«Το “Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη” συναντά την “Άβυσσο”»: Κούρσα για βυθισμένο F-35

Μια κούρσα ενάντια στον χρόνο είναι σε εξέλιξη στη Θάλασσα Νότιας Κίνας, με το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό να προσπαθεί να ανακτήσει ένα από τα πιο προηγμένα μαχητικά του, πριν αυτό πέσει στα χέρια της Κίνας.

Το stealth μαχητικό F-35 συνετρίβη στη Θάλασσα Νότιας Κίνας μετά από συμβάν στο αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson που το αμερικανικό ναυτικό χαρακτηρίζει ως ατύχημα, στο οποίο τραυματίστηκαν επτά άτομα. Όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα του BBC,

το πιο σύγχρονο μαχητικό του αμερικανικού ναυτικούδιαθέτει εξαιρετικά προηγμένο εξοπλισμό, και βρίσκεται σε διεθνή ύδατα, οπότε η ανάσυρσή του είναι μια «ανοικτή κούρσα» για κάθε ενδιαφερόμενο.

Το αεροπλάνο κατέληξε στη θάλασσα μετά το ατύχημα της Δευτέρας, όταν χτύπησε στο κατάστρωμα τουUSS Carl Vinson κατά τη διάρκεια άσκησης, με τον πιλότο του να εκτινάσσεται. Τώρα βρίσκεται στον πυθμένα, μα είναι άγνωστο τι θα συμβεί μετά: Το ναυτικό των ΗΠΑ δεν επιβεβαιώνει πού έπεσε ή πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την ανάσυρσή του.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν όλη τη Θάλασσα Νότιας Κίνας και έχει κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αρνούμενη να αναγνωρίσει απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ στη Χάγη το 2016 σύμφωνα με την οποία δεν έχει νομική βάση. Ειδικοί σε θέματα εθνικής ασφαλείας λένε ότι οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις θα ήθελαν πολύ να «βάλουν χέρι» στο μαχητικό, και ένα αμερικανικό σκάφος ανασύρσεων φαίνεται να είναι σε απόσταση τουλάχιστον 10 ημερών από τον χώρο της συντριβής.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του BBC, η Άμπι Όστεν, σύμβουλος αμυντικών θεμάτων, πρώην σύμβουλος στο γενικό επιτελείο των ΗΠΑ και διπλωμάτις σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, σημειώνει πως πρόκειται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά δεδομένου ότι η μπαταρία του μαύρου κουτιού θα εξαντληθεί νωρίτερα, καθιστώντας ακόμα δυσκολότερο τον εντοπισμό του μαχητικού. «Είναι ζωτικής σημασίας να το ανακτήσουν οι ΗΠΑ» λέει σχετικά. «Το F-35 είναι βασικά σαν ένας ιπτάμενος υπολογιστής. Είναι σχεδιασμένο να συνδέεται με άλλες δυνάμεις- αυτό που η Πολεμική Αεροπορία χαρακτηρίζει “σύνδεση αισθητήρων με πυροβολητές” (linking sensors to shooters)». Η Κίνα δεν διαθέτει τέτοια τεχνολογία, οπότε εάν έβρισκε πρώτη το σκάφος θα αποκτούσε τη δυνατότητα για ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. «Εάν μπορέσουν να βάλουν χέρι στις δυνατότητες δικτύωσης του F-35, αυτό πρακτικά υπονομεύει την όλη φιλοσοφία» προσθέτει η Όστεν. Ερωτηθείσα εάν όλη η υπόθεση θυμίζει κάτι από Ψυχρό Πόλεμο, αναφέρεται σε δύο γνωστές κινηματογραφικές ταινίες: «Βασικά έχουμε το “Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη” να συναντά την “Άβυσσο”».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Οι τιμές των F-35: Πόσο θα κόστιζε στην Ελλάδα η προμήθεια του stealth μαχητικού της Lockheed Martin

Κατά τον Μπράις Μπάρος, αναλυτή σε θέματα Κίνας και security fellow στο Truman Project, η Κίνα αναμφίβολα θέλει το αεροσκάφος αυτό, αν και ενδεχομένως να έχει κάποιες πληροφορίες ήδη χάρη σε δραστηριότητες κυβερνοκατασκοπείας: «Νομίζω πως θα ήθελαν να δουν πραγματικά τμήματα του αεροπλάνου, για να κατανοήσουν καλύτερα πώς είναι φτιαγμένο και να βρουν τα τρωτά του σημεία».

