«Το να Δημιουργείς είναι σαν να ζεις δυο φορές»
Με βάση το απόφθεγμα του βραβευμένου με Νόμπελ Άλμπερ Καμύ ανοίγουμε τον διάλογο της δημιουργίας και προσπάθειας να πραγματοποιούνται δράσεις οι οποίες θα βάλουν τον άνθρωπο και τις ιδέες μπροστά σε μια εποχή όπου ο άνθρωπος για την υγεία του αναγκάζεται να αλλάξει τις μέχρι σήμερα συνήθειες του.
Την πανδημία μπορείς να την δεις από όποια οπτική γωνία θες όμως το σίγουρο είναι ότι η ψηφιοποίηση εμφανίστηκε να βρίσκει λύσεις σε προβλήματα και καταστάσεις που παλαιότερα θα ήταν ζημιογόνες για την κοινωνία καθώς και την βιωσιμότητα
Επιπλέον, εμφανίστηκαν ιδέεςπου μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο σε αντίστοιχη κατάσταση μπορεί να βρεθεί εξαιτίας κάποιου φαινομένου που μεταβάλει το εξωτερικό και εσωτερικό μας περιβάλλον.
Σχετικά με τις ιδέες και πως αυτές διοχετεύονται στα σύνορα μιας κοινωνίας, αλλά και την σημαντικότητα των δράσεων αυτών που λαμβάνουν μέρος σε τοπικές κοινότητες, συνομιλούμε με τον Γιάννη Παπαχρήστο, Ερευνητή και Science Communicator.
Γιάννη, αρχικά θα ήθελα να συζητήσουμε σχετικά με εσένα και για το ποιος είναι ο Γιάννης Παπαχρήστος;
Αρχικά να σε ευχαριστήσω πολύ για την φιλοξενία. Κατάγομαι από τα πανέμορφα Ιωάννινα όπου ζω και σπουδάζω ακόμη και σήμερα. Αυτή την στιγμή πραγματοποιώ την διπλωματική μου εργασία στο Πολυτεχνείο Ιωαννίνων στο τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών στο Εργαστήριο Μηχανικής Βιοϊατρικής με κύριο θέμα την μελέτη εικόνων MRI γλοιωμάτων κατώτερου βαθμού στον εγκέφαλο.
Παράλληλα εργάζομαι και στην SciCo Ελλάδος , έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που έχει ως στόχο την επικοινωνία επιστημονικών θεμάτων στο ευρύ κοινό μέσω καινοτόμων, δια δραστικών και ψυχαγωγικών δράσεων .
Τέλος είμαι πολύ χαρούμενος καθώς συμμετέχω ως συγγραφέας σε συλλογικό τόμο με τίτλο “Διδακτική της Βιολογίας : Ολοκληρωμένες διδακτικές προτάσεις για την ειδική διδακτική της Βιολογίας στο Γενικό Λύκειο”.
Πρόκειται για ένα ακαδημαϊκό σύγγραμμα που επιμελήθηκαν οι ακαδημαϊκοί Λευκοθέα Βασιλική - Ανδρέου , Πέτρος Μαραγκός και Κατερίνα Ψαρροπούλου και πρόκειται να εκδοθεί μέσα στο 2021 από τον εκδοτικό οίκο Δίσιγμα.
Εξαιρετικά! Πιστεύεις ότι υπήρχε κάποιο σημείο στην ζωή σου που στάθηκε αιτία για την σημερινή ενασχόληση με κοινωνικά αλλά και επιστημονικά δρώμενα;Θα μπορούσα να πω ότι η αρχή έγινε στην Β γυμνασίου στο πρώτο μάθημα βιολογίας. Στο τέλος του πρώτου αυτού μαθήματος ήμουν σίγουρος ότι το ανθρώπινο σώμα και γενικότερα ο τομέας της υγείας θα με απασχολήσει περισσότερο στο μέλλον.
