Το κινεζικό «F-35» αποκαλύφθηκε και λέγεται J-35 (φωτογραφίες- βίντεο)

To J-35 σε πτήση στο Ζουχάι της Κίνας (Photo by Chen Jimin/China News Service/VCG via Getty Images)

To stealth μαχητικό Shenyang J-35A, το οποίο ήταν υπό ανάπτυξη εδώ και καιρό, αποκάλυψε πρόσφατα η Κίνα, στο ευρύτερο πλαίσιο των προσπαθειών της για εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, της αντιπαλότητας με τις ΗΠΑ και των αυξανόμενων εντάσεων στον Ειρηνικό.

Το J-35A – η έκδοσή του που είναι σχεδιασμένη για να επιχειρεί από βάσεις

στην ξηρά- παρουσιάστηκε την προηγμένη εβδομάδα στο Ζουχάι, όπου γίνεται η μεγάλη διεθνής αεροδιαστημική έκθεση. Κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν πως παρουσιάστηκε και ένα μοντέλο της έκδοσης που προορίζεται για χρήση από αεροπλανοφόρα. Λίγα είναι γνωστά για τις επιδόσεις και τα χαρακτηριστικά του, ωστόσο αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειες της Κίνας για ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών της και των επιδιώξεων για αμφισβήτηση της αμερικανικής υπεροχής στον Ειρηνικό- ειδικά γύρω από την Ταϊβάν.

 (Photo by Chen Jimin/China News Service/VCG via Getty Images)

Με το J-35 η Κίνα γίνεται η πρώτη χώρα μετά τις ΗΠΑ που είναι σε θέση να παράγει πάνω από έναν τύπο stealth μαχητικού- για την ακρίβεια γίνεται επίσης η μόνη που παράγει δύο τύπους (αυτό και το J-20, που τέθηκε σε υπηρεσία το 2017), καθώς οι ΗΠΑ έχουν σταματήσει την παραγωγή του F-22 (τώρα παράγεται μόνο το F-35). Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο: Η γενικότερη εκτίμηση είναι πως βρίσκεται περίπου 10-15 χρόνια πίσω από τις ΗΠΑ στον συγκεκριμένο τομέα, ειδικά αν ληφθούν υπόψιν παράγοντες όπως η εκπαίδευση και η επιχειρησιακή ετοιμότητα. Ως προς το πότε θα αρχίσει να χρησιμοποιείται κανονικά, υπάρχουν εκτιμήσεις για τις αρχές του 2026. Μέχρι πρότινος, το μόνο υλικό που είχε κυκλοφορήσει για το μαχητικό ήταν ανεπίσημες και θολές εικόνες.

China debuted its newest stealth fighter jet, the J35-A, at the #ZhuhaiAirShow2024 today. The medium-sized multirole fighter jet drew gasps from the crowds as it roared overhead, forming shock diamonds, or wave patterns that appear in the supersonic exhaust plumes, in the sky.… pic.twitter.com/FdMBpd0Iob

— Yicai 第一财经 (@yicaichina) November 12, 2024

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, ο Νι Λεξιόνγκ, αναλυτής που εδρεύει στη Σαγκάη, θεωρεί ότι το J-35 (που διαθέτει δυνατότητες αέρος-αέρος, αέρος-επιφανείας και απονήωσης από αεροπλανοφόρα) είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να είναι αντίστοιχο του διάσημου αμερικανικού μαχητικού 5ης γενεάς F-35. Ωστόσο, πρόσθεσε, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κάποια έκδοση που να μπορεί να απογειώνεται και προσγειώνεται κάθετα (όπως κάνει το F-35B).

 (Photo by Chen Jimin/China News Service/VCG via Getty Images)

O Πίτερ Λέιτον του Royal United Services Institute σημείωσε πως το J-35 μπαίνει σε υπηρεσία περίπου 10 χρόνια μετά το F-35, ενώ οι ΗΠΑ δουλεύουν ήδη πάνω στην επόμενη γενικά αεροσκαφών- ωστόσο, από την άλλη, θεωρείται ότι θα είναι φθηνότερο και ευκολότερο στην κατασκευή από το αμερικανικό μαχητικό, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει πλεονέκτημα στην «αρένα» των εξαγωγών. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι είναι ένα μαχητικό που εμφανίζεται καθώς η φύση του αεροπορικού πολέμου αλλάζει, με το ενδιαφέρον να έχει στραφεί σε μεγάλο βαθμό στα μη επανδρωμένα μαχητικά και στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

China unveils J-35 stealth fighter jet to compete with US https://t.co/6zUcQ9VPwx

Financial Times (@FT) November 12, 2024

Το J-35A βασίστηκε στο πρωτότυπο FC-31 και, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του War Zone, πολλοί είναι αυτοί που υποδεικνύουν τις εξωτερικές ομοιότητες με το F-35, πυροδοτώντας ισχυρισμούς περί αντιγραφής του αμερικανικού μαχητικού από την Κίνα ή, έστω χρήση κλεμμένων μυστικών για την ανάπτυξή του. Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως, αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κίνα έχει καταφέρει να πάρει στα χέρια της μυστικά δυτικών οπλικών συστημάτων (περιλαμβανομένου του F-35) αυτό δεν σημαίνει αυτόματα πως το μαχητικό «αντιγράφηκε», ειδικά δεδομένου ότι το F-35 είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα μηχανήματα στον κόσμο. Παρόλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα μίμησης του γενικότερου σχεδιασμού, της κατασκευής εξαρτημάτων- απομιμήσεων και της χρήσης τεχνολογιών που η Κίνα έχει ήδη και μπορεί να αναπαράγει (ενώ αίσθηση προκαλεί και η ίδια επιλογή του επίσημου ονόματος/ προσδιορισμού, που παραπέμπει ευθέως στο αμερικανικό μαχητικό).

China hacked a British defense company and stole the plans for our F35. They even call the Chinese copy the ‘J-35’ to celebrate the stolen intellectual property. The saving grace is that the Chinese Communist Party’s quality of production leaves much to be desired. #China#Stealhttps://t.co/lKNAtHuda9pic.twitter.com/aWkShtpj0g

Keywords
Τυχαία Θέματα
F-35,J-35 -