Απαγορεύτηκαν οι σέλφι με γκέισες στο Κιότο

Οι αρχές του Κιότο, απαγόρευσαν την φωτογράφηση στις γειτονιές όπου κυρίως μένουν γκέισες, καθώς έχουν αυξηθεί τα παράπονα για παρενόχληση και κακή συμπεριφορά, από τους τουρίστες, στην προσπάθεια τους να βγάλουν την τέλεια σέλφι.

Η απαγόρευση άρχισε να ισχύει στους δρόμους της περιοχής της Γκιον και προβλέπει πρόστιμο μέχρι 10,000 γεν (81 ευρώ) καθώς στο Κιότο και άλλα τουριστικά μέρη της Ιαπωνίας ανησυχούν για την αύξηση των επισκεπτών κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων,

το καλοκαίρι του 2020, αλλά και τις συνέπειες αυτής.

Ο μεγάλος αριθμός τουριστών αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για το Κιότο και την Γκιον,, λόγω της επισκεψιμότητας στους ναούς και τα ιερά προσκυνήματα αλλά και για την ύπαρξη των γκέικο και μάικο, που βρίσκονται καθ′ οδόν για τα ραντεβού τους.

Ο όρος γκέικο, διαχωρίζει τις γκέισες που ασχολούνται με τις παραδοσιακές τέχνες από τις ιερόδουλες που απλά έχουν υιοθετήσει παρόμοια εμφάνιση. Οι τελευταίες φορούν τη ζώνη όμπι μπροστά από το κιμονό τους, ενώ στις γκέισες δένεται πίσω. Οι μαθητευόμενες γκέισες ονομάζονται μάικο, που σημαίνει «παιδί που χορεύει».Περισσότερο διαδεδομένη στο δυτικό κόσμο είναι η εικόνα της μάικο απ′ ό,τι μιας πραγματικής γκέισας. Ξεχωρίζουν από το λευκό μακιγιάζ και το χαρακτηριστικό χτένισμα.

Καθώς τα παράπονα από τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις έχουν αυξηθεί, η τοπική αυτοδιοίκηση, έχει βάλει ταμπέλες στους δρόμους που προειδοποιούν τους επισκέπτες για την απαγόρευση φωτογραφιών. Η συγκεκριμένη περιοχή φημίζεται για τα εστιατόρια της, με τον δρόμο Χαναμικότζι να είναι ο πλέον γνωστός, όπου τόσο οι γκέικο όσο και οι μάικο, «περιποιούνται» τους πελάτες ενώ κάθονται στα γνωστά στρώματα τατάμι, κατά την διάρκεια των δείπνων καϊσέκι.

Πρόκειται για το δείπνο στο οποίο σερβίρονται 14 ή και περισσότερα πιάτα, με την διαδικασία μαγειρέματος αλλά και τις γεύσεις, να ακολουθούν πολύ αυστηρούς κανόνες. Από πολλούς -άριστους- γνώστες του φαγητού, θεωρείται το ανώτατο επίπεδο γαστριμαργικής απόλαυσης. Το καϊσέκι δεν αφορά τόσο τα υλικά καθεαυτά, όσο την σχολαστική τεχνική του μαγειρέματος.

Σε έρευνα που διεξήχθη σε 300 εστιατόρια και καταστήματα στην περιοχή, οι καταγγελίες αφορούσαν το χάος που δημιουργείται από την παρουσία των τουριστών, απλά και μόνο όταν περιφέρονται στους δρόμους, με το κάπνισμα, τα σκουπίδια, τις παραβιάσεις ιδιωτικών χώρων και το κυκλοφοριακό, να είναι τα σημαντικότερα εξ′ αυτών. Κάποιοι μάλιστα ανέφεραν πως, είδαν ομάδες τουριστών να κλείνουν τον δρόμο στα ταξί που μεταφέρουν τις γκέικο ακόμα και να τις κυνηγούν στο δρόμο πεζές, προκειμένου να βγάλουν μαζί τους μία φωτογραφία.

Η απαγόρευση και το πρόστιμο δεν έχουν νομική δέσμευση, αλλά οι τοπικές επιχειρήσεις ελπίζουν ότι το μέτρο θα πείσει ορισμένους επισκέπτες να έχουν περισσότερο σεβασμό για τη γειτονιά και τους κατοίκους της.

Παράλληλα οι δημοτικές αρχές προσφέρουν στους επισκέπτες σελιδοδείκτες και αυτοκόλλητα στα Αγγλικά και στα Κινέζικα, στα οποία αναφέρονται οι κανόνες σωστής συμπεριφοράς.

Με ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει στις αρχές Δεκεμβρίου, οι τουρίστες θα κληθούν να προσέχουν τους τρόπους τους, μέσω μία εφαρμογής στα κινητά τους,τόσο στα Αγγλικά όσο και στα Κινέζικα, η οποία θα ενεργοποιείται μόλις βρεθούν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την Γκιον.

Πηγή: The Guardian

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Κιότο: Η πόλη των Γκεϊσών Ιαπωνία: Φοιτήτρια - νίντζα παρέδωσε λευκή κόλλα και πήρε άριστα Ιαπωνία: Πυρκαγιά κατέστρεψε το κάστρο Σούρι, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco
Keywords
Τυχαία Θέματα