Από εκεί και έπειτα με την εισαγωγή μου στο Πολυτεχνείο Ιωαννίνων και την συμμετοχή μου στο παγκόσμιο διαγωνισμό επικοινωνίας της Επιστήμης “FameLab” στο Cheltenham Science Festival το 2018 ήρθα αντιμέτωπος με τον όρο science communication. Εκεί κατάλαβα πόσο σημαντική είναι η σωστή επικοινωνία των επιστημονικών όρων που πλέον γίνεται ακόμη πιο αντιληπτή στην διάρκεια της πανδημίας COVID - 19.
Τι είναι λοιπόν ένας Science Communicator και πως αυτή η ιδιότητα σου σχετίζεται με την συμμετοχή σου στην διοργάνωση μερικών από τον μεγαλύτερων δράσεων επικοινωνίας της Επιστήμης σε όλη την Ελλάδα;
Ο Science Communicator είναι ο επιστήμονας που προσπαθεί με απλά και κατανοητά λόγια, χωρίς να χρησιμοποιεί δύσχρηστους επιστημονικούς όρους, να επικοινωνήσει σημαντικά επιστημονικά ζητήματα.
Η απασχόληση μου στον συγκεκριμένο τομέα ξεκίνησε από το 2018 μέσα από τον διαγωνισμό FameLab που διοργανώνεται από το British Council και μου έδειξε πόσο σημαντικό είναι να επικοινωνείς την επιστήμη. Όπως συχνά μου αρέσει να λέω η επιστήμη είναι σαν την πίτσα, είναι πολύ πιο ωραία όταν την μοιράζεσαι με φίλους.
Μέσα από την εργασία μου στην SciCo έχω την ευκαιρία να δουλέψω πάνω στις μεγαλύτερες δράσεις επικοινωνίας της επιστήμης στην Ελλάδα όπως είναι το Athens Science Festival αλλά και να διαχειρίζομαι τις ομάδες του Ioannina Science Festival και του Aegean Science Festival.
Επιπρόσθετα φέτος για πρώτη χρονιά σε μια κοινοπραξία συγκεκριμένων χωρών της Μεσογείου δουλεύουμε πάνω στην δημιουργία της Μεσογειακής Βραδιάς Ερευνητή στις 24 Σεπτεμβρίου 2021.
Πώς όμως συνδέεται αυτή η μεγάλη εμπειρία που έχεις στην διοργάνωση Εκδηλώσεων με την δημιουργία του TEDxMaviliSquare και ποια η σημασία του για την πόλη των Ιωαννίνων;
Το TEDxMaviliSquare ήρθε στην ζωή μου τελείως ξαφνικά ένα βράδυ το 2017 κάνοντας format τον υπολογιστή μου όταν τυχαία έπεσα σε ένα φάκελο με φωτογραφίες από ένα παλαιότερο event. Τότε αν με ρώταγες θα σου έλεγα ότι σε καμία περίπτωση δεν θα περίμενα να φτάσουμε ως οργανισμός στο σημείο που είμαστε σήμερα.
Τα TEDx Events ανά την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο έχουν ώς κύριο σκοπό την διάδοση ιδεών που αξίζουν να διαδωθούν σε TED format. Για την οικογένεια του TEDxMaviliSquare ειναι κάτι περισσότερο από αυτό.
Είναι ο χώρος που θα πειραματιστούμε, θα αναπτύξουμε και αξιοποιήσουμε τα δυνατά μας χαρακτηριστικά, θα κάνουμε λάθη και θα μάθουμε καινούργια πράγματα.
Μέσα σε αυτά τα χρόνια παρουσίας μας στην κοινότητα των Ιωαννίνων και της Ηπείρου γενικότερα ήρθαμε αντιμέτωποι με πολλούς “δράκους” που έπρεπε να νικήσουμε. Και ποιος να μας το έλεγε ότι αυτή την στιγμή που μιλάμε θα αποτελούσαμε τον μεγαλύτερο εθελοντικό οργανισμό νέων σε ολόκληρη την Ήπειρο με περισσότερους από 250 εθελοντές.
