Το μεγάλο λάθος που κάνουμε πλένοντας το πρόσωπό μας και που σχετίζεται με πρόωρη γήρανση

Νέα χρονιά; Νέες μέθοδοι φροντίδας του δέρματός μας!

Αν θέλουμε να έχουμε καθαρό και φρέσκο δέρμα, σαν μικρού παιδιού, είναι καιρός να ξανασκεφτούμε πώς πλένουμε το πρόσωπό μας. Άλλωστε, η νέα χρονιά απαιτεί και νέες ρουτίνες περιποίησης.

Τόσο τα προϊόντα καθαρισμού, όσο και η θερμοκρασία του νερού που χρησιμοποιούμε για να πλύνουμε την επιδερμίδα του προσώπου, επιδρούν καθοριστικά

στο τελικό αποτέλεσμα. Πολλοί από εμάς πλένουμε το πρόσωπό μας με ζεστό νερό, προκειμένου να ανοίξουμε και να καθαρίσουμε τους πόρους μας. Κι ενώ το ζεστό νερό είναι τόσο χαλαρωτικό, ειδικά στο ντους, μήπως η έκθεση του δέρματός μας σε ακραίες θερμοκρασίες μας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό;

Μιλήσαμε με δερματολόγους για να μάθουμε την αλήθεια. Να τι πιστεύουν για το πλύσιμο του προσώπου μας με ζεστό νερό.

Πρώτα απ’ όλα, οι πόροι του δέρματός μας, στην πραγματικότητα, ούτε ανοίγουν, ούτε κλείνουν

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι πόροι δεν ανοιγοκλείνουν όπως τα παράθυρα όταν εκτίθενται σε ζεστό ή κρύο νερό.

«Οι πόροι δεν έχουν μύες. Επομένως δεν μπορούν φυσικά να ανοίξουν ή να κλείσουν ως απόκριση στη θερμοκρασία», εξηγεί η δερματολόγος δρ Χάνα Κόπελμαν. «Το ζεστό νερό πράγματι διώχνει προσωρινά τα έλαια και τα ρυπαρά υπολείμματα από το δέρμα μας, κάνοντας τους πόρους να φαίνονται πιο καθαροί. Αλλά στην πραγματικότητα, δεν αλλάζει το μέγεθός τους. Από την άλλη πλευρά, το κρύο νερό προκαλεί προσωρινή συστολή των αιμοφόρων αγγείων, δίνοντας στο δέρμα πιο σφιχτή εμφάνιση. Αλλά και πάλι δεν συρρικνώνει τους πόρους», προσθέτει η ειδικός. 

Από τι καθορίζεται το μέγεθος των πόρων;

Κυρίως από γενετικούς, αλλά και μερικούς άλλους παράγοντες.

«Σε ορισμένους από εμάς, οι σμηγματογόνοι αδένες είναι μεγαλύτεροι εκ φύσεως, ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας. Σε άλλα άτομα, οι σμηγματογόνοι αδένες αυξάνονται σε μέγεθος καθώς τα χρόνια περνούν», επισημαίνει η δρ. Σάρα Χόγκαν, πιστοποιημένη από το διοικητικό συμβούλιο δερματολόγος και ιδρύτρια της Cosmedica Dermatology.

«Οι ορμόνες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων. Ακόμη, η βλάβη του δέρματος από τον ήλιο απειλεί να οδηγήσει σε απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος. Κι αυτό με τη σειρά του ίσως επηρεάσει τις δομές του δέρματος. Οπότε, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι πόροι μας μπορεί να φαίνονται πιο έντονοι», καταλήγει η ειδικός. 

