Το Ισραήλ σε ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας; Μια δύσκολη εξίσωση

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ πραγματοποίησε μυστική επίσκεψη στην Μόσχα και συναντήθηκε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός πρέσβης στο Ισραήλ είπε ότι το Ισραήλ είναι η μόνη δημοκρατική χώρα η οποία έχει καλές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με την Ρωσία και ότι μπορεί να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ των δύο αντιμαχομένων. Το ίδιο είχε πει και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι πριν από λίγες ημέρες.

Το

Ισραήλ ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Αρνήθηκε, ωστόσο, να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία.

Γιατί το Ισραήλ, ένας από τους σημαντικότερους στρατηγικούς εταίρους των ΗΠΑ, δεν υποστηρίζει έμπρακτα την Ουκρανία και συνεχίζει να διατηρεί σχέσεις με την Μόσχα;

Η απάντηση είναι απλή: μετά το 2015, το Ισραήλ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Ρωσία διότι η τελευταία εμπλέκεται στρατιωτικά στην Συρία. Δεν είναι τυχαίο, την περίοδο 2015-2019, ότι ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε επισκεφτεί δέκα φορές την Μόσχα για να συζητήσει με τον Πούτιν τις εξελίξεις στην Συρία.

Η Ρωσία, πάρα την στήριξη που παρέχει στο καθεστώς Ασάντ, επιτρέπει στους Ισραηλινούς να βομβαρδίζουν στόχους εντός Συρίας. Οι Ισραηλινοί χτυπάνε κυρίως τις εγκαταστάσεις των Ιρανών και των φιλοϊρανικών οργανώσεων που βρίσκονται στην Συρία και πολεμούν στο πλευρό του καθεστώτος (Hezbollah κλπ.).

Αν το Ισραήλ υποστηρίξει ανοιχτά την Ουκρανία, τότε δεν αποκλείεται να δούμε τους Ρώσους να ενεργοποιούν τους S-400, τους έχουν μεταφέρει στην Συρία το 2017, και να εμποδίσουν τους Ισραηλινούς να συνεχίσουν τις στοχευμένες επιθέσεις εναντίον των Ιρανών και των συμμάχων τους.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΟι νεοναζί του ΠούτινΈξι ερωταπαντήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Keywords
Τυχαία Θέματα