Όλα αυτά τα χρόνια περισσότεροι από 50 ομιλητές και performers από την Ελλάδα και τον Κόσμο έχουν διαδώσει την ιδέα τους στα πλαίσια κάποιας εκ των εκδηλώσεων μας.
Όπως καταλαβαίνεις όλα αυτά είναι ομαδικές νίκες, και εγώ νιώθω πολύ χαρούμενος και σίγουρος για την ομάδα μου καθώς είναι ο ξεκάθαρος, για μένα, λόγος επιτυχίας του TEDxMaviliSquare. Χωρίς αυτούς δεν υπάρχει οργανισμός.
Πώς ο Covid Επηρεάζει το επερχόμενο TEDxMaviliSquare και τι να περιμένουμε από το συγκεκριμένο event;Για εμάς θα έλεγε κανείς ότι ο covid από το 2020 κιόλας λειτούργησε θετικά. Προσαρμοστήκατε στις διαδικτυακές εκδηλώσεις, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τις 80.000 προβολές στο youtube. Στο ίδιο μήκος κύματος το ίδιο ισχύει και για τα social media μας.
Φέτος λόγω τον συνθηκών για ακόμη μια φορά η εκδήλωση μας θα γίνει διαδικτυακά. Στις 04 Σεπτεμβρίου 2021 το κοινό θα έχει την ευκαιρία να πάρει μια “ΑΝΑΣΑ” αισιοδοξίας και να ακούσει πανέμορφες ιδέες που αξίζουν να διαδωθούν.
Ομιλητές από κάθε γωνιά του πλανήτη θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα δημιουργήσουν ένα μοναδικό line up ομιλητών που κύριο στόχο θα έχει να εμπεύσει, να καθοδηγήσει και να δημιουργήσει όμορφες συζητήσεις. Ομιλητές από την Ελλάδα και το Εξωτερικό θα δώσουν το στίγμα της καθημερινότητας ο καθένας στο πεδίο δράσης τους.
Καλλιτεχνικό πατινάζ, Ομιλίες από μηχανικούς της NASA, ιστορίες ζωής, μουσικές συνθέσεις ζωής, youtubers όπως ο Fipster και η Fosbloque και ένα μεγάλο giveaway είναι μόνο μερικά από αυτά που μπορούμε να αποκαλύψουμε μέχρι στιγμής.
Τέλος η προπώληση εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει και ακολουθώντας το TEDxMaviliSquare στα social media θα μπορέσετε και εσείς να κλείσετε το εισιτήριο ή πατώντας τον σύνδεσμο που ακολουθεί https://www.eventora.com/el/Events/tedxmavilisquare2021 και θα σας δώσει πρόσβαση σε αυτή την μοναδική virtual TEDx εμπειρία.
Όπως είπαμε η ιδέα και πως αυτή διοχετεύεται σε μια κοινωνία είναι σημαντική και μπορεί να αλλάξει τα πράγματα στην καθημερινότητα μας. Ποιο είναι το δικό σου μότο για την ιδέα;
Ποτέ μην περιορίζεσαι σε καλούπια όσο δυσκολο και αν είναι αυτό. Δεν είναι αναγκαίο να ταιριάζουν όλα μεταξύ τους. Ένα παράξενα, για κάποιους, δομημένο παζλ συνεχίζει να είναι ένα μοναδικό παζλ. Μπορεί επιφανειακά η αγάπη μου για την επιστήμη να μην ταιριάζει με την ανάγκη μου για εθελοντισμό. Αλλά οι διαφορετικοί άνθρωποι που συναντάμε και μιλάμε καθημερινά αποτελούν την δύναμη μας να συνεχίσουμε.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Μητροπολίτης Βενιαμίν επυροβολήθηκε οχτώ φορές. Οι σφαίρες δεν τον έπιαναν!
