Το εναλλακτικό σχέδιο Τσακαλώτου για να γεφυρωθεί το χάσμα με δανειστές. Τι προβλέπει για πλεονάσματα και «κόφτη»

Επιχείρηση «ξεπαγώματος» των διαπραγματεύσεων παρουσιάζοντας στους δανειστές εναλλακτικές προτάσεις ξεκινά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ όλων των πλευρών και να επιταχύνει τις διαδικασίες .

Αρχής γενομένης από σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρήσει να επικοινωνήσει στους ομολόγους του αλλά και στους θεσμούς τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τις απαιτήσεις που έχουν διατυπώσει.

Με δεδομένο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
(ΔΝΤ) εμμένει στις απαιτήσεις του για τη λήψη επιπλέον μέτρων ύψους 4,5δις ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα περιλαμβάνει υψηλά πλεονάσματα για τουλάχιστον μια πενταετία μετά το 2018, επαναφέροντας όμως την πρόταση του για πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ το οποίο θα καλύπτει την αποπληρωμή του χρέους και 1% του ΑΕΠ το οποίο θα επιστρέφει στην Ελληνική Οικονομία, για παράδειγμα με φοροελαφρύνσεις.

Ταυτόχρονα, θα προτείνει την παράταση του δημοσιονομικού κόφτη και μετά το 2018, προκειμένου να καλύψει τις ανησυχίες του Ταμείου αναφορικά με τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνονται εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του προγράμματος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η επιβολή του κόφτη θα γίνεται σε συγκεκριμένα πεδία του προϋπολογισμού, χωρίς όμως αυτά να οριστικοποιηθούν από φέτος.

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα του αφορολόγητου από τη στιγμή που το ΔΝΤ το θέτει ως προϋπόθεση προκειμένου να αποδεχτεί τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, χωρίς να υπάρξει μεγαλύτερη διευθέτηση του χρέους. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μια περαιτέρω μείωσης του ορίου από τα 8.836 ευρώ που βρίσκεται σήμερα για ένα άγαμο χωρίς παιδιά.

Για την ελληνική πλευρά η απόφαση δεν θεωρείται ειλημμένη και όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συζητηθεί η πρόταση του Ταμείου για μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ. Παρόλα αυτά, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια τα οποία θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τους δανειστές και να επανεκκινήσουν τις διαπραγματεύσεις.

Στο τραπέζι βρίσκεται και το θέμα της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις ως αντιστάθμισμα στις νέες μειώσεις συντάξεων τις οποίες επαναφέρουν στο τραπέζι οι δανειστές και ειδικά η πλευρά του ΔΝΤ.

Στον αέρα παραμένει και το θέμα των εργασιακών, το οποίο μάλιστα δεν συζητήθηκε καθόλου με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών κατά την τελευταία επίσκεψη τους στην Αθήνα. Κυβερνητικοί παράγοντες εξηγούν ότι το θέμα των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και των εργασιακών πρέπει να λυθούν σε ανώτερο επίπεδο από αυτό των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων.

Και αυτό γιατί οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών σε αυτά τα δύο μέτωπα ξεπερνούν τις τεχνικές συζητήσεις, από τη στιγμή που οι δύο πλευρές έχουν εντελώς διαφορετική προσέγγιση.

Ως εκ τούτου στη σημερινή συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν και στην αυριανή με τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί θα παρουσιαστούν οι εναλλακτικές προτάσεις της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί θετικό κλίμα ένα όψει και της κρίσιμης συνεδρίασης του EuroWorking Group στις 12 Ιανουαρίου.

Σε αυτή τη συνεδρίαση θα μετέχει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί από κοντά για τις προθέσεις των δανειστών σχετικά με την πορεία της αξιολόγησης. Ταυτόχρονα θα μπορέσει να διαπιστώσει αν παραμένει αρραγές το μέτωπο των σκληροπυρηνικών υπό τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στην συνεδρίαση δεν αποκλείεται να μετέχει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση του με τον Πιέρ Μοσκοβισί.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα