Το «Εξπρές του Μεσονυχτίου» και η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία

Η προεκλογική περίοδος που ξεκίνησε στην γειτονική μας χώρα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χαρακτηριστεί από ένα ατέλειωτο κρεσέντο εθνικιστικού παροξυσμού, νέο-οθωμανικής ρητορικής και μεγαλο-ιδεατικών συνθημάτων που απέχουν όπως δείχνουν και οι τελευταίες εξελίξεις από την πραγματικότητα. Ο απρόβλεπτος παράγοντας των επικείμενων εκλογών του Ιουνίου ακούγεται στο όνομα Ταγίπ Ερντογάν. Για τον απλούστατο λόγο ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος ενός πολιτικού συστήματος που δεν είναι σίγουρος ότι ελέγχει.

Σε αυτή την μάχη

πολιτικής επιβίωσης είναι σχεδόν δεδομένο, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που θα του δώσουν την δυνατότητα να κερδίσει τις επόμενες εκλογές με ένα ποσοστό που θα του δώσει την δυνατότητα να αποτελέσει τον απόλυτο και μοναδικό κυρίαρχο στην πολιτική ζωή της Τουρκίας.

Ένας από τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είναι η εργαλειοποίηση των φυλακισμένων ξένων υπηκόων είτε αυτοί είναι οι Έλληνες Στρατιωτικοί μας, είτε ο εκ Αμερικής Πάστορας Αντριου Μπρούνσον που βρίσκεται φυλακισμένος στις φυλακές της γειτονικής μας χώρας από τον Δεκέμβριο του 2016.

Η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης του Πάστορα από την Βόρεια Καρολίνα έχει την ιδιαίτερη σημασία της αφενός μεν γιατί πρόκειται για υπόθεση που αναδεικνύει στην ολότητα της την κατάρρευση του κράτος δικαίου στην Τουρκία αφετέρου γιατί η Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτείων της Αμερικής ενδέχεται να αναδείξει το ζήτημα αυτό σε σημαντικό παράγοντα για την εξέλιξη των ήδη τεταμένων Αμερικανό-Τουρκικών σχέσεων.

Ενδεικτική της σημασίας που προσδίδουν οι ΗΠΑ στην υπόθεση του Αμερικανού Πάστορα είναι η άφιξη στην Τουρκία του Γερουσιαστή από την Βόρεια Καρολίνα Τομ Θίλις για να παρακολουθήσει την δική του συμπατριώτη του.

Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές της Σμύρνης ο Μπρούνσον κατηγορείται για παροχή βοήθεια σε δύο «τρομοκρατικές οργανώσεις», του Ισλαμιστή Κήρυκα Γκιουλέν και τους Κούρδους Αυτονομιστές. Επιπροσθέτως, κατηγορείται και για παράνομη υφαρπαγή κρατικών εγγράφων. Οι κατηγορίες αυτές επισύρουν ποινή φυλάκισης που μπορεί να προσεγγίσει τα 35 έτη κάθειρξης. Το κατηγορητήριο στηρίζεται σε καταθέσεις ανωνύμου μάρτυρα για υποτιθέμενες σχέσεις του Χριστιανού Πάστορα με μέλη του δικτύου του Γκιουλέν. Ο Μπρούνσον όπως είναι λογικό έχει αρνηθεί τις κατηγορίες με βασικό επιχείρημα ότι είναι αδύνατον έναν Πάστορας του Χριστιανισμού να είναι παράλληλα και μέλος ενός Ισλαμικού Δικτύου.

Την ίδια στιγμή τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της γειτονικής μας χώρας παρακολουθούν στενά την υπόθεση ακολουθώντας την ίδια ρητορική που χρησιμοποιούν και για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών: Oτι η υπόθεση εξετάζεται από την ανεξάρτητη Τουρκική Δικαιοσύνη.

Η αναφορά στην υπόθεση του Αμερικανού Πάστορα αλλά και ο παραλληλισμός του με την υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματούχων του στρατού μας έχει ως μοναδικό σκοπό να αναδείξει μια άκρως επικίνδυνη τάση, που ενδέχεται να αυξηθεί κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αλλά και μετά, που δημιουργείται στα ανώτατα ηγετικά κλιμάκια της γειτονικής μας χώρας: την μετατροπή πολιτών δυτικών χωρών σε αντικείμενα νέο-οθωμανικού παζαριού του Ερντογάν με τις χώρες προέλευσης τους. Και αυτό πέρα από την φανερή ανηθικότητα που εμπεριέχει στον πυρήνα της είναι και επικίνδυνη για το ίδιο το ρόλο της Τουρκίας στο μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό γίγνεσθαι.

Keywords
Τυχαία Θέματα