Το μεταναστευτικό "κλείνει" ξανά τα σύνορα στην ΕΕ: Αυστηροί έλεγχοι μεταξύ χωρών του μπλοκ

Καθώς μαίνεται μια νέα μεταναστευτική κρίση με αύξηση των αφίξεων κυρίως σε χώρες όπως η Ιταλίας αλλά και σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, κράτη μέλη της ΕΕ επαναφέρουν αυστηρούς ελέγχους στα σύνορά τους προσπαθώντας να ”οχυρωθούν” έναντι των παράνομων διελεύσεων. 

Αυτό, την στιγμή που παρά τις προθέσεις και τις προσπάθειες των Βρυξελλών, και τα μέτρα που ήδη υπάρχουν στην ”εργαλειοθήκη” της από την προηγούμενη κρίση του 2015-2016 φαίνεται να μην μπορεί να πείσει τις χώρες του μπλοκ

να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Βέβαια, στις περιπτώσεις αρκετών χωρών που θωρακίζουν τα σύνορά τους, οι κυβερνήσεις είναι είτε λαϊκιστικές με έντονα εθνικιστικό, αντιρατσιστικό λόγο ή σε άλλες περιπτώσεις δέχονται σοβαρές πιέσεις από την δημοσκοπική άνοδο κομμάτων που κινούνται τα άκρα του πολιτικου φάσματος. 

Η Τυνησία αρνείται τα χρήματα της ΕΕ για την συμφωνία στο μεταναστευτικό - ”Ειναι ελεημοσύνη”

″Οχύρωση” Τσεχίας, Πολωνίας απέναντι στην Σλοβακία 

Η Τσεχίακαι η Πολωνία προχωρώντας σε συντονισμένες ενέργειες, ανακοίνωσαν πως εισάγουν ελέγχους στα σύνορά τους με τη Σλοβακία με στόχο να ανακόψουν την παράνομη μετανάστευση και τις δραστηριότητες των διακινητών.

Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από την Τετάρτη, για δέκα ημέρες και υπάρχει δυνατότητα παράτασης αυτού. 

Η Τσεχία έκανε λόγο για ένα ”μέτρο απαραίτητο για την αποτελεσματική μάχη κατά οργανώσεων διακινητών και της παράνομης μετανάστευσης” και διευκρίνισε πως οι έλεγχοι θα γίνονται τυχαία καθ’ όλο το μήκος των συνόρων με τη Σλοβακία.

Η Πολωνία, που πηγαίνει σε εθνικές εκλογές στις 15 Οκτωβρίου με το μεταναστευτικό να είναι βασικό θέμα στην δημόσια συζήτηση, είπε πως ενημέρωσε  Γερμανία,  Σλοβακία, την Αυστρία και  Τσεχία καθώς και τις Βρυξέλλες για τους νέους ελέγχους, σύμφωνα με τους κανόνες για τη μετακίνηση χωρίς βίζα στη ζώνη Σένγκεν.

Ενταση στις σχέσεις Ρώμης- Βερολίνου προκαλεί η δράση γερμανικών ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες

Ντόμινο αποφάσεων για συνοριακούς ελέγχους-Κάνουν ό,τι τους έκανε πρώτα η Γερμανία

Η δε Σλοβακία βρίσκεται αντιμέτωπη με την παράνομη είσοδο αυξανόμενου αριθμό μεταναστών που θέλουν να περάσουν, μέσω αυτής, στην Γερμανία και στην Δυτική Ευρώπη. Οι περισσότεροι -κυρίως νεαροί άνδρες από τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν- έχουν ακολουθήσει την αποκαλούμενη βαλκανική οδού, μπαίνοντας στην Ουγγαρία από τη Σερβία.

Φυσικά η Σλοβακία, αναμένεται να αντιδράσει στους νέους συνοριακούς ελέγχους που επιβάλουν οι γείτονες χώρες της αφού το θέμα εξεταστεί σε ειδική κυβερνητική συνεδρίαση που θα διεξαχθεί την Τετάρτη. Η παρούσα όμως υπηρεσιακή κυβέρνηση λίγα μπορεί να πράξει καθώς αναμένεται ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης μετά τις εθνικές εκλογές το περασμένο Σάββατο. Σε αυτές ήρθε πρώτη δύναμη το κόμμα του λαϊκιστή και φιλορώσου, Ρόμπερτ Φίτσο που διαβουλεύεται με μικρότερα κόμματα για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Βουλή

Πέντε ημέρες νωρίτερα όμως η Γερμανία επίσης ανακοίνωσε πως αρχίζει εκτεταμένους, αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα της χώρας με την Πολωνία και την Τσεχία που τώρα θέλουν να φρουρήσουν στα σύνορά τους με την Σλοβακία

Στόχος, όπως ανέφερε το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι ο έλεγχος των ροών παράτυπων μεταναστών, που έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Σημειώνεται πως Γερμανία δεν διατηρεί συνοριακές υποδομές ελέγχου με τους γείτονές της, καθώς όλοι ανήκουν στη ζώνη ελεύθερων μετακινήσεων Σένγκεν.

ΟΗΕ: Πάνω από 2.500 μετανάστες νεκροί ή αγνοούμενοι στη Μεσόγειο το 2023

Πρόεδρος Γερμανίας: Να μπει όριο σε αριθμό αφίξεων αιτούντων άσυλο

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Γερμανού Προέδρου, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ κατά την χθεσινή συνέντευξή του στο ΑRD πως πρέπει να οριστεί ”όριο στον αριθμό των αφίξεων (αιτούντων άσυλο”...δεν τίθεται ζήτημα γι’ αυτό” ενώ συνέχισε λέγοντας πως χρειάζεται συνολική προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένων της επιβολής πιο αυστηρών συνοριακών ελέγχων σε επίπεδο Γερμανίας και, σε επίπεδο ΕΕ, ταχύτερων διαδικασιών απέλασης αιτούντων άσυλο που είτε οι αιτήσεις τους έχουν απορριφθεί, ή δεν έχουν πρακτικά πιθανότητα να εγκριθούν.

Τα λόγια του Στάινμαϊερ απηχούν την ανησυχία που υπάρχει και στην γερμανική κυβέρνηση για το μεταναστευτικό καθώς γίνεται εργαλειοποίηση του ζητήματος από το ακροδεξιό AfD, το οποίο μάλιστα καταγράφει καταγράφει ανησυχητική άνοδο των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις.

Με πληροφορίες από DPA, Reuters, France 24 

Related...«Η Αθήνα άλλαξε»: Ο Κώστας Μπακογιάννης περπατάει στην πόλη και απαντά σε ερωτήσεις της HuffPostΝόμπελ Φυσικής: Στους Πιέρ Αγκοστινί, Φέρεντς Κράους και Αν Λ'Ουιγιέ το βραβείο για το 2023Guardian: Το Booking.com έχει αφήσει απλήρωτους ξενοδόχους σε όλον τον κόσμο
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυστηροί,afstiroi