Ως προς το πώς θα γινόταν μια ανάκτηση/ ανάσυρσή του, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ομάδα δυτών του US Navy Supervisor of Salvage and Diving θα μπορούσε να τοποθετήσει στην άτρακτο ειδικά «σωσίβια» που στη συνέχεια θα φουσκώνονταν για να ανεβεί το αεροσκάφος στην επιφάνεια. Ωστόσο τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα αν έχει σπάσει σε κομμάτια, ενώ επίσης το μαχητικό είχε τουλάχιστον δύο πυραύλους πάνω ή μέσα του, και αυτό θα έκανε ακόμα πιο περίπλοκη υπόθεση την ανάσυρσή του.

Σημειώνεται πως υπάρχει προηγούμενο σε τέτοιες προσπάθειες: Το 1974, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, η CIA πραγματοποίησε κρυφά ανέλκυση ενός βυθισμένου σοβιετικού υποβρυχίου στα ανοιχτά της Χαβάης. Δύο χρόνια νωρίτερα οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις είχαν με τη σειρά τους ανασύρει το βρετανικό υποβρύχιο HMS Poseidon, που είχε βυθιστεί στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών της Κίνας. Επίσης θεωρείται πως η Κίνα κατάφερε να αποκτήσει τα συντρίμμια ενός αμερικανικού stealth ελικοπτέρου που είχε συντριβεί κατά την επιχείρηση για την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν το 2011.

Βεβαίως, πάντα υπάρχει η επιλογή καταστροφής του μαχητικού στον βυθό, ώστε οι Κινέζοι να μην μπορέσουν σε καμία περίπτωση να αποκτήσουν τα μυστικά του- ωστόσο είναι άγνωστο αν και κατά πόσον αυτό εξετάζεται ως επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση, το ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη πως ετοιμάζεται για την ανάκτηση του μαχητικού, ενώ εκπρόσωπός του, ερωτηθείς σχετικά με αναφορά περί φόβων μήπως το αεροσκάφος πέσει στα χέρια της Κίνας, απάντησε πως «δεν μπορούμε να προβούμε σε εικασίες για τις προθέσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για αυτό το θέμα».

Όπως σημειώνει το Reuters, ήταν το δεύτερο περιστατικό συντριβής F-35, το οποίο κατασκευάζεται από τη Lockheed Martin, σε σχέση με αεροπλανοφόρο μέσα σε δύο μήνες: Ένα F-35 του βρετανικού αεροπλανοφόρου HMS Queen Elizabeth είχε συντριβεί στη Μεσόγειο τον Νοέμβριο, με τον πιλότο να εκτινάσσεται. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας είπε πως το μαχητικό εν τέλει ανακτήθηκε.

Επίσης νωρίτερα μέσα στον μήνα ένα νοτιοκορετικό F-35A πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ενώ τον Απρίλιο του 2019 ένα ιαπωνικό F-35 είχε συντριβεί στον Ειρηνικό, κοντά στη βόρεια Ιαπωνία, με αποτέλεσμα τον θάνατο του πιλότου.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Το μεγαλύτερο πλοίο που είχε ποτέ το ελληνικό Πολεμικό ΝαυτικόΤριάντα μούμιες βρέθηκαν σε κτίσμα για θυσίες στην Αίγυπτο: Με ελληνικό όνομα μία εξ αυτώνΠαγωμένα σώματα και κεφάλια 200 ανθρώπων σε εργαστήριο: Πώς φιλοδοξούν να τους «αναστήσουν»
Keywords
Τυχαία Θέματα