Οπότε το ξεκαθαρίσαμε: Ούτε το καυτό ούτε το παγωμένο νερό βοηθά την κατάσταση με τους πόρους

Και τότε ποια είναι η «τέλεια» θερμοκρασία για το πλύσιμο του προσώπου μας;

Ο καθαρισμός του δέρματός σας με καυτό νερό, όσο κι αν μας φαίνεται απολαυστικός, απειλεί να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας μας. Αυτά τα έλαια κλειδώνουν την υγρασία και διατηρούν το δέρμα μας ενυδατωμένο. Οπότε, με απλά λόγια, το υπερβολικά ζεστό νερό απειλεί να μειώσει την ικανότητά του δέρματος να συγκρατεί την υγρασία, καθιστώντας το πιο ευαίσθητο και πιο επιρρεπές

Στην ξηρότητα

Την ερυθρότητα και

Τους ερεθισμούς

Και με την πάροδο του χρόνου, αυτή μας η συνήθεια ενδέχεται να επιδεινώσει καταστάσεις όπως το έκζεμα ή η ροδόχρου ακμή και η πρόωρη γήρανση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το παγωμένο νερό είναι η απάντηση. Η χρήση υπερβολικά κρύου νερού, ενώ είναι αναζωογονητική, δεν καθαρίζει τόσο αποτελεσματικά το δέρμα. Και με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε φραγμένους πόρους.

Οπότε;

Όπως ισχύει για όλα τα πράγματα στη ζωή, η ισορροπία είναι το κλειδί. Και για τον καθαρισμό του προσώπου μας, η τέλεια ισορροπία βρίσκεται στο χλιαρό προς ζεστό νερό. Το χλιαρό νερό είναι ιδανικό για τον καθαρισμό της επιδερμίδας μας, καθώς αφαιρεί αποτελεσματικά τη βρωμιά, τη λιπαρότητα και το μακιγιάζ ενώ διατηρεί τα φυσικά έλαια του δέρματος, επιτρέποντας στα προϊόντα περιποίησης να απορροφώνται καλύτερα.

Μερικά «αλλά»

1. Ωστόσο, τα άτομα με ροδόχρου ακμή ή έκζεμα, καλύτερα να αποφεύγουν εντελώς το έστω και λίγο ζεστό νερό. Διότι ο ερεθισμός καραδοκεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούμε χλιαρό προς κρύο νερό.

2. Επίσης, ενώ το ζεστό νερό - εννοείται όχι καυτό - μπορεί να βοηθήσει στη διάλυση της περίσσειας σμήγματος σε άτομα με πολύ λιπαρό δέρμα, είναι σημαντικό να αποφύγουμε τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Γιατί;

Διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να πετύχουμε το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα: Δηλαδή, το πλύσιμο με ζεματιστό νερό να προκαλέσει αυξημένη παραγωγή λιπαρότητας, σε μια απελπισμένη προσπάθεια του δέρματος να αντισταθμίσει την ξηρότητα που πάμε να του επιβάλουμε «καίγοντάς» το. 

Το ζουμί

Μαζί με τον καθαρισμό του προσώπου μας δύο φορές την ημέρα, με χλιαρό προς ζεστό νερό, φροντίζουμε και για την εφαρμογή αγνών προϊόντων για την αφαίρεση:

Της βρωμιάς και των ρύπων από την ατμόσφαιρα

Της λιπαρότητας και

Του μακιγιάζ

Ακόμη, η προστασία του δέρματός από τον ήλιο, με αντηλιακό ευρέος φάσματος, θα πρέπει να μας απασχολεί χειμώνα-καλοκαίρι. Το ίδιο και η τακτική απολέπιση, που συμβάλλει στην λείανση του δέρματος και κάνει τους πόρους μας να φαίνονται πιο διακριτικοί.

Related...Ποιο είναι το skant στυλ που «τα σπάει» και πώς θα το υιοθετήσουμεΑν σκεφτόμαστε το μπότοξ ή τα εμφυτεύματα ας μην διανοηθούμε να ξεκινήσουμε πριν κάνουμε αυτόΠίσω στην άσκηση μετά τις διακοπές: 5 χρυσά tips για να το απολαύσουμε όσο ποτέ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Το μεγάλο λάθος που κάνουμε πλένοντας το πρόσωπό μας και που σχετίζεται με πρόωρη γήρανση,