Το επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού ίσως έχει περισσότερα βακτήρια από κάθισμα τουαλέτας

Fit sporty woman with water bottle and headphones

Η αξία ενός επαναχρησιμοποιούμενου μπουκαλιού νερού δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Το έχουμε μαζί μας, μεταξύ άλλων, στο γυμναστήριο και τις καθημερινές μας μετακινήσεις. Εξοικονομεί πλαστικά απόβλητα και μας κρατά υγιείς και ενυδατωμένους, φροντίζοντας να λαμβάνουμε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση νερού.

Όμως, παρά το γεγονός ότι παίζει τόσο αναπόσπαστο ρόλο στη ζωή μας, οι περισσότεροι από εμάς ξεχνάμε να το καθαρίζουμε τακτικά.

Εχουμε

σκεφτεί ποτέ τι είδους βακτήρια μπορεί να ζουν στο μπουκάλι με το νερό μας; Λοιπόν, ας μην αναρωτιόμαστε πια, γιατί η ομάδα πίσω από το waterfilterguru.com έχει διερευνήσει τι ακριβώς θα μπορούσαμε να καταναλώνουμε όταν πίνουμε μια γουλιά.

Για την μελέτη τους, οι ερευνητές πήραν δείγμα διάφορα μέρη του μπουκαλιού, συμπεριλαμβανομένου του καπακιού του στομίου, του βιδωτού καπακιού κ.α. τρεις φορές το καθένα – και βρήκαν δύο τύπους βακτηρίων: gram-αρνητικές ράβδους και βάκιλο.

Τα αρνητικά κατά gram βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις που είναι ολοένα και πιο ανθεκτικές στα αντιβιοτικά, ενώ ορισμένοι τύποι βάκιλλων μπορεί να οδηγήσουν σε γαστρεντερικά προβλήματα.

Οι ερευνητές μέτρησαν τις μονάδες σχηματισμού αποικιών ((Colony Forming Units) για να υπολογίσουν πόσα ζωντανά μικρόβια υπάρχουν σε ένα δείγμα. Με τη μέτρησή τους (αποδείχτηκε ότι), τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού έχουν κατά μέσο όρο 20,8 εκατομμύρια CFU βακτηρίων, με τα περισσότερα CFU να βρίσκονται σε μπουκάλια με στόμιο και βιδωτό επάνω μέρος, που είχαν 30 εκατομμύρια CFU. Τα μπουκάλια με συμπιεστή ήταν τα πιο καθαρά, με μόνο το ένα δέκατο αυτής της ποσότητας βακτηρίων (3 εκατομμύρια CFU).

Σίγουρα ένα μπουκάλι νερό είναι πιο καθαρό από τα κομμάτια του σπιτιού μας, σωστά; Λοιπόν, θα εκπλαγούμε. Οι ερευνητές συνέκριναν τα μπουκάλια νερού με τα οικιακά αντικείμενα και διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερό μπορεί να έχει δυο φορές περισσότερα μικρόβια από ένα από τα σημεία με τα περισσότερα μικρόβια σε ένα σπίτι, (όπως λόγου χάρην) τον νεροχύτη της κουζίνας.

Υπάρχουν και χειρότερα. Τα επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια μπορούν να φιλοξενούν τέσσερις φορές την ποσότητα βακτηρίων από ένα ποντίκι υπολογιστή, 14 φορές περισσότερα από ένα μπολ (φαγητού) για κατοικίδια και 40.000 φορές περισσότερα βακτήρια από ένα κάθισμα τουαλέτας.

Ναι καλά διαβάσατε.

Τα υγρά περιβάλλοντα αποτελούν έδαφος αναπαραγωγής μικροβίων. Γι′ αυτό το πλύσιμο ενός επαναχρησιμοποιούμενου μπουκαλιού νερού που πίνουμε καθημερινά νερό πρέπει να είναι μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας. Περισσότερο από το 60% των ερωτηθέντων στην έρευνα της εταιρείας είπαν ότι καθαρίζουν τα μπουκάλια νερού τους μία ή περισσότερες φορές την ημέρα - αλλά άλλοι δεν ήταν τόσο επιμελείς.

Το ίδιο μπουκάλι νερό που μας κρατά υγιείς θα μπορούσε να μας κάνει να αρρωστήσουμε αν δεν το φροντίζουμε σωστά. Εάν δεν αισθανόμαστε καλά, ας ελέγξουμε τις συνήθειες καθαρισμού του μπουκαλιού μας με νερό για να δούμε εάν τα βακτήρια και η μούχλα μπορεί να είναι ο «ένοχος».

Οι ειδικοί συνιστούν να πλένουμε το μπουκάλι μας με νερό μία φορά την ημέρα και να το απολυμαίνουμε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, πιο συχνά εάν έχουμε αρρωστήσει, πίνουμε ενώ τρώμε ή το γεμίζουμε με κάτι άλλο εκτός από νερό - ειδικά εάν έχει ζάχαρη.

Πρέπει επίσης να προσέχουμε το νερό που ρίχνουμε στο επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι μας. Το ανεπαρκώς επεξεργασμένο νερό ή οι μολυσμένοι σωλήνες μπορούν να μειώσουν την ασφάλεια του πόσιμου νερού,, επομένως το φιλτράρισμα του νερού μας μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να το διατηρήσουμε ασφαλές.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Γιατί δεν θα πρέπει να ξαναπιούμε ποτέ νερό από πλαστικό μπουκάλιΚορίτσι 12 ετών σχεδίασε ένα μπουκάλι νερού που τρώγεταιΔραματική έκκληση στους Βρετανούς οδηγούς: Μην γεμίζετε μπουκάλια νερού με καύσιμα στα πρατήρια
Keywords
Τυχαία Θέματα
Το επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού ίσως έχει περισσότερα βακτήρια από κάθισμα τουαλέτας,