ή τουλάχιστον αυτό νομίζω εγώ. Εδω δεν τα πήγε και τόσο καλά.

Ας το ξανασκεφτεί.

Όχι επειδή το λέω εγώ, ή η Στέγη Ωνάση, ή ο Αρκάς.

Όχι επειδή διαφώνησαν με τον υπουργό Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

’Οχι επειδή εκείνοι που διαφωνούν έχουν καταλάβει λάθος το θέμα.

Αλλά γιατί συνομιλώντας με οποιονδήποτε νέο άνθρωπο στην Ελλάδα, ρίχνοντας μια ματιά στα δικά τους σχόλια, ή καλύτερα ρωτώντας γύρω μου σήμερα το πρωί, δεν βρήκα ούτε έναν που να μην καταλάβει «τι ήθελε να πει η Λαλέ» - και ούτε έναν που να καταλάβει γιατί δημιουργήθηκε ένα ζήτημα από το τίποτα. 

Georgia Lale. Neighborhood Guilt,2023
1/10 pic.twitter.com/Sl7vZ5xe2J

ONASSIS STEGI (@OnassisStegi) December 19, 2023Related...Μητσοτάκης: Ιστορική μεταρρύθμιση στην Παιδεία τα μη κρατικά πανεπιστήμιαΤτΕ: Στο 2,5% η ανάπτυξη το 2024 - Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 4,1% το 2023
Keywords
Τυχαία Θέματα
Προξενείο, Δημοκρατία, Πολιτισμό,proxeneio, dimokratia, politismo