Το Μουσείο Ακρόπολης στο Παλέρμο με άγαλμα της Αθηνάς του 5ου αι. π.Χ.

Το άγαλμα της θεάς Αθηνάς (Ακρ. 3027), που χρονολογείται ανάμεσα στα 420-400 π.Χ. από τις συλλογές του Μουσείου Ακρόπολης, τοποθετήθηκε σήμερα, Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, στην εμβληματική αίθουσα των αρχαϊκών γλυπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου AntoninoSalinas στο Παλέρμο για τέσσερα χρόνια, για να αντικατασταθεί στη συνέχεια με ένα γεωμετρικό αγγείο.

Στο περίφημο αυτό άγαλμα η θεά Αθηνά λυγίζει το κορμί της καθώς στηρίζεται στο, χαμένο σήμερα, δόρυ που κρατούσε στο αριστερό χέρι.

Φορά πέπλο, που οι πτυχές

του αγκαλιάζουν τις καμπύλες του σώματος, και από πάνω στενή αιγίδα, περασμένη λοξά κάτω από την αριστερή μασχάλη.

Στο κέντρο της αιγίδας υπήρχε αρχικά γοργόνειο, πιθανότατα μεταλλικό, προσαρμοσμένο στις οπές που ανοίγονται εκεί.

Η Ελλάδα ανταποδίδει με αυτόν τον τρόπο την υψηλού συμβολισμού χειρονομία του Μουσείου Σαλίνας να καταθέσει στο Μουσείο Ακρόπολης το «θραύσμα Fagan» από την ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα, που απεικονίζει το πόδι της Θεάς Αρτέμιδας (Θεάς του Κυνηγιού), καθισμένης σε θρόνο, το οποίο στις αρχές Ιανουαρίου πήρε τη θέση του στο Μουσείο Ακρόπολης μετά από 200 χρόνια.

Ουσιαστικά η Σικελία επιστρέφει επ′ αόριστον το εύρημα στην Ελλάδα και γίνεται πρόδρομος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρεθνώνα.  

Η παρουσίαση του εκθέματος πραγματοποιείται σήμερα, Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, σε επίσημη εκδήλωση στο Μουσείο A. Salinas, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, της υφυπουργού Πολιτισμού της Ιταλίας, LuciaBorgonzoni, γερουσιαστού της Ιταλικής Βουλής, του Assessore της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σικελικής Ταυτότητας, Dr. Alberto Samonà, της διευθύντριας του Μουσείου Antonino Salinas, Caterina Greco, του καθηγητή LouisGodart και του γενικού διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Αρθρο Guardian: Τα γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην ΕλλάδαN. Σταμπολίδης: Δεν πρόκειται να δεχθούμε δάνειο ή αγορά των Γλυπτών του ΠαρθενώναΜουσείο Ακρόπολης: Το θραύσμα Fagan μετά από 200 χρόνια στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα
Keywords
Τυχαία Θέματα