Το Κίεβο λέει πως ίσως αντάρτες εντός της Κριμαίας να είναι πίσω από τις εκρήξεις σε αεροπορική βάση

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι η σσειρά εκρήξεων σε ρωσική αεροπορική βάση στην Κριμαία θα μπορούσε να ήταν έργο ανταρτών σαμποτέρ, καθώς το Κίεβο αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για το περιστατικό βαθιά στην περιοχή που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Ο σύμβουλος του προέδρου, Βολοντίμρ Ζελένσκι υποστήριξε επίσης πως η ρωσική ανικανότητα ίσως είναι η αιτία των συνολικά 12 εκρήξεων σε αποθήκες με πυρομαχικά από τις οποίες ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του οκτώ τραυματίστηκαν. 

Νωρίτερα, ο Μικαϊλο

Ποντόλιακ, ερωτηθείς από το διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι Dozhd εάν ευθύνεται το Κίεβο για τις εκρήξεις, απάντησε: ”Φυσικά και όχι. Τι σχέση έχουμε με αυτό;” Οι άνθρωποι που ζουν υπό κατοχή κατανοούν ότι αυτή φτάνει στο τέλος της”.

Στο μεταξύ, ο Ζελένσκι με αφορμή το περιστατικό στην Κριμαία, δήλωσε πως ο πόλεμος με τη Ρωσία δεν θα τελειώσει προτού η χερσόνησος της Κριμαίας απελευθερωθεί.

«Η Κριμαία είναι ουκρανική και δεν θα την εγκαταλείψουμε ποτέ...Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας δεν μπορεί να είναι ασφαλής όσο η Κριμαία είναι κατεχόμενη. Δεν θα υπάρξει σταθερή και διαρκής ειρήνη σε πολλές χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο όσο η Ρωσία είναι σε θέση να χρησιμοποιεί τη χερσόνησό μας ως στρατιωτική βάση της...Αυτός ο πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας και ολόκληρης της ελεύθερης Ευρώπης άρχισε με την Κριμαία και πρέπει να τελειώσει με την Κριμαία. Με την απελευθέρωσή της», είπε ο Ζελένσκι. 

Στο ΣΑ του ΟΗΕ το θέμα του πυρηνικού εργοστασίου στην Ζαπορίζια

Στο μεταξύ, οι βομβαρδισμοί του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στη Ζαπορίζια, στην Αν.Ουκρανία θα συζητηθούν την Πέμπτη στο Σ.Α, του ΟΗΕ κατόπιν αιτήματος της Μόσχας.

Το δεκαπενταμελές κορυφαίο όργανο του οργανισμού θα ενημερωθεί από τον Ραφαέλ Γκρόσι, τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), για την κατάσταση στον σταθμό.

Το εργοστάσιο —το μεγαλύτερο του είδους στην Ευρώπη— στην περιφέρεια Ενερχοντάρ βομβαρδίστηκε επανειλημμένα το σαββατοκύριακο και υπέστη ζημιές, αλλά οι κρίσιμης σημασίας υποδομές του πιστεύεται ότι είναι άθικτες.

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις εναντίον του σταθμού, που βρίσκεται στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων από τον Μάρτιο.

Ο Γεβγκένι Μπαλίτσκι, ο επικεφαλής των φιλορωσικών αρχών της περιφέρειας, είπε ότι οι αντιαεροπορικές άμυνες γύρω από το εργοστάσιο θα ενισχυθούν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι εγκαταστάσεις λειτουργούν κανονικά και καλώδια που υπέστησαν ζημιές αποκαταστάθηκαν.

Ο επικεφαλής της Energoatom, της ουκρανικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας, ο Πέτρο Κότιν, προειδοποίησε χθες ότι υπάρχει «πολύ υψηλός» κίνδυνος στο εργοστάσιο, που το Κίεβο θέλει να θέσει υπό τον έλεγχό του πριν από τον χειμώνα.

Ο κ. Κότιν υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ότι η Ρωσία θέλει να αποσυνδέσει τον σταθμό από το ουκρανικό δίκτυο ενέργειας και να το συνδέσει στο δικό της.

Η κατάσταση στις εγκαταστάσεις

Το εργοστάσιο, που διαθέτει έξι αντιδραστήρες, συνεισέφερε το 20-21% του ουκρανικού ενεργειακού μείγματος πριν από τον πόλεμο. Χρειάζεται επειγόντως επισκευές, σύμφωνα με τον κ. Κότιν. «Πρέπει επειγόντως να διώξουμε τους Ρώσους από εκεί», πρόσθεσε.

Στην εγκατάσταση βρίσκονται περίπου 500 ρώσοι στρατιωτικοί με βαριά οχήματα, χρησιμοποιούν τον σταθμό ως βάση, είπε. Χαρακτήρισε την καλύτερη λύση την απόσυρση των στρατιωτικών και των βαρέων όπλων και την παράδοση του σταθμού στον έλεγχο του Κιέβου. Είπε ακόμη πως θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εκεί κυανόκρανοι για να εγγυώνται την ασφάλεια του εργοστασίου.

Προειδοποίησε ωστόσο πως δεν υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας αν επιθεωρητές του ΔΟΑΕ αποφασιστεί να πάνε στη Ζαπορίζια για να επιθεωρήσουν τις εγκαταστάσεις. Την ευθύνη για οποιαδήποτε τέτοια επίσκεψη πρέπει να την έχει ο ΟΗΕ, είπε.

Κατά τον κ. Κότιν, οβίδες έπεσαν κοντά σε δεξαμενές αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου — υπάρχουν 174 τέτοιες, με εξαιρετικά ραδιενεργό υλικό. Αν χτυπηθούν απειλείται καταστροφή. «Θα έχουμε σύννεφο ραδιενέργειας και μετά θα αποφασίσει ο καιρός (...) πού θα πάει», δήλωσε. «Ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός». 

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΗ κλιματική κρίση ευθύνεται για την διαρκώς αυξανόμενη μεταδοτικότητα μολυσματικών ασθενειώνΦόβοι για εκατοντάδες ή και χιλιάδες "κρυφά" κρούσματα πολιομυελίτιδας σε κομητεία των ΗΠΑΣε εξέλιξη η δύσκολη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό της φάλαινας μπελούγκα από τον Σηκουάνα
Keywords
Τυχαία Θέματα