- Σκελετική υγεία και μυϊκή μάζα: Η απαραίτητη βιταμίνη μετά τα 50
- Λάβρος κατά Κεραμέως ο Στέφανος Μάνος - Για τη διαγραφή των χρεών των πανεπιστημιακών!
- Φωτιά ΤΩΡΑ: Μεγάλη πυρκαγιά στο Μαρτίνο Φθιώτιδας
- Γιατί κάηκε όλη η Βαρυμπόμπη χωρίς να φυσάει, με μόνο 2 μποφόρ
- Τσαμπά και Γρίβα τραγούδησαν με κλαρίνο στην κηδεία του Βαγγέλη Τεμπέλη
- Μαίνεται η φωτιά στη Μεσσηνία: Εκκενώνονται οικισμοί
- Προσλήψεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης: Δείτε ειδικότητες και προθεσμία
- Θα εξαφανιστούν από την αγορά κινητά, υπολογιστές, TV, tablets κλπ.
- Θεσσαλονίκη: Σοβαρό τροχαίο με τραυματία - Καρφώθηκε υαλοκαθαριστήρας πάνω του (ΦΩΤΟ)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Νέα γυναικοκτονία: Σκότωσε την σύζυγό του σε ταβέρνα της Λάρισας
- Η εγγονή του Σον Κόνερι διαφημίζει την Ελλάδα στο Instagram
- Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Ρόδο, Φθιώτιδα και Μεσσηνία
- Έλληνες επιστήμονες εξηγούν την εμφάνιση μυοκαρδίτιδας από εμβόλια mRNA
- Επικεφαλής ομάδας εξόριστων Λευκορώσων βρέθηκε νεκρός στο Κίεβο
- Εθνικό σχέδιο «Ελλάδα 2.0»: Κάλεσμα προς όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου
- «Το να Δημιουργείς είναι σαν να ζεις δυο φορές»
- Ερντογάν: Ήλθε, είδε, νίκησε
- Κικίλιας: Είμαστε έτοιμοι για τρίτη δόση ακόμα και τον Σεπτέμβριο
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- «Το να Δημιουργείς είναι σαν να ζεις δυο φορές»
- Νέα γυναικοκτονία: Σκότωσε την σύζυγό του σε ταβέρνα της Λάρισας
- Εκτός Ολυμπιάδας η Ελληνική ομάδα καλλιτεχνικής κολύμβησης λόγω κορονοϊού
- Τόκιο: Βρετανός Ολυμπιονίκης παρακολουθεί τους Αγώνες πλέκοντας
- Κικίλιας: Είμαστε έτοιμοι για τρίτη δόση ακόμα και τον Σεπτέμβριο
- Εμπιστέψου τον γιατρό σου - Καμπάνια ενημέρωσης για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι
- Η εγγονή του Σον Κόνερι διαφημίζει την Ελλάδα στο Instagram
- Επικεφαλής ομάδας εξόριστων Λευκορώσων βρέθηκε νεκρός στο Κίεβο
- Έλληνες επιστήμονες εξηγούν την εμφάνιση μυοκαρδίτιδας από εμβόλια mRNA
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ερντογάν: Ήλθε, είδε, νίκησε
- Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Ρόδο, Φθιώτιδα και Μεσσηνία
- Ξεκινά η λειτουργία περιφερειακού κόμβου διαστήματος στην Αθήνα
- ΗΠΑ: Νέες αυτοκτονίες αστυνομικών μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο
- Εθνικό σχέδιο «Ελλάδα 2.0»: Κάλεσμα προς όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου
- Μπαράζ εκτελέσεων θανατοποινιτών στη Σαουδική Αραβία μόλις παρέδωσε την προεδρία της G20
- Φωτιά στο Μαρτίνο Φθιώτιδας – Μάχη για να μην επεκταθεί προς την Εθνική
- Επικοινωνία του προέδρου του Ισραήλ με Σακελλαροπούλου για τις φωτιές