Το μεταναστευτικό στο «μικροσκόπιο» της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Το ζήτημα της μετανάστευσης βρίσκεται στο επίκεντρο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, με στόχο την αναζήτηση κοινού ευρωπαϊκού παρονομαστή για την αποτροπή τραγωδιών αντίστοιχων αυτής που έλαβε χώρα την Κυριακή στη Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, απηύθυνε έκκληση για μάχη κατά των διακινητών, καλώντας τα κράτη μέλη να επιδείξουν αλληλεγγύη, ωστόσο, όπως αναφέρει η Deutsche Welle,
οι προσδοκίες όσον αφορά στο ζήτημα είναι μάλλον χαμηλές, καθώς τα αντιφατικά αιτήματα και οι δηλώσεις που έγιναν πριν τη Σύνοδο υποδεικνύουν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θα είναι σε θέση να βρουν τέτοιον κοινό παρονομαστή εντός σύντομου χρονικού διαστήματος.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, από το σχέδιο 10 σημείων που παρουσιάστηκε στην αρχή της εβδομάδας φαίνεται ότι θα σταθεί δυνατό να εφαρμοστούν στην πραγματικότητα μόνο λίγα στοιχεία, ωστόσο και το πιθανότερο είναι ότι θα ξεκινήσει με ταχείες διαδικασίες μία επιχείρηση θαλάσσιας διάσωσης. Για το σκοπό αυτό έχει διαθέσει μεταξύ άλλων η Γερμανία πλοία, η Μ. Βρετανία προτίθεται να προσφέρει το μεγαλύτερο πολεμικό της πλοίο, η Γαλλία επιθυμεί να συνεισφέρει πρόσθετη βοήθεια ενώ η Ιταλία ούτως η άλλως δεν έχει πάψει να βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή.

Αν πλοία της ΕΕ θα πρέπει στο εξής να περιπολούν μπροστά στις λιβυκές ακτές, από όπου ξεκινά αυτήν την ώρα ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων με προορισμό των Ευρώπη, τότε θα πρέπει να διευρυνθούν οι αρμοδιότητες των συμμετεχόντων σε αυτές τις επιχειρήσεις. Επίσης, ενδέχεται να παρασχεθεί οικονομική βοήθεια από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μεταξύ άλλων στην Ιταλία. Ωστόσο, δείχνει να παραμένει χάσμα μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ στο ζήτημα της υποδοχής των προσφύγων. Ορισμένες χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Τσεχία, έχουν ήδη απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απορρίπτει επίσης την υιοθέτηση ρήτρας κατανομής των προσφύγων, προσφέροντας αντ' αυτής κονδύλια από τον εγχώριο προϋπολογισμό αναπτυξιακής βοήθειας στις χώρες προέλευσης των προσφύγων.Η Γερμανία είχε ήδη εγκρίνει παλαιότερα την υποδοχή 5.000 αναγνωρισμένων προσφύγων πολέμου από τη Συρία, ωστόσο στη δράση αυτή ενδέχεται να συμμετάσχουν μόνο 10 από τα 16 γερμανικά κρατίδια. Το ζήτημα των προσφύγων φέρνει σε δύσκολη θέση πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στις οποίες ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις από ακροδεξιά και ξενοφοβικά κόμματα.

Στο μεταξύ, στο «τραπέζι» βρίσκεται και το ενδεχόμενο ευρωπαϊκής στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη εναντίον των διακινητών μεταναστών, όπως έδειξε προσχέδιο ανακοίνωσης που βρέθηκε στα χέρια το AFP το βράδυ της Τετάρτης. Σημειώνεται ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, έχει δηλώσει ότι η χώρα του είναι «σε πόλεμο» με τους διακινητές, με την υπουργό Άμυνας της χώρας να κάνει επίσης αναφορά στο ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης.

Αύξηση των αιτήσεων ασύλου στην Ε.Ε. από Συρία, Ουκρανία, Κόσοβο, Ερυθραία και Ιράκ

Στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποδεικνύουν μεγάλη αύξηση των αιτήσεων ασύλου στην Ευρωπαϊκή 'Eνωση από ανθρώπους που προέρχονται από τη Συρία, την Ουκρανία, το Κόσοβο, την Ερυθραία, το Ιράκ και άλλες χώρες μέσα στο 2014.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, εξαιτίας της γεωπολιτικής κατάσταση στις χώρες γύρω από την Ε.Ε., ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου σημειώνει ανοδική τάση από το 2008. Αναλυτικότερα, η σημαντική αύξηση των αιτήσεων το 2014 οφείλεται σε «άλμα» των εισροών από Συρία, Ουκρανία, Κόσοβο, Ερυθραία και Ιράκ. Οι 15 κορυφαίες χώρες προέλευσης, με σειρά κατάταξης, είναι: Συρία, Αφγανιστάν, Κόσοβο, Ερυθραία, Σερβία, Πακιστάν, Ιράκ, Νιγηρία, Ρωσία, Σομαλία, Αλβανία, Ουκρανία, Μάλι, Μπαγκλαντές, Γκάμπια.

Πιέσεις από ΟΗΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επειγόντως να συστήσει μία επιχείρηση διάσωσης για τους μετανάστες στη θάλασσα και να δεσμευτεί ότι θα δεχθεί σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, δήλωσαν ανώτατοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

«Η ευρωπαϊκή απάντηση πρέπει να προχωρήσει πέρα από την τρέχουσα μινιμαλιστική προσέγγιση... η οποία εστιάζει κατά κύριο λόγο στην αναχαίτιση της άφιξης μεταναστών και προσφύγων στις ευρωπαϊκές ακτές», ανέφεραν σε μία κοινή δήλωση πριν από την ένταξη της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η δήλωση υπογράφεται από τους επικεφαλής των υπηρεσιών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφύγων Ζέιντ Ρά'αντ Αλ Χουσέιν και Αντόνιο Γκουτέρες αντίστοιχα, τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση Πίτερ Σάδερλαντ και τον